Η “Καθημερινή”, τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής και το Σύνταγμα

Η “Καθημερινή”, τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής και το Σύνταγμα

Παράνομη η απαγόρευση του Καμίνη στο συσσίτιο της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Συντάγματος

Έγραψε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Το δικαίωμα της συνάθροισης για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους είναι περισσότερο προστατευμένο, αλλά επίσης πρέπει να έχει κανόνες. Δεν μπορεί μια ομάδα πέντε, δέκα, πενήντα ατόμων, να κλείνει έναν χώρο όποτε και με όποια αφορμή της καπνίσει.

Ο χώρος αυτός ανήκει σε όλους και επομένως με κάποια διαδικασία πρέπει να ζητηθεί άδεια. Η άδεια αυτή δίδεται από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας που είναι αρμόδια και υπεύθυνα για την ασφάλεια της εκδήλωσης· είτε αυτών που διαδηλώνουν, είτε από αυτούς που διαδηλώνουν.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι με βάση αυτήν την αρχή ο Δήμος Αθηναίων είχε απαγορεύσει στη Χρυσή Αυγή να κάνει τα γνωστά «συσσίτια μόνο για Ελληνες» σε δημοτικές πλατείες. Οι όροι χρήσης του δημόσιου χώρου –καλώς ή κακώς, αλλά πολύ λογικώς – ορίζονται από την πλειοψηφία την οποία εκφράζει η δημοτική ή κρατική αρχή. Από τη στιγμή που η συνταγματική τάξη δεν θέλει διακρίσεις στον δημόσιο βίο, η Χ.Α. μπορεί να κάνει «συσσίτια μόνο για Έλληνες» στα γραφεία της, αλλά όχι σε δημόσιους χώρους.”

Το δικαίωμα του συνέρχεσται δεν μπορεί να το απαγορεύσει η οποιαδήποτε δημοτική αρχή, όπως συνέβη τότε με τον Καμίνη, αλλά μόνο η Αστυνομία και αυτό δεν έγινε και για του λόγου το αληθές, ιδού τι γράφει το Σύνταγμα:

“Αρθρο 11: (Δικαίωμα του συνέρχεσθαι)
1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.”

Αυτά έγραψε η “Καθημερινή” πριν μία ημέρα και όπως όλα δείχνουν κανένας δεν έχει ξεχάσει την Χρυσή Αυγή, παρά μόνον κάποιοι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και κάποιοι πολιτικάντηδες…

Comments Off on Η “Καθημερινή”, τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής και το Σύνταγμα

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.