Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μουσείο Χρέους Αργεντινής. Εδώ ενδιαφέρεται κανείς;

Αργεντινή. Το όνομα της χώρας προέρχεται από το λατινικό argentum, το οποίο έχει βεβαίως την ρίζα του στο Αρχαίο Ελληνικό ἄργυρος. Το όνομα επιλέχθηκε βέβαια λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων σε ασήμι της χώρας. Στις 25 Μαΐου του 1810, μετά από επιβεβαίωση της φήμης για την ανατροπή του βασιλιά Φερδινάνδου του 7ου από το Ναπολέοντα, οι πολίτες του Μπουένος Άιρες ίδρυσαν την πρώτη τοπική κυβέρνηση.

 

Οι στρατιωτικές εκστρατείες με ηγέτη το στρατηγό Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν μεταξύ του 1814 και του 1817 ενίσχυσαν την ανεξαρτησία της Αργεντινής. Η στρατιά του διέσχισε το 1817 τις Άνδεις και νίκησε τις βασιλικές Ισπανικές δυνάμεις στη Χιλή και το Περού, εξασφαλίζοντας την αυτοδιάθεση της χώρας. Η βουλή της Αργεντινής που συνεδρίασε στις 9 Ιουλίου του 1816, διακήρυξε και επίσημα την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Χρονικά, ο αγώνας ανεξαρτησίας της Αργεντινής συμπίπτει με τον δικό μας αγώνα για ανεξαρτησία από την τουρκική σκλαβιά. Όμως δεν είναι το μόνο πράγμα που μοιραζόμαστε τα δύο κράτη

Και η Αργεντινή όπως και η Ελλάδα από την ανεξαρτησία της μέχρι και σήμερα, ταλανίζονται από τον συνεχή και τοκογλυφικό δανεισμό τους. Το πρώτο δάνειο που έλαβε η Αργεντινή ήταν το 1824 από την Αγγλία (πολύ κοντά χρονικά και με το δικό μας πρώτο δάνειο από την ίδια χώρα) το οποίο και αποπληρωνόταν για τα επόμενα 80 χρόνια. Το έτος 1890 κήρυξε πτώχευση (πολύ κοντά στην χρονολογία και της δικής μας πτώχευσης).

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της η Αργεντινή (όπως και η Ελλάδα), έπασχε από τον υπερδανεισμό που επέβαλαν στην χώρα διεφθαρμένοι πολιτικοί της στον βωμό του προσωπικού τους οικονομικού οφέλους και της δουλοπρέπειας τους στις ξένες δυνάμεις.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ:  http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/mouseio-chreous-argentinhs.-edw-endiaferetai-kaneis#.ULqPWIOcdHc

Exit mobile version