Η πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγή που έγινε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης

Η πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγή που έγινε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης

Λίγες ημέρες μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτικής μας Ομάδα πρόταση νόμου για τη μείωση στο ελάχιστο των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα. Η πρόταση αυτή της Χρυσής Αυγής απηχούσε την ιδεολογική – πολιτική μας γραμμή, αλλά και την Βούληση του Ελληνικού Λαού. Η πρόταση νόμου αυτή, βέβαια, ουδέποτε συζητήθηκε στην Ολομέλεια, αφού κάποιοι χρυσοκάνθαροι της εξουσίας φρόντισαν ώστε να καταχωνιαστεί στα συρτάρια και να μην εμφανιστεί ποτέ.

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από αυτή την πρόταση νόμου, όπως δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου του 2012, δηλαδή 20 μήνες πριν:

“Τα κόμματα αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Βεβαίως, τα κόμματα δεν είναι αναγκαστικοί σχηματισμοί, αλλά εναπόκειται στη βούληση ομάδων πολιτών να ιδρύσουν κόμμα. Τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμή τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνεία δημόσιων αξιωμάτων, δηλ. έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει στη συνέχεια τους πιστούς του με τη διανομή σ’ αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το Λαό και όχι για να υπηρετούνται από αυτόν. Συνεπώς, είναι εσφαλμένο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο φορολογούμενος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία γιγαντιαίων κομματικών μηχανισμών.

Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται το δικαίωμα των κομμάτων στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος. Η χρησιμοποίηση του όρου «ενίσχυση», και όχι γενικά «χρηματοδότηση», υποδηλώνει ότι το Κράτος συμμετέχει επιβοηθητικά στην κάλυψη ενός μέρους των δαπανών των κομμάτων, οι οποίες πρέπει κατά τα λοιπά να χρηματοδοτούνται από «ίδιους πόρους» των τελευταίων, δηλαδή βασικά από εισφορές φίλων και μελών (ή από την περιουσία του κόμματος, αν υπάρχει).

Από τα τέλη του έτους 2009 η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μία πολύ έντονη οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια και θα επιφέρει βαθιές μεταβολές στις δομές αυτής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι προκλητικό να διατηρείται η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το Κράτος στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πρεσβεύει την πλήρη κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το Κράτος. Όμως, η παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Για να προταθεί η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ως άνω διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Πολιτείας. Περαιτέρω, αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης, εν προκειμένω πριν το έτος 2013.

Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταθέτει πρόταση νόμου για τον ουσιαστικό περιορισμό (κατά τα 4/5) σε πρώτη φάση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύεται εν συνεχεία να ζητήσει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σήμερα στην «Καθημερινή» ότι «νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στην πολιτική ζωή και περιλαμβάνει δραστικές περικοπές, έως και 50%, στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση». Η λέξη – κλειδί στην όλη υπόθεση που αποτελεί και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είναι η λέξη «ΘΑ».

Αν η κυβέρνηση διέθετε πραγματικά βούληση για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, είχε όλο το χρόνο να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγής, που παραμένει στα συρτάρια επί 20 μήνες. Αντ’ αυτού η μόνη χρηματοδότηση κόμματος που «κόπηκε» ήταν αυτή της Χρυσής Αυγής, με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο. Τώρα φτιάχνουν πρωτοσέλιδα με την πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγής, επειδή καταρρέουν δημοσκοπικά. Αντιγράφουν στα λόγια τις θέσεις της Χρυσής Αυγής μπας και κοροϊδέψουν κανέναν.

Κοροϊδεύουν βάναυσα τον Ελληνικό Λαό για άλλη μία φορά με τα αλλεπάλληλα «ΘΑ» τους. Όμως ο Ελληνικός Λαός δεν τρώει κουτόχορτο και γνωρίζει πως μόνο η Χρυσή Αυγή μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που θέλει ο Λαός. Οπότε όσα πρωτοσέλιδα και αν παραγγέλνουν ας ετοιμάζονται για «τροπικό μαύρισμα» στις επερχόμενες διπλές εκλογές του Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-protash-nomou-ths-chrushs-augh-pou-egine-proeklogikh-ejaggelia-ths-kubern#ixzz2woDHoZrn

Comments Off on Η πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγή που έγινε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.