Αγνοούνται 15 εκατομμύρια από τα πράσινα ταμεία

vouli-_xrima__a__article

 

Η βαριά σκιά στη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ απειλεί να διαλύσει το κόμμα που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά την οδυνηρή ήττα των τελευταίων εκλογών και όσων προηγήθηκαν στις κυβερνήσεις του  Παπανδρέου.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί σχετικώς με τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του κόμματος με το μυθικό ποσό της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς το συγκεκριμένο ποσό αφορά τα συνολικά έσοδα του κόμματος από δάνεια και κρατική επιχορήγηση την περίοδο της ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου και όχι κενό στο ταμείο. Βεβαίως υπάρχει «λογιστική τρύπα» στο ταμείο της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε λαθροχειρία. Οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση (οι πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών) αναζητούν παραστατικά για το εν λόγω ποσό και έχουν ζητήσει αρμοδίως συμπληρωματικά στοιχεία για τα πάσης φύσεως «ευρήματα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους.

Όσοι έχουν εικόνα για την επίμαχη περίοδο υποστηρίζουν ότι υπήρχε μια κάποια ελευθεριότητα στη διαχείριση των κονδυλίων του κόμματος και γενικώς η αίσθηση ότι «λεφτά υπάρχουν». Τα ίδια έμπειρα στελέχη ισχυρίζονται πως ένας μικρός αριθμός συνεργατών του κ. Παπανδρέου είχε μια άνεση κινήσεων με αναλήψεις πέραν πάσης λογικής από το ταμείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή η σπάταλη συμπεριφορά ήταν σε γνώση της τότε ηγεσίας.

Ένα μεγάλο μέρος των γενικών δαπανών πήγε βεβαίως σε μισθούς υπαλλήλων αλλά και συνεργατών του προέδρου χωρίς εκεί να εγείρεται θέμα μέχρι στιγμής καθώς για τους συνεργάτες οι αμοιβές δεν ξεπερνούσαν τις 4.500 ευρώ μαζί με τα έξοδα κίνησης. Αυτό συνέβη κυρίως ως το 2009 οπότε το κόμμα κέρδισε τις εκλογές και οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του προέδρου έγιναν υπουργοί, βουλευτές ή κατέλαβαν άλλες κρατικές θέσεις οπότε και έπαψαν να εισπράττουν αμοιβές από το κομματικό ταμείο.

Κενά που χρήζουν διερεύνησης και πλήρους ελέγχου αφορούν σε έλλειψη παραστατικών για να δικαιολογηθεί η ορθή χρήση του συνολικού ποσού των 15.000.000 ευρώ για το οποίο το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και η αναζήτηση στοιχείων από το κομματικό αρχείο. Ωστόσο η χωρίς τάξη κίνηση χρημάτων από διαφόρους γεννά πολλές απορίες και δημιουργεί σκιές που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί η χώρα.

Ιδιαίτερη έκπληξη όμως προκαλεί ακόμη ένα, τουλάχιστον ασυνήθιστο, γεγονός της χορήγησης δανείου από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ σε κυρία σύζυγο πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΤΕ ο οποίος είχε περιπέτειες με την δικαιοσύνη το 2009. Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν 32.000 ευρώ σε μετρητά αλλά μέχρι προσφάτως η κυρία είχε επιστρέψει μόλις 7.000 ευρώ παρά τις οχλήσεις που είχε κατά περιόδους για την οφειλή της. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το εν λόγω ποσό ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε ως εγγυοδοσία στη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του στελέχους στο σκάνδαλο Siemens, η εκδίκαση του οποίου βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Ένα άλλο ιδιότυπο δάνειο αφορά σε διαχρονικά υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο φέρεται να έχει εισπράξει 300.000 ευρώ από το ταμείο λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά ουδέποτε έδωσε εξήγηση ή παραστατικά για το πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Δεν αποκλείεται βεβαίως να πρόκειται για κάποια αποζημίωση που ατύπως εισέπραξε το εν λόγω στέλεχος, αλλά δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη αιτιολογία.

Ενδεικτικά της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η διαχείριση του κομματικού ταμείου χωρίς να υπάρχει απαραιτήτως και δόλος των εμπλεκομένων είναι διάφορα τιμολόγια για εκδηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή ήταν εντελώς άσχετες με τη δράση του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τιμολόγιο τον Μάρτιο του 2008 αξίας 80.250 ευρώ με την αιτιολογία «ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος 20 Μαρτίου». Τη συγκεκριμένη ημερομηνία όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμιά εκδήλωση, αλλά στο Σύνταγμα υπήρχε μια αντιρατσιστική συγκέντρωση από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και άλλους φορείς άσχετους με το κόμμα.
Ανάλογο τιμολόγιο 17.850 ευρώ για εκδήλωση στη νομική Αθηνών στις 7.4.2008 που δεν έγινε ποτέ! Πανομοιότυπο τιμολόγιο αξίως 23.800 ευρώ για δήθεν εκδήλωση στο Κάραβελ στις 19 Απριλίου του 2008 που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ για μια εκδήλωση στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ την 1η Ιουνίου του 2008 πληρώθηκαν 114.240 ευρώ. Η πιο λογική εξήγηση είναι πως γίνονταν διάφορες δαπάνες χωρίς παραστατικά από προχειρότητα, αδιαφορία ή ενδεχομένως και σκοπιμότητα και εκ των υστέρων αναζητούσαν πάσης φύσεως τιμολόγια για να καλύψουν το κενό στο λογιστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι περίεργες εγγραφές.

Αίσθηση όμως προκαλεί ένα ακόμη στοιχείο που έχει περιέλθει σε γνώση των κλιμακίων που διεξάγουν τις έρευνες καθώς καταχωρίζονται ετήσιες δαπάνες ύψους 10.000.000 ευρώ με δικαιολογητικά από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο και σε μια χρονιά εκλογών που πληρώνονται και μετακινήσεις των ετεροδημοτών, το ποσό έφτασε τα 14.000.000 ευρώ. Για αδιευκρίνιστους λόγους, τα παραστατικά από το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο πολλαπλασιάστηκαν αμέσως μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μάνατζμεντ.

Εν σχέσει με τα έξοδα ταξιδίων ως περίεργο «εύρημα» αξιολογείται και μια συνολική δαπάνη 622.444 ευρώ σε μία μόλις εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2010 με το αιτιολογικό «μετακινήσεις συνεργατών του προέδρου». Εν μέσω γιορτών μάλιστα προκαλεί απορίες τι ακριβώς μετακινήσεις ενδέχεται να έγιναν με πολιτικό περιεχόμενο για τους συνεργάτες του προέδρου. Οι δαπάνες καταγράφονται ως εξής στις 4/1/2010 132.456 ευρώ, στις 5/1/2010 125.789 ευρώ, στις 7/1/2010 106.963 ευρώ και 137.896 ευρώ ενώ την επομένη στις 8/1/2010 υπάρχει ένα ακόμη ποσό 119.340 ευρώ.

Αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι ειδικοί οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση είναι πώς γίνεται να κινούνται μεγάλα ποσά σαν να επρόκειτο για μικροέξοδα καφενείου ή γραφικής ύλης. Για παράδειγμα, συγκεκριμένη συνεργάτιδα του προέδρου για κάποιο ανεξήγητο λόγο είχε πρόσβαση στο ταμείο και με μια απλή υπογραφή σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού σήκωνε υπερβολικά ποσά χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν.

Για δύο χρονιές -σύμφωνα με τα ευρήματα- η εν λόγω κυρία έχει εισπράξει αθροιστικά 1.400.000 ευρώ με κατά περιόδους αναλήψεις μετρητών της τάξεως των 170.000, 166.000, 150.000 και 100.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να δώσει γραπτές εξηγήσεις ή παραστατικά για το πού και πώς ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα.
Βεβαίως ενδέχεται να υπάρχει κάποια λογική ερμηνεία για τη συγκεκριμένη κίνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί προφορικώς ή γραπτώς.
Ίσως αυτό γίνει προσεχώς κατά τον έλεγχο και τις πρόσθετες εξηγήσεις που έχουν ζητήσει οι ελεγκτές προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν το πόρισμά τους που θα διευκολύνει την ουσιαστική συζήτηση για το τι ακριβώς συνέβη πέρα από τους θρύλους και τα δηλητηριώδη υπονοούμενα.

Οι διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες δεν μπορούν να κρυφτούν με τίποτα πλέον από τον Ελληνικό λαό. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για το κόμμα των μεγαλοκαρχαριών, των μιζαδόρων και των κλεφτών που το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τον Έλληνα. Απαιτείται πολιτική κάθαρση, κατάργηση των προνομίων των βουλευτών αλλά και επιστροφή των κλεμμένων στο λαό. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/agnoountai-15-ekat.-apo-ta-prasina-tameia#.UYfdnrWePRM#ixzz2SX2q8EVq

Comments Off on Αγνοούνται 15 εκατομμύρια από τα πράσινα ταμεία

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.