ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ: Στο πλευρό της γυναίκας οδηγού ταξί

Παραδοσιακά το επάγγελμα του αυτοκινητιστή ταξί θεωρείται αυστηρά ανδροκρατουμενο. Όποια γυναίκα τολμούσε να ασχοληθεί ξεχώριζε σαν την» μύγα μέσα στο γάλα». Με την πάροδο του χρόνου σταδιακά αυξήθηκε ο αριθμός τους, τα τελευταία χρόνια όμως το «ασθενές φύλο» έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.

Οι λόγοι ποικίλουν και είναι διαφορετικοί κατά περίπτωση. Η ανδρική κυριαρχία έχει καταλυθεί είτε γιατί επιλέγεται ως σίγουρη και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση από όσες ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης – αυτοκινητιστής ταξί και τις έχει μεταβιβαστεί το ταξί ως επαγγελματική δραστηριότητα, είτε γιατί υφίσταται ως οικογενειακή επιχείρηση όπου απασχολείται και η σύζυγος του αυτοκινητιστή ταξί, συνεισφέροντας στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και συνδράμοντας για καθαρά πρακτικούς λόγους, είτε για να ανταπεξέλθει στη δυσχερή οικονομική κατάσταση που προέρχεται από ανάλογη κοινωνικη συνθήκη.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι η γυναίκα γονέας σε μια μονογονεικη οικογένεια ή η διαζευγμένη όποια πασχίζει να αναθρέψει και να θρέψει όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά της. Είναι η γυναίκα αυτοκινητιστης ταξί η όποια θα εργαστεί και σε νυχτερινή βάρδια υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Σχετικά με την επικινδυνότητα ενασχόλησης μίας γυναίκας ως εργαζόμενη αυτοκινητιστής ταξί, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλαπλάσιοι με τον άνδρα συνάδελφό της, διότι όχι μόνο θεωρείται πιο αδύναμη σωματικά αλλά εκτός της εγκληματικής ενέργειας της ληστείας, αντιμετωπίζει και το οδυνηρό ενδεχόμενο της σεξουαλικής επίθεσης, το οποίο είναι ανεπανόρθωτο ψυχικό τραύμα για την ιδιοσυγκρασία της.

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα προσωπικής ασφάλειας του αυτοκινητιστή ταξί για αυτό προτείνει να τοποθετηθούν θωρακισμένα προστατευτικά διαχωριστικά αλεξινεμια μεταξύ των οδηγών ταξί και των επιβατών, όπως και σύστημα ειδοποίησης της Αστυνομίας σε όλα τα ταξί, με κρατική επιχορήγηση.

Όμως η γυναίκα έχει και την δική της ξεχωριστή φύση από τον άνδρα, για την όποια θα πρέπει να υπάρξει εφεξής σχετική μέριμνα, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται στον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί, ώστε σε πιάτσες μαζικης εξυπηρέτησης (π.χ. αεροδρόμια), όπου υπάρχουν σημεία προσωπικής υγιεινής προς χρήση από τους οδηγούς ταξί, να δημιουργηθούν αναλόγως και για τις γυναίκες συναδέλφους, διότι είναι σοβαρότατο ζήτημα προσωπικής υγιεινής.

Η ανάδειξη της συναδέλφου Φωτεινής Κωτσακη στην ηγεσία του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ, αποδεικνύει πως όταν η γυναίκα αυτοκινητιστης ταξί διακατέχεται από αυστηρό επαγγελματισμό, την διέπει η αξιοπρέπεια και την χαρακτηρίζει ο αυτοσεβασμός, όχι μόνο μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι στον άνδρα συναδελφο της στον επαγγελματικο στίβο αλλά και να διεκδικήσει ηγετική θέση στα κλαδικά συνδικαλιστικά όργανα.

ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/la.s.i.ta-sto-pleuro-ths-gunaikas-autokinhtisth#ixzz46VKYONqC

Comments Off on ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ: Στο πλευρό της γυναίκας οδηγού ταξί

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.