Τα αεροσκάφη Rafale και οι γαλλικές φρεγάτες Belharra

Μεγάλο λάθος το να μην πάρουμε τις πανίσχυρες γαλλικές φρεγάτες και αντ’ αυτού να πάρουμε τα Rafale

Ποτέ δεν ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις να γίνει η Ελλάδα ναυτική δύναμη και κυρίως δεν το ήθελε η κάποτε μεγάλη ναυτική δύναμη Αγγλία, που σήμερα την θέση της έχουν πάρει οι ΗΠΑ. Έγκλημα εθνικό να μην πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες και ενέργεια πονηρή και δόλια, που βολεύει την Τουρκία κυρίως, να πάρουμε αντί για τις φρεγάτες τα γαλλικά αεροσκάφη!

Σύμφωνα με την γαλλική La Tribune, το συνολικό κόστος για τα Rafale θα κυμαίνεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, 1,7 δισ. θα κοστίσουν τα μαχητικά και 300 εκατ. ευρώ τα όπλα που θα φέρουν πάνω τους τα Rafale.

Η γαλλική αεροπορία θα μεταβιβάσει τα μεταχειρισμένα μαχητικά στην Dassault και ακολούθως η γαλλική εταιρεία θα τα μεταπουλήσει στη ΠΑ. Όλα τα αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης F3R ώστε να υπάρχει κοινή υποδομή και πλήρης ομοιογένεια.

H συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και Παρισιού θα επικυρωθεί τον Νοέμβριο, αναφέρουν οι Γάλλοι. Για την σημασία που θα είχαν στην ισορροπία δυνάμεων οι γαλλικές φρεγάτες, είχαμε δημοσιεύσει το παρακάτω κείμενο το οποίο και πάλι παραθέτουμε:

Αμυντικό και ΟΧΙ επιθετικό χαρακτήρα θέλουν να έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο: “Σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα “La Tribune” στην διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αγοράσει τις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα έγκυρες πηγές ΗΠΑ και Ισραήλ είναι αποφασισμένες να ξαναπάρουν τον έλεγχο στις ελληνικές αμυντικές συμβάσεις.

Η Eλλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη εδώ και ένα μήνα υπογράψει συμφωνία παραγωγής κορβετών της κατηγορίας Θεμιστοκλής με βάση ισραηλινό μοντέλο στα ναυπηγεία του Νεωρίου, που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Onex.

Η Ισραηλινή σχεδίαση της κλάσης «Θεμιστοκλής», ενός “ελαφρού” σκάφους 800 τόνων δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις γιατί πρόκειται για πλοίο πολύ μεγάλο για πυραυλάκατο και πολύ μικρό για κορβέτα από πλευράς οπλικού φορτίου και δυνάμεως πυρός. Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του … Λιμενικού(!) και όχι κορβέτα ή πυραυλάκατος του ΠΝ.

Η επιλογή αυτή έχει σαφώς έναντι των Γαλλικών φρεγατών χαρακτήρα αμυντικό, αφού οι φρεγάτες είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά ισχυρότερες στους τομείς της αεροπορικής άμυνας καθώς και του πολέμου κατά υποβρυχίων, όπου σημειώνεται ότι αναμένεται μεγάλη αναβάθμιση της τουρκικής ισχύος και επίσης εις ότι αφορά την προβολής ισχύος πυρός επί εχθρικού εδάφους.

Πέραν αυτού η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Ελλάδα την προμήθεια ελαφρών φρεγατών, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν σε καμία περίπτωση ούτε την δύναμη πυρός, ούτε τον επιθετικό χαρακτήρα των Γαλλικών Belharra.

Υ.Γ. Η νέα έκδοση των φρεγατών Belharra, που επρόκειτο να προμηθευτεί το ΠΝ ήταν εκτοπίσματος 5500 τόνων αντί των 4250 της παλαιάς ΕΚΔΌΣΕΩΣ και είχε επίσης τις εξής διαφορές:

Θέσεις για 48 κελιά αντί των 32 της αρχικής σχεδίασης, Πυροβόλο των 127 χιλιοστών αντί 76 χιλιοστών, Σύστημα Shorad για εγγύς άμυνα του πλοίου. Ακόμη θα διέθετε τους κορυφαίους πυραύλους Aster 30 Block 1NT καθώς και CAMM ER, οι οποίοι θα τοποθετηθούν τέσσερις ανά κελί. Επιπλέον, προσφέρεται και η επιλογή των Mica της τελευταίας γενιάς.

ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ!”

Comments Off on Τα αεροσκάφη Rafale και οι γαλλικές φρεγάτες Belharra

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.