Καταρρέει η οικονομία, καλπάζει η ανεργία! Καταγγελία των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τώρα!

Καταρρέει η οικονομία, καλπάζει η ανεργία! Καταγγελία των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τώρα!

17% ήταν μας λένε η ανεργία τον Μάιο… Στην πραγματικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού πολλοί δεν καταγράφονται σαν άνεργοι για να μη μιλήσουμε για τους περίφημους ημιαπασχολούμενους, που στην πραγματικότητα δεν εργάζονται. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να έχει ξεπεράσει τον Αύγουστο το 20% και έρχονται και χειρότερα…

Τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την ύφεση-ρεκόρ σε Αμερική και ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, επαναφέροντας φόβους για τα ΒΕΒΑΙΑ ισχυρά κύματα αναταράξεων και στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις «μεταπολεμικής» περιόδου στην παγκόσμια οικονομία αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις του Μαρτίου δεν ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, την ίδια ώρα που η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο ενισχύει τον κίνδυνο νέων lockdown.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο θα είναι βαθιά και αναμένεται να αποτυπωθεί με διψήφιο ποσοστό, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πτώση του ΑΕΠ  σε ποσοστό από 13% έως και 16%. Η μείωση στον τζίρο αναμένεται μεγάλη για εκατοντάδες επιχειρήσεις, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, ακόμα και τον Ιούλιο που άνοιξε η οικονομία.

Προβλέπεται να καταγραφεί κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, πτώση στο λιανικό εμπόριο, ενώ με αγωνία περιμένει το οικονομικό επιτελείο τον συνολικό απολογισμό των θερινών μηνών, όπου θα συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.

Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα, αφού από το 15,7% του Απριλίου 2020 εκτοξεύθηκε στο 17% τον Μάιο 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Μάιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.729.591 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 764.912 άτομα.

Comments Off on Καταρρέει η οικονομία, καλπάζει η ανεργία! Καταγγελία των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τώρα!

Filed under Οικονομία

Comments are closed.