Το ΣΤΕ ακύρωσε τις Μνημονιακές μειώσεις αποδοχών που έγιναν σε όλους τους ένστολους!

  • – Η απόφαση αφορά τις αποδοχές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.)
  • – Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι ένστολοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους
  • – Ακυρώνεται η υπουργική απόφαση που εφάρμοζε τις μειώσεις από το Μνημόνιο
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών…
των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.
Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.
Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.
Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Μιλώντας προ εορτών σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κυβερνητικός βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, αφού πρώτα έκανε την πρόβλεψη ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές (στις 25 Μαΐου του 2014) μαρτύρησε ότι η κυβέρνηση της δυστυχίας μας θα δώσει αύξηση-φιλοδώρημα (από το υποτιθέμενο… πρωτογενές πλεόνασμα) ένα… ολόκληρο 50ευρώ στους ενστόλους, εν ενεργεία και αποστράτους, ελπίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο να τους εξαγοράσει!!!
Ο πρωτομάστορας της δυστυχίας του ελληνικού λαού (και των ενστόλων) φον Αντωνάκης και ο άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του σε όλα τα μέτρα της δυστυχίας μας, ο πρόεδρος Κάρολος, αναμένεται να υπογράψουν για να ανακοινωθεί με… ταρατατζούμ το πενηντάρι!
Προφανώς, η κατοχική κυβέρνηση έχει στα χέρια της αξιόπιστες (κρυφές ασφαλώς…) δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι το 50% των ενστόλων που ψήφισε Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες εκλογές, έχει γίνει τώρα 90% (εξαιρείται το 10% των διαφόρων προνομιούχων και συνδικαλιστών…) και αποφάσισε να εξαγοράσει την ψήφο τους με ψιχία! Για τόσο ζητιάνους τους πέρασε τους ενστόλους ο θλιβερός πρωθυπουργός των διεθνών τοκογλύφων;
(ΥΓ): Όχι τα… καθιερωμένα πέντε, αλλά πενήντα… φάσκελα θα του ρίξουν οι ένστολοι!

 πηγή

Comments Off on Το ΣΤΕ ακύρωσε τις Μνημονιακές μειώσεις αποδοχών που έγιναν σε όλους τους ένστολους!

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.