Νίκος Καζαντζάκης: Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα είναι η ελπίδα της νέας Ισπανίας!

Νίκος Καζαντζάκης: Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα είναι η ελπίδα της νέας Ισπανίας!

Άλλη μια τρανή απόδειξη τόσο του «κομμουνιστικού» παρελθόντος του όσο και της στάσης που κράτησε στον Ισπανικό Εμφύλιο ο Νίκος Καζαντζάκης φαίνεται στην ιστορική στήλη της «Καθημερινής» με τίτλο «80 χρόνια πριν…», καθώς στο φύλλο της 10ης Ιανουαρίου γράφονται, συν τοις άλλοις, τα εξής:

«ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑ Α. ΠΡΙΜΟ ΝΤΕ ΡΙΒΕΡΑ ΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: (Ανταποκρίσεις από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Μπούργκος.) «[…] Την ίδια βραδιά, στο μεγάλο δρόμο δίπλα στον ποταμό, ένας φαλαγγίτης με ζύγωσε. Με είχε δει να μπαίνω στο Κέντρο της Φάλαγγας και να μιλώ με τους αρχηγούς της. Το πρόσωπό του ήταν χλωμό, η φωνή του έτρεμε: “Ο Αρχηγός μας δον Αντώνιο Πρίμο ντε Ριβέρα σκοτώθηκε, μου είπε. Τον σκότωσαν οι κόκκινοι. Το μάθαμε αυτή τη στιγμή”. Η είδηση κατόπιν αποδείχτηκε ψεύτικη. Αν ο Αντώνιο Πρίμο ντε Ριβέρα πέθαινε, σίγουρα μια ελπίδα της νέας Ισπανίας θα χάνονταν».

Ο χαρακτηρισμός από τον Καζαντζάκη του Αντώνιο Πρίμο ντε Ριβέρα ως «μια ελπίδα της νέας Ισπανίας», είναι αποκαλυπτικός για την άποψη που είχε για τον φυσικό Ηγέτη της Εθνικιστικής Επανάστασης του 1936.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nikos-kazantzakhs-o-chose-antonio-primo-nte-ribera-einai-h-elpida-ths-neas#ixzz4VXJY4qjT

Comments Off on Νίκος Καζαντζάκης: Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα είναι η ελπίδα της νέας Ισπανίας!

Filed under ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Comments are closed.