ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ – Η Ελληνική Σημαία των Ιμίων και οι Τορπιλάκατοι Τ1 και Τ3 στα ανοικτά της Κερύνειας

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ - Η Ελληνική Σημαία των Ιμίων και οι Τορπιλάκατοι Τ1 και Τ3 στα ανοικτά της Κερύνειας

Νέα τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδος. Το αρχηγείο στόλου του εχθρού υποστηρίζει ότι διαθέτει ως «λάφυρο» μία ελληνική σημαία από τα Ίμια. Το θέμα αναδεικνύει η προπαγανδιστική φυλλάδα του Erdogan, Aksam, σε άρθρο με τίτλο: «Ο Στόλος άνοιξε τις πόρτες του στους δημοσιογράφους», με αφορμή την εορτή του Τύπου της 24ης Ιουλίου.

Οι δημοσιογράφοι – αναφέρει – επισκέφθηκαν και το μουσείο του αρχηγείου στόλου όπου υπάρχει μία ελληνική σημαία που είχε «εξασφαλιστεί» κατά την κρίση των Ιμίων το 1996 καθώς και δύο τορπιλάκατοι της Εθνοφρουράς Κύπρου που εξασφαλίστηκαν κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», όπως γράφει, την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Καμία σημαία δεν πήραν οι τούρκοι από τα Ίμια. Στη βραχονησίδα που κατέλαβαν δεν υπήρχε ελληνική σημαία. Την μόνη ελληνική σημαία που υπήρχε στα Ίμια παρέλαβαν οι άνδρες της ΜΥΚ όταν διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από τη βραχονησίδα. Αναφερόμαστε φυσικά στη σημαία, που ο Πάγκαλος έλεγε να την αφήσουν να την …πάρει ο αέρας. Σχετικά με τα μοιραία γεγονότα της νύχτας της 31ης Ιανουαρίου αναδημοσιεύουμε μία ανώνυμη μαρτυρία που φέρεται να έχει ληφθεί από άνδρα της ΜΥΚ, που συμμετείχε στην επίμαχη αποστολή κατάληψης της βραχονησίδας:

Εις ότι αφορά τις τορπιλακάτους της Εθνικής Φρουράς, αυτές καταστράφηκαν από την αποβατική δύναμη του εχθρού κατ’α την ηρωική τους έξοδο την 20η Ιουλίου 1974. Επρόκειτο για μία από τις ενδοξότερες σελίδες της πολεμικής ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων, καθώς μία ελάχιστη δύναμη πολεμικών σκαφών, επανδρωμένη από άξιους Αγωνιστές, αντιμετώπισε εντελώς μόνη στην ανοικτή θάλασσα το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία.

Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό κείμενο για την ηρωιοκή δράση του ηρωικού Διοικητή της ναυτικής βάσης Κερύνειας Ελευθερίου Τσομάκη και των θρυλικών τορπιλακάτων Τ1 και Τ3 (γραμμένο από τον βετεράνο του 1974 Τζαβέλλα Κωνσταντίνο τον Δεκέμβριο του 2009)

Ο Ελευθέριος Τσομάκης ήταν ο διοικητής της Ναυτικής βάσης στην Κερύνεια το 1974 με βάση το κάστρο της πόλης. Με τον Τσομάκη είμαστε αδελφικοί φίλοι όπως ήμουνα με όλους τους αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης Κερύνειας γιατί ως αξιωματικός του 251Τ.Π με ειδικότητα τα οπλομηχανήματα (βαρέα όπλα πεζικού) συνεργαζόμουν πολύ συχνά μαζί τους και αυτοί πολύ συχνά με φιλοξενούσαν πάνω στις τορπιλακάτους στις περιπολίες τους. Στις 19 Ιουλίου 1974 το μεσημέρι μου τηλεφώνησε και πήγα στο κάστρο γύρω στις 3 το απόγευμα επειδή ήμουν αξιωματικός στο 251 όπως έχω αναφέρει ήδη  και είχα ειδικότητα στα βαρέα όπλα πεζικού (οπλομηχανήματα). Εκεί μου είπε τις ανησυχίες του και μού είπε ότι ήθελε να βάλουμε στους δύο βόρειους πύργους τα δύο αντιαεροπορικά τύπου Οέρλικον που ήταν και η θέση τους. Οι βάσεις των δύο αντιαεροπορικών Οέρλικον ήταν τοποθετημένες  και  έτοιμες με μπετόν. Στους Νότιους  πύργους  του κάστρου ήταν τοποθετημένα δύο Μπράουνιγκ 50 χιλ. Τα τοποθετήσαμε και εφοδιάσαμε όλα τα αντιαεροπορικά με πυρομαχικά. Ο ίδιος ο Τσομάκης έδωσε άμεση διαταγή για επάνδρωση όλων των πύργων πράγμα που έγινε.

Στις 5 το απόγευμα της ιδίας ημέρας δηλαδή Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974 κατέβηκε στο χώρο ελλιμενισμού των δύο τορπιλακάτων Τ1 και Τ3 και άρχισε να τις επιθεωρεί και να τις προετοιμάζει για μάχη τόσο αυτές τόσο και τα πληρώματα. Μάλιστα έδωσε και διαταγή να είναι έτοιμες ακόμη 4 τορπίλες και οι ναύτες τις ετοίμασαν. Επέστρεψα πίσω στο 251 Τ.Π όπου ήδη είχε αρχίσει επιστράτευση 300 ατόμων. Κατά διαστήματα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ναυτική Βάση, με την Βάση του Κορμακίτη όπου ήταν τα ραντάρ και με το στρατόπεδο του πυροβολικού στην Λάμπουσα-Καραβά όπου υπηρετούσε ως αξιωματικός πυροβολικού ο αδελφός μου. Στις τρείς το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου 1974 πήρε την εντολή να είναι σε άμεση ετοιμότητα και αμέσως ο Τσομάκης ενημέρωσε τον Συνταγματάρχη Μιχόπουλο Διοικητή Φρουράς Κερύνειας. Στις 5.05 πμ βγήκε έξω να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στόλο. Γνώριζε ότι είναι αυτοκτονία. Μα ο Τσομάκης γνώριζε την θυσία του του Αυξεντίου. Η Τ3 με το Τσομάκη και με το ηρωικό πλήρωμα της πήρε πορεία για να κτυπήσει με τις δύο τορπίλες της τον τουρκικό στόλο. Η άλλη η Τ1 ακολουθούσε πιο πίσω σε πορεία αναμονής, Η τουρκική αεροπορία κτύπησε πρώτα την Τ1 η οποία έπαθε σοβαρές βλάβες στην μία μηχανή και στο πηδάλιο και ακυβέρνητη προσάραξε στην παραλία στο Καράκουμι – Βόσπορο.

Η Τ3 με τον Τσομάκη δεν πτοήθηκε και ετοιμαζόταν να πάρει θέση βολής όταν κτυπήθηκε από αεροπορία και από τα πυροβόλα του τούρκικου αντιτορπιλικού και κομματιάστηκε. Χάθηκαν όλοι εκτός  από ένα υπαξιωματικό τον Μαγέτο ο οποίος βγήκε στη στεριά μετά από πέντε ώρες. Εμείς όταν είδαμε την βύθιση της Τ3 από το 251 Τ.Π δακρύσαμε  γιατί πλήρωμα της η Τ3 είχε φίλους μας. Τον Τσομάκη, τον Λεωνίδα τον Βυτουλαδίτη και  τους Κερυνειώτες Χρίστο Καρεφυλλίδη και Φοίβο Φιερό συμμαθητές μας. Μόλις είχε χαράξει στην γαλάζια θάλασσα της Ελληνικής Κερύνειας που ο ευέλικτος πρόεδρος της Κύπρου θέλει να αφήσει στον Ταλάτ ως πεσκέσι. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τορπιλάκατες δρουν υπό την κάλυψη άλλων μεγάλων σκαφών του ναυτικού γιατί όταν ρίξουν τις τορπίλες τους εκτός  από την ταχύτητα τους δεν έχουν οτιδήποτε άλλο όπλο για άμυνα εκτός από ένα αντιαεροπορικό. Μόνο αυτό είχαν οι Τ1 και Τ3. Αυτό και την μεγαλοψυχία των πληρωμάτων τους. Αυτός ήταν ο Τσομάκης.  Τα περιττά λόγια περισσεύουν. Η ΘΥΣΙΑ του Τσομάκη και των ανδρών του είναι εφάμιλλη της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου. Η Ναυτική Διοίκηση Κύπρου μετά από χρόνια και μετά από αρκετό παρασκήνιο και παρακάλια έδωσε το όνομα του σε ένα περιπολικό σκάφος της. Το Ελληνόψυχο πλήρωμα της Τ3 που θυσιάστηκε ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ αποτελείτο από τους πιο κάτω:

Υποπλοίαρχος         Τσομάκης  Ελευθέριος
Αρχικελευστής          Βυτουλαδίτης Λεωνίδας
Κελευστής                Καρέτσος Κυριάκος
Ναύτης                     Κουτσουράδης Ελευθέριος
Ναύτης                     Καρεφυλλίδης Χριστος
Ναύτης                     Φιερός Φοίβος
Ναύτης                     Κεφαλονίτης
Κελευστής                Μαγέτος ( διασωθείς από την Τ3)

Μία άλλη ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τον συσχετισμό δυνάμεων την βραδιά των Ιμίων και την πανωλεθρία που πιθανότατα θα πάθαινε ο εχθρός σε περίπτωση σύρραξης:

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apantame-sth-nea-tourkikh-proklhsh-h-ellhnikh-shmaia-twn-imiwn-kai-oi-torpi#ixzz3h127RHWP

Comments Off on ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ – Η Ελληνική Σημαία των Ιμίων και οι Τορπιλάκατοι Τ1 και Τ3 στα ανοικτά της Κερύνειας

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.