Όλοι ήξεραν από την αρχή ότι το μνημόνιο θα φέρει την καταστροφή της Ελλάδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύφθηκε ότι οι δανειστές – τοκογλύφοι της χώρας μας γνώριζαν από την αρχή, ότι το πρόγραμμα του μνημονίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος εξ’ αρχής και θα οδηγούσε τη χώρα σε πλήρη οικονομική σκλαβιά και καταστροφή.

Την άποψη πως το πρόγραμμα που τελικώς εγκρίθηκε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το 2010 ήταν εκ προοιμίου “καταδικασμένο” να μην πετύχει και επιπρόσθετα θα βάραινε υπερβολικά τους Έλληνες πολίτες χωρίς ουσιαστικά οφέλη είχαν τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασχέτως εάν τελικώς ενέκριναν το πακέτο έχοντας κατά νου τις πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Αποσπάσματα από εμπιστευτικά έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα οποία περιλαμβάνονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου και αποκαλύπτουν σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών στις 9 Μαΐου του 2010 συνεδρίαση κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο δάνειο διάσωσης στην Ελλάδα, έρχονται στη δημοσιότητα.

Έγγραφα που καταδεικνύουν πως ήδη από τότε, από το 2010, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο “δεν έβγαινε”, πως θα “βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της προαναφερθείσας εφημερίδας, τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»

Η εφημερίδα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου.

Εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας Nogueira Batista: “Οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι τεράστιοι. Όπως έχουν τα πράγματα το πρόγραμμα κινδυνεύει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά ως ένα σχέδιο διάσωσης των ιδιωτών κατόχων χρέους στην Ελλάδα, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.”

Εκτελεστικός διευθυντής της Ινδίας Arvind Virmani: “Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς αντιστάθμιση της νομισματικής πολιτικής είναι πρωτοφανής … είναι ένα βάρος που η οικονομία δεν θα μπορούσε να σηκώσει. Ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ της πτώσης των τιμών, μείωση της απασχόλησης και μείωσης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσε να υπονομεύσει τελικά το ίδιο το πρόγραμμα . Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης απαραίτητο να ρωτήσω αν το μέγεθος της προσαρμογής … χτίζει στον κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος και την επακόλουθη στάση πληρωμών. Υπάρχει ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.”

Τα έγγραφα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε η Christine Lagarde τον Ιούνιο του 2013: «Τον Μάιο του 2010, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης , αλλά όχι ότι θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι η γενική οικονομική κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα».

Με λίγα λόγια, η αποδοχή του μνημονίου έγινε καθαρά για κερδοσκοπικούς λόγους εις βάρος της χώρας μας, για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα μας και για την παραχώρηση της Εθνικής μας κυριαρχίας. Οι πουλημένοι πολιτικάντηδες το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν τα συμφέροντα των τοκογλύφων – δανειστών, να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη ζωή του Έλληνα φορολογούμενου και να κερδοσκοπούν εις βάρος του. Αλήθεια, αυτή είναι η πρόοδος που διατυμπάνιζε ο κ. Σαμαράς;

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/hjeran-apo-thn-archh-thn-katastrofh-pou-tha-ferei-to-mnhmonio#.UlWXWBbic8s#ixzz2hFSwAcIF

Comments Off on Όλοι ήξεραν από την αρχή ότι το μνημόνιο θα φέρει την καταστροφή της Ελλάδας

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.