Νουθετώντας τον… ηλίθιο

Νουθετώντας τον... ηλίθιο

Έχουμε δει να πιάνουν το μάγουλο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Έχουμε δει να τον παίρνουν από το χεράκι και να τον πηγαίνουν «άτα», κουνώντας τα χεράκια «κούνια μπέλα». Έχουμε δει να του προβάρουνε στο λαιμό τη γραβάτα του συνομιλητή του, περιπαίζοντάς τον για τις ενδυματολογικές του ιδιαιτερότητες. Δεν μπορούσαμε όμως ποτέ να φαντασθούμε ότι θα τον αποκαλούσαν δημοσίως ηλίθιο και ότι αυτός θα αποδεχόταν αμήχανα την προσβολή!

Δεν γνωρίζει ίσως ο κύριος «πρωθυπουργός» ότι το να ανέχεται τις όποιες προσβολές ένας άνθρωπος στον ιδιωτικό του βίο, είναι ατομικό του δικαίωμα. Όμως οι προσβολές στο πρόσωπο ενός Πρωθυπουργού, ακόμη και όταν αυτές αφορούν αποκλειστικά στον ίδιο, δεν αποτελούν προσωπική του υπόθεση. Αντανακλούν στη χώρα που εκπροσωπεί, καθώς και συνολικά στους πολίτες αυτής της χώρας, ακόμη κι αν αυτοί δεν τον έχουν ψηφίσει.

Δεν γνωρίζω αν οι επικοινωνιολόγοι του είναι παντελώς άχρηστοι και ανίκανοι ή αν η αλλοπρόσαλλη και ηττοπαθής συμπεριφορά του οφείλεται στην προφανή και πολύπλευρη ανεπάρκεια του ιδίου. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας ρεζιλεύει!

Μιας λοιπόν και δεν άκουσα από κανέναν να του λέει ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδρασή του σε τέτοιου είδους προσβολές, να του πω εγώ τι θα μπορούσε να κάνει σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μήπως και την επόμενη φορά προσπαθήσει και τα καταφέρει να φερθεί, αν όχι σαν Πρωθυπουργός τουλάχιστον σαν άντρας.

Ας διαμηνύσει λοιπόν off the record προς εκείνους που συνηθίζουν κατά τις διεθνείς δημόσιες συναντήσεις να προβαίνουν στις γνωστές «πατερναλιστικές» θωπείες και τους «φιλικούς αστεϊσμούς», ότι αν επαναλάβουν παρόμοιες χειρονομίες θα υπάρξει αντίδραση που δεν θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Και αν αυτοί παρόλη την προειδοποίηση προβούν σε οποιαδήποτε μειωτική χειρονομία να τους φτύσει δημοσίως, να αποχωρήσει από τη συνάντηση και να μην επιστρέψει σε αυτή αν δεν ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για την προσβολή.

Όσο για τον «πολλά βαρύ και ασήκωτο» υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κύριο Σόϊμπλε, τον «καλό μαθητή που όλοι ζηλεύουμε για τις εξαιρετικές του επιδόσεις», θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της press conference να τον διακόψει τη στιγμή που είπε τη λέξη «ηλίθιε», ζητώντας του να διευκρινίσει αν ο χαρακτηρισμός αφορούσε τον ίδιο προσωπικά και την Ελλάδα. Έτσι ώστε να τον αναγκάσει ή να το πάρει πίσω εξαιρώντας τον ίδιο και τους Έλληνες ή αν μασούσε τα λόγια του συνεχίζοντας να αφήνει όλες τις ερμηνείες ανοιχτές, να αποχωρήσει άμεσα από τη συνέντευξη.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά αποχωρώντας να του απευθύνει σε συστάσεις αυστηρό τόνο.

Γράφει κάπου ο αντιφασίστας καθηγητής Χρήστος Γιανναράς:

«Το υπόδειγμα της κτηνώδους ιδιοτέλειας στις υπανάπτυκτες συλλογικότητες το σαρκώνουν οι ηγεσίες: Επαγγελματίες της εξουσίας δίχως ίχνος (κατά κανόνα) πρόθεσης να υπηρετήσουν τις κοινές ανάγκες και κοινές σκοπεύσες, έρμαια (μέχρι βαθμού ψυχασθένειας) του πρωτογονισμού της εγωλαγνείας. Δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την επανεκλογή τους στη Βουλή ή στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται να ξεπουλάνε τα στοιχειώδη δίκαια της χώρας τους, τον αυτοσεβασμό της και την ιστορία της, μόνο για να γίνουν αρεστοί στις «αυλές» των ισχυρών του πλανήτη. Συνήθως έχουν έγκαιρα ξεπουλήσει στα παρασκήνια την προσωπική τους τιμή και αξιοπρέπεια: ανταλλάσσουν την ηδονή των αξιωμάτων με το ρόλο του λακέ των ισχυρών».

Δεν γνωρίζω αν ο κύριος πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνεται στους ηγέτες με «κτηνώδη ιδιοτέλεια που έχουν έγκαιρα ξεπουλήσει στα παρασκήνια την προσωπική τους τιμή και αξιοπρέπεια … για να γίνουν αρεστοί στις «αυλές» των ισχυρών του πλανήτη», πάντως επειδή η δημόσια εικόνα που παραπέμπει σε «λακέ των ισχυρών», θέτει σε κίνδυνο «τα στοιχειώδη δίκαια της χώρας, τον αυτοσεβασμό της και την ιστορία της», ας προσπαθήσει από τούδε και στο εξής ακόμη κι αν δεν μπορεί να είναι σωστός πρωθυπουργός τουλάχιστον να συμπεριφέρεται σαν άνδρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nouthetwntas-ton…-hlithio#ixzz3z0pPk9T0

Comments Off on Νουθετώντας τον… ηλίθιο

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.