Απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, Μεγαλόπολη και δίκαιη μετάβαση

Απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, Μεγαλόπολη και δίκαιη μετάβαση

Πρόσφατα συμμετείχα σε συμβούλιο ενημέρωσης των επικεφαλής των εκλεγμένων συνδυασμών υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, σχετικά με την «Δίκαιη μετάβαση» στην εποχή απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και το «Master Plan» της κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα.

Ο κ. Περιφερειάρχης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, πόσο μάλλον «Master Plan». Το σχέδιο ακόμη σχεδιάζεται. Υποτίθεται ότι θα το έχουμε το καλοκαίρι. Όμως μέχρι τότε η Περιφ.Πελοποννήσου καλείται να παρουσιάσει μελέτες για να ξεκινήσει ένα πρώτο στάδιο απορρόφησης κονδυλίων στο πλαίσιο της «Δίκαιης μετάβασης». Δηλαδή για όποια πιθανά έργα έχουν ήδη μελετηθεί κι όχι απαραίτητα σε συνάφεια με την απολιγνιτοποίηση ή την στήριξη της περιοχής Μεγαλοπόλεως, στην επόμενη ημέρα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κανένα έργο οικονομικής στήριξης της περιοχής Μεγαλοπόλεως, που θα υποστεί σοβαρό χτύπημα ανεργίας τουλάχιστον 3.000 σήμερα εργαζομένων, ή πραγματικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος, δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Επίσης τα πρώτα έργα για τα οποία ζητά χρηματοδότηση η Περιφ.Πελοποννήσου, σε αυτό το αρχικό στάδιο, θα αγγίξουν τα 20 εκατ. € όταν υπάρχει κονδύλι μέχρι και 1.5 δις, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη για τα υπόλοιπα χρήματα. Όλα βρίσκονται σε έναν «σχεδιασμό» αλλά ταυτόχρονα μας πιέζει ο χρόνος διότι «θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις».

Συμβαίνουν παράδοξα πράγματα σε αυτό τον τομέα. Ενώ η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να επιβάλλει την πολιτική της «πράσινης Ευρώπης» μέχρι το 2050, στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αποφάσισαν την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη εντός του 2020, του 2023 και εν τέλει το 2028. Κι όλα γίνονται με πίεση χρόνου. Δεν είναι μόνο πως το συνδετικό υλικό όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων είναι η προχειρότητα. Είναι και το ότι σήμερα βρισκόμαστε προ ενός (ακόμη) ισχυρού οικονομικού σοκ.

Ότι είχε αποφασισθεί στην προ κορονοιού εποχή, σήμερα θα πρέπει σαφώς να αναθεωρηθεί. Σήμερα δεν θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση μόνον οι περιοχές που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση αλλά όλες οι περιοχές της χώρας. Η πανδημία του κορονοιού έχει αλλάξει τα δεδομένα και παγκοσμίως οι οικονομίες αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη για αυτάρκεια σε βασικά αγαθά. Εμείς όμως παραδόξως, προχωράμε με εμμονή, ταχύτητα και προχειρότητα, στην αποσύνδεση της ηλεκτρικής παραγωγής από εγχώριες πρώτες ύλες και την εξάρτησή της από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Η Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο θεωρεί μια τέτοια πολιτική, καταστροφική τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για την Ελλάδα ολόκληρη και ζητά την άμεση επαναξιολόγησή της.

Δημήτριος Τζεμπετζής
Επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο»
Περιφερειακός Σύμβουλος

Comments Off on Απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, Μεγαλόπολη και δίκαιη μετάβαση

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.