Τα σχέδια της Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη

Τα σχέδια της Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποδέχτηκαν άνευ ουδεμίας αποτελεσματικής απαντήσεως τα τετελεσμένα στην χερσόνησο της Κριμαίας. Δήλωσαν βέβαια ότι η de facto και σε λίγο διάστημα de jure ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσική Συνομοσπονδία αποτελεί για αυτούς «απαράδεκτο» γεγονός, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουν ότι τα περιθώρια αντίδρασής τους είναι περιορισμένα έως μη υπαρκτά.

Είναι όμως η ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσική Συνομοσπονδία αυτό που επιζητούν οι Ρώσοι ή φοβούνται κάτι άλλο οι Αμερικανοί; Η Ρωσία, όπως εξ άλλου κάθε υπερδύναμη, δεν έδρασε στην κρίση της Ουκρανίας σπασμωδικά, αλλά βάσει ενός ξεκάθαρου σχεδίου.

Το σχέδιο ονομάζεται «Novy Russia» (Νέα Ρωσία) και έχει σχηματοποιηθεί κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Πούτιν εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι ένα λεπτομερέστατο σχέδιο διαχωρισμού της περιοχής ανατολικά του ποταμού Dnieper (Δνείπερου ποταμού) σε μια νέα κρατική οντότητα και σύνδεσης αυτής της περιοχής με την Ρωσική Συνομοσπονδία, έως ότου γίνει εφικτή η ενσωμάτωσή της. Αυτή η περιοχή ανατολικά του Δνείπερου είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανεξάρτητη, αλλά μη αναγνωρισμένη, ρωσόφωνη Υπερδνειστερία (Transnistria) που έχει διαχωριστεί από την Μολδαβία εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Το σχέδιο «Νέα Ρωσία» περιλαμβάνει την απρόσκοπτη επέκταση της Ρωσικής Συνομοσπονδίας νοτίως προς την Μαύρη Θάλασσα. Η οριοθέτηση όλης της περιοχής ανατολικά του Δνείπερου ποταμού πέραν του ότι συμπεριλαμβάνει την χερσόνησο της Κριμαίας, έχει και το καθοριστικό πλεονέκτημα ότι περικλείει ρωσόφωνες περιοχές και εθνότητες πολύ φιλικά διακείμενες προς τους Ρώσους. Ο Πούτιν για να φέρει εις πέρας το σχέδιο αυτό θα κάνει πιθανότατα χρήση της αρχής του Woodrow Wilson (Wilsonian Principles), σύμφωνα με την οποία οι λαοί και τα έθνη έχουν αναφαίρετο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η περιοχή «Νέα Ρωσία» θα έχει ως ιστορική μητρόπολη το Κίεβο και θα περικλείει τα εδάφη ανατολικώς του Δνείπερου ποταμού και θα συμπεριλαμβάνει στα νότια την ιστορική για τους Ρώσους Οδησσό και την Υπερδνειστερία,  που κείνται δυτικά του ποταμού.

Στο εσωτερικό μέτωπο της Ρωσίας ο Πούτιν έχει για τα σχέδιά του την απόλυτη συμπαράσταση των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ουκρανία πρέπει να «επιστρέψει» στην χώρα τους. Στην αντίπερα όχθη οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα διαλυμένο εσωτερικό μέτωπο και ταυτόχρονα ένα τεράστιο δίλλημα. Από την μια πλευρά δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με τους Ρώσους στην Ανατολική Ευρώπη και από την άλλη οι πραξικοπηματικές τους ενέργειες στο Κίεβο οδηγούν όλη την Ευρώπη σε μια εποχή νέου Ψυχρού Πολέμου.

Η απαρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου θα έχει βέβαια για τις ΗΠΑ και την ΕΕ το πλεονέκτημα της «πολιτικής και στρατηγικής σαφήνειας», αλλά ταυτόχρονα θα έχει το μειονέκτημα της διαίρεσης και πάλι της Ευρώπης σε Δυτική και Ανατολική, με αποτέλεσμα την πλήρη αναθεώρηση των αμερικανοσιωνιστικών σχεδίων περί οικονομικής και στρατηγικής επέκτασης στην Ευρασία.

Η Ρωσία με την σαφή και θαρραλέα αντίδρασή της στο πραξικόπημα του Κιέβου και την στρατηγική που εφάρμοσε στην κρίση της Ουκρανίας ανάγκασε τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε μια μεγάλη και ίσως ταπεινωτική στρατηγική υποχώρηση και ανάγκασε ταυτόχρονα τους Αμερικανοσιωνιστές σε αναδίπλωση και επαναπροσδιορισμό των σχεδίων τους για την Ευρασία.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-schedia-ths-rwsias-gia-thn-anatolikh-eurwph#ixzz2vva9FgsL

Comments Off on Τα σχέδια της Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη

Filed under Διεθνή

Comments are closed.