Έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις – Υπάρχει «κρυφό» έλλειμμα

Το «κρυφό» έλλειμμα «τρώει» τις επικουρικές ή το εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν απέδιδε εισφορές ασφαλισμένων σε άλλα Ταμεία ως όφειλε.

Νέο χτύπημα ενδέχεται να υποστούν οι συνταξιούχοι, καθώς, ένα κρυφό έλλειμμα στις επικουρικές συντάξεις και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από εισφορές που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία έρχεται να προκαλέσει ανησυχία στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.

Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, όπως είναι το σωστό να γίνει τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα υπάρξει άμεσο ταμειακό πρόβλημα που θα φέρει πιο γρήγορα μειώσεις της τάξης του 25%. Το πρόβλημα προέκυψε καθώς οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), που δικαιούνται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων, των φαρμακοϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.α. Πλήρωναν επί χρόνια την εισφορά της επικουρικής τους ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ και νυν ΕΤΕΑ.

Οι εισφορές αποδίδονταν με ενιαία πληρωμή από τους εργοδότες. Στη συνέχεια όμως οι εισφορές για εφάπαξ έπρεπε να διαχωριστούν και να αποδοθούν στα επιμέρους Ταμεία. Αυτό όμως δεν γινόταν για χρόνια και δεν γίνεται ούτε σήμερα. Το ΕΤΕΑ χρησιμοποιούσε τις εισφορές του εφάπαξ για να πληρώσει τις επικουρικές. Ταυτόχρονα το ΙΚΑ χρωστά στο ΕΤΕΑ ποσά από εισφορές του παρελθόντος, ενώ κάθε μήνα δανείζεται από το ενιαίο επικουρικό ταμείο για να πληρώνει συντάξεις.

Το πρόβλημα θυμίζει “μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα” γιατί αν αυτά τα 300 εκατ. φύγουν από το ΕΤΕΑ θα προκαλέσουν αυτόματα μείωση συντάξεων ενώ αν δεν αποδοθούν στο ΤΑΠΙΤ θα επιφέρουν μείωση των εφάπαξ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/erchetai-nea-meiwsh-stis-epikourikes-suntajeis-uparchei-krufo-elleimma#ixzz2iMAfnFzB

Comments Off on Έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις – Υπάρχει «κρυφό» έλλειμμα

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.