Εκπληκτικές εικόνες από την στρατιωτική άσκηση «Νυχτερινή Αστραπή 2013»

Η νύχτα έγινε μέρα από την άσκηση των αρμάτων στον Έβρο – Φωτογραφίες από την “Νυκτερινή Αστραπή 2013”

Φωτιά και ατσάλι τη νύχτα – Οι βολές των LEO-2HEL τράνταξαν την Τουρκία

Τα άρματα μάχης Leopard 2HEL ισοπέδωσαν τα πάντα στο πεδίο βολής «Αετός» κατά την άσκηση «Αστραπή», ενώ έγιναν προσβολές επίγειων στόχων από τέσσερα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και μεταγωγικά ελικόπτερα μετέφεραν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξουδετερώσουν τα «εχθρικά» στρατεύματα.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο ΤΑΜΣ μέσα στη νύχτα με τη συμμετοχή τόσων δυνάμεων και σίγουρα οι Τούρκοι, απέναντι από την Αλεξανδρούπολη, πήραν χθες το βράδυ ένα ηχηρό μήνυμα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τους… περιμένουν.

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για μία διαφορετική άσκηση που διεξήχθη στη περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στον Έβρο και συγκεκριμένα στο πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός» κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Συμμετείχαν μονάδες της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» με άρματα μάχης Leopard 2HEL και μονάδες άλλων σχηματισμών της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ. Αυτά είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού εξαπολύθηκαν πυρά από 4αδα μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 block 52 σε υποστήριξη της αποστολής των LEO-2HEL, ενώ έγινε και νυχτερινή αποβίβαση Ειδικών Δυνάμεων.

Το βασικό σενάριο είχε να κάνει με αντεπίθεση μέσα στη νύχτα από Follow-on-Forces με υπέρβαση των φίλιων τμημάτων και στόχους να αποφευχθούν φίλιες απώλειες τόσο από τα άρματα μάχης όσο και από τα αεροσκάφη κρούσης που θα διαπεράσουν από πίσω τις αμυντικές γραμμές, όσο και των δυνάμεων μεταφορικών ελικοπτέρων που θα έρθουν από πίσω για να ακολουθήσουν την προέλαση των αρμάτων μάχης.

Άλλοι στόχοι ήταν η εκπαίδευση στη διάνοιξη κατάλληλων διόδων για να περάσουν τα άρματα μάχης με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα, χωρίς όμως να διαταραχθεί η συνοχή της γραμμής άμυνας στα σημεία που θα περάσουν οι επιτιθέμενες δυνάμεις.

Η «Αστραπή» πραγματοποιήθηκε στον παγωμένο Έβρο και σίγουρα κράτησε άγρυπνους τους Τούρκους που παρακολουθούσαν τα LEO-2HEL να οργώνουν το πεδίο βολής «Αετός» και μαζί με τα τεθωρακισμένα οχήματα, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα και τα μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν τη νύχτα μέρα.

Τα συμπεράσματα της άσκησης αναμένεται να βγουν σύντομα και θα είναι πολύ σημαντικά, καθώς σε πραγματικές συνθήκες αν επιτύχει η επιχείρηση ο εχθρός αναχαιτίζεται και πιθανόν «σπάει» το μέτωπο την επίθεσης που θέλει να εξαπολύσει. Σε διαφορετική περίπτωση το «παιχνίδι» χάνεται και μοιραία επέρχονται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και εδαφών…

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ekplhktikes-eikones-apo-thn-stratiwtikh-askhsh-nuchterinh-astraph-2013#ixzz2m5SEXdOj

Comments Off on Εκπληκτικές εικόνες από την στρατιωτική άσκηση «Νυχτερινή Αστραπή 2013»

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.