Ένας διακομματικός διοικητής, μια «γαλάζια» βουλευτής, ένας πρώην υπουργός και οι… μεταξύ τους σχέσεις βάζουν στην… εντατική το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο πρόσφατα μπήκε στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για υπερπρομήθειες αναλώσιμων υλικών που επέφεραν στο ελληνικό δημόσιο ζημίες ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα ιατρικά είδη δεν είναι όμως τα μόνα που φαίνεται πως… υπερκοστολογούνται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ο καφές που σερβίρεται από τον… μπαμπά βορειοελλαδίτισσας βουλευτή, που είναι ιδιοκτήτης της καφετέριας του «Ιπποκρατείου» σε ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι της παρηγοριάς αλλά πικρός, καθώς για να τον απολαύσουν πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ασθενείς αδυνατούν να προσέλθουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, καθώς η εν λόγω βουλευτής αν και ψήφισε το χαράτσι των 25 ευρώ για τις εισαγωγές σε αυτά, μάλλον αγνοεί, με τις ευλογίες πρώην υπουργού και πιθανώς αρχηγού νέου κόμματος, τον καφέ από… χρυσάφι στο κυλικείο των δικών της!
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», που ακολούθησε των δημοσιευμάτων της «Κ» και της «Μακεδονίας», γινόταν για μια ακόμη φορά λόγος για το κυλικείο του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του πατέρα της βουλευτή της ΝΔ, Έλενας Ράπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί η «γαλάζια» βορειοελλαδίτισσα βουλευτής διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Λοβέρδο. Μάλιστα όπως σχολίασε η εφημερίδα «Δημοκρατία», «πικρόχολα σχόλια συναδέλφων της βουλευτού συνδυάζουν τη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε με τον πρώην δελφίνο του ΠΑΣΟΚ (και τότε υπουργό Υγείας) Ανδρέα Λοβέρδο με το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα του Δημήτρη Ράπτη στην εκμετάλλευση χώρων εστίασης σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
“Στηρίζει” τον Ράπτη ο Χριστιανόπουλος;
Παρά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ιπποκρατείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία απέρριψε το αίτημα της κοινοπραξίας «Αντιγόνη Ράπτη – Fountain Greece» για μείωση του ενοικίου, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Χριστιανόπουλος φαίνεται πως στηρίζει τον επιχειρηματία στις… δύσκολες, όπως τις χαρακτηρίζει, στιγμές που περνά ο επιχειρηματίας. «Ό,τι ώρα και να περάσει κανείς από το κυλικείο, θα διαπιστώσει ότι είναι άδειο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιουν ούτε ένα καφέ» λέει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Χριστιανόπουλος. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η πολιτεία να δείξει ευαισθησία. Εμείς ως διοίκηση δεν μπορούμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση και στείλαμε το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να δοθεί μια λύση. Ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει κανονικά τα μισθώματα έως τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα εκκρεμεί η απόφαση της Περιφέρειας», συμπληρώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ενοικίου καθώς η εκμετάλλευση του κυλικείου έγινε κατόπιν διαγωνισμού. Για να γίνει μείωση του μισθώματος θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Σύμφωνα με τον κ. Χριστιανόπουλο, η κοινοπραξία «Αντιγόνη Ράπτη – Fountain Greece» πληρώνει ενοίκιο 48.000 ευρώ και ζητά τη μείωση του κατά 15%. «Σε περίπτωση που η απόφαση της Περιφέρειας είναι υπέρ του επιχειρηματία, εμείς ως διοίκηση θα την αποδεχτούμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα δυσκολευτούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο διοικητής του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο, ο χώρος του κυλικείου δεν ξεπερνά τα 85 τ.μ., ωστόσο παρατηρώντας κανείς τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Κ» μπορεί να δει ότι η κοινοπραξία «Ράπτη Αντιγόνη – Fountain Greece» πέρα από τον υπερυψωμένο ισόγειο χώρο, όπου λειτουργεί το κυλικείο, έχει επεκταθεί στον περιβάλοντα χώρο κατά αρκετά τετραγωνικά μέτρα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο ιδιοκτήτης προχώρησε την κατασκευή μιας υπαίθριας καφετέριας στον αύλειο χώρο ενώ στους διαδρόμους γύρω από το κυλικείο έχει τοποθετήσει περίπου 50 τραπέζια, καθίσματα και αλλά και μπαρ με σκαμπό. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο ιδιοκτήτης του κυλικείου δεν έχει τηρήσει το μισθωτήριο συμβόλαιο και για το λόγο αυτό σε περίπτωση που τελικά το ενοίκιο μειωθεί θα ζητήσει από τον επιχειρηματία να προχωρήσει στο… ξήλωμα τυχόν υπαρχουσών παραβάσεων.
Υπάρχουν ή όχι προϊόντα διατίμησης;
Ο διοικητής του νοσοκομείου παρόλο που παραδέχεται ότι το κυλικείο δεν διαθέτει προϊόντα διατίμησης, υποστηρίζει ότι με έγγραφό του το τμήμα εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τον περασμένο Ιανουάριο τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι μετά τα δημοσιεύματα της «K» κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε το χώρο και πραγματοποίησε αγορανομικό έλεγχο. «Από τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και οι τιμές στα διατιμημένα προϊόντα εφαρμοζόταν», αναφερόταν στο έγγραφο της υπηρεσίας. Ωστόσο, στο επιτόπιο ρεπορτάζ προέκυψαν άλλα. Σε περίπτωση που το κυλικείο διέθετε προϊόντα διατίμησης, θα έπρεπε να πληρώσουμε για έναν απλό στιγμιαίο καφέ, τον γνωστό σε όλους φραπέ, 1.60 ευρώ, καθώς αυτή είναι η τιμή σύμφωνα με τον νόμο. Πληρώσαμε 2.30 ευρώ, όπως αναγράφεται και στη σχετική απόδειξη. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση οι υπεύθυνοι του κυλικείου να ακολουθούν τη γνώριμη μέθοδο που ακολουθείται σε κυλικεία αεροδρομίων και πλοίων. Μπορεί δηλαδή όντως να διαθέτουν προϊόντα διατίμησης, ωστόσο κατά την παραγγελία ενός καφέ θα πρέπει ο ίδιος ο πελάτης να διευκρινίσει εάν θέλει το προιόν διατίμησης ή όχι και να διαχωρίσει τον καφέ (εν προκειμένω) σε μικρή ή μεγάλη συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο καφές είναι διπλός, θα πρέπει να αναγράφεται στην απόδειξη, πράγμα που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΚΕ.Π.ΚΑ: «Είναι παράνομο!»
Σε παλαιότερες δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) Νίκος Τσεμπερλίδης, είχε υποστηρίξει ότι η μη ύπαρξη προϊόντων διατίμησης είναι παράνομη. «Εκεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο κυλικείο του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, θα πρέπει να υπάρχουν τα προϊόντα διατίμησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, είναι παράνομο και θα πρέπει να επέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ο ιδιοκτήτης του κυλικείου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη 5/15 Απριλίου 2008, είναι υποχρεωμένος να έχει τα προϊόντα αυτά. Δεν είναι δυνατόν να πουλά τον καφέ 2.30 ευρώ!», είχε αναφέρει ο κ. Τσεμπερλίδης.
Καφές «φαρμάκι»
Μιλώντας στην «Κ» συνοδοί ασθενών, τους οποίους συναντήσαμε στους διαδρόμους του νοσοκομείου χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ για καφέ και τυρόπιτα. «Είναι αδιανόητο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπου καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί αυτών, να πληρώνουμε χρυσάφι τον καφέ», αναφέρουν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γιώργος Λειβαδιώτης χαρακτηρίζει «απλησιάστες» τις τιμές των προϊόντων στο κυλικείο του νοσοκομείου. «Αν και εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε έκπτωση στις τιμές των προϊόντων, σχεδόν κανείς δεν παίρνει τον καφέ του από το κυλικείο», λέει. Μαζί του συμφωνεί και το μέλος του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Λάζαρος Λαζούλας. «Οι τιμές είναι ιδιαίτερα ακριβές και αυτό γιατί το μίσθωμα παραμένει υψηλό. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να πληρώνουμε τον καφέ για χρυσάφι», αναφέρει. Ενώ κάποιος άλλος εργαζόμενος καταγγέλει πως «πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν χωρίς έκπτωση, καθώς είναι αδύνατο να πιστοποιηθούν οι 2.500 περίπου εργαζόμενοι». «Η κυρία Ράπτη να καταθέσει καμία ερώτηση στη Βουλή για τις υπερβολικές τιμές της επιχείρησης του πατέρα της στο νοσοκομείο» σημειώνει στην «Κ» εκπρόσωπος των εργαζομένων συμπληρώνοντας πως «κανείς κυβερνητικός δεν έχει ασχοληθεί. Ούτε ο Λοβέρδος με τον οποίο η κ. Ράπτη επισκέφτηκε παρέα το νοσοκομείο και παρά τα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σωματείο έχει προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στη διοίκηση του νοσοκομείου.
«Άδειασμα» από Σταϊκούρα
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Χρήστος Σταϊκούρας ερωτώμενος από την «Κ» για την πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε η Θεσσαλονικιά βουλευτής και ζητά μεταξύ άλλων την πρόσληψη 300 αδιόριστων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, προτιμά να μην την σχολιάσει. «Δεν θέλω να πω κάτι σχετικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η κ. Ράπτη, γνωρίζοντας πως στο στενό δημόσιο τομέα οι προσλήψεις ακολουθούν τον κανόνα 1/5, δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως προβλέπουν οι δανειακές συνθήκες που η ίδια ψήφισε στη Βουλή, ζήτησε τον άμεσο διορισμό τριακοσίων περίπου αδιόριστων εκπαιδευτικών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. «Οι βουλευτές περισσότερο από όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να γνωρίζουν, γιατί ψήφισαν τα μέτρα, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του συνόλου του δημοσίου τομέα» υποστηρίζουν για το ζήτημα που έθεσε η κ. Ράπτη, κύκλοι της Λεωφόρου Συγγρού. Παράγοντες πάντως της Μητροπολίτου Ιωσήφ εκφράζουν επίσης στην «Κ» τη δυσαρέσκειά τους πως η κ. Ράπτη «ξέχασε την εκλογική της περιφέρεια» φέρνοντας ως παράδειγμα την απουσία της από τους εορτασμούς των εκατό χρόνων στις 26 Οκτωβρίου αλλά και την «απουσία αναφοράς στην πόλη της στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή».
Από την Έλενα με ή χωρίς… «Αγάπη»;
Στο μεταξύ, η κ. Ράπτη έχει προκαλέσει ποικίλες εσωκομματικές αντιδράσεις και για τις… εθελοντικές της δραστηριότητες. Η ίδια όπως είναι γνωστό ίδρυσε και είναι πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγάπη». Παράλληλα όμως εξακολουθεί να είναι γραμματέας εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σχολιάζουν στην «Κ» κύκλοι της Λεωφόρου Συγγρού «μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό. Αντιθέτως συνεχίζει τις δράσεις με την Αγάπη». Χθες μάλιστα και σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τον κκ. Άνθιμο μοίρασε «δέματα αγάπης» σε άπορες οικογένειες της πόλης, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ. Το γεγονός μάλιστα πως η ήδια δεν υποστήριξε έμπρακτα την πρωτοβουλία «Στηρίζω» της ΔΑΠ, της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών. «Οι δράσεις μας γίνονται σε συννενόηση με το κόμμα. Αφού συμμετέχει το κόμμα άρα… λογικά συμμετέχει και η Έλενα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Στο «Άγιος Δημήτριος»
Η εταιρεία με την επωνυμία «Ράπτη Αντιγόνη- Fountain Greece», μετά από σχετικό διαγωνισμό έχει αναλάβει και το κυλικείο στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». Η «Κ» επισκέφθηκε το κυλικείο του νοσοκομείου και διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο κυλικείο διαθέτει προϊόντα διατίμησης, καθώς κληθήκαμε να πληρώσουμε για ένα στιγμιαίο καφέ 1.60 ευρώ, όσο δηλαδή ορίζει ο νόμος. Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο ο καφές είναι φθηνότερος από το κυλικείο του «Ιπποκρατείου», αν και ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία, ο υπάλληλος μας απάντησε: «Εκεί το ενοίκιο είναι ακριβότερο και για αυτό πουλά και τόσο. Αν πουλήσει φθηνότερα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου για την εισαγγελική παρέμβαση
Όσον αφορά στην υπόθεση των υπερπρομηθειών η διοίκηση του νοσοκομείου απαντά ότι είναι διατεθειμένη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η τωρινή διοίκηση του νοσοκομείου έστειλε το κατάλληλο μήνυμα με ενέργειές της και κατέστησε σαφές, εντός και εκτός νοσοκομείου ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μη σύννομες προμήθειες και χρήση φαρμάκων, αντιδραστηρίων και αναπτηξιολογικών ορμονών, μη απαραίτητων για τη θεραπεία των ασθενών», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια, κύριο μέλημά της συνεχίζει να είναι η εύρυθμη, ασφαλής και σύννομη λειτουργία του νοσοκομείου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. «Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται καθημερινά, όπως αυτό τεκμαίρεται από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται μηνιαία στο ESY.Net (π.χ. μείωση μεγαλύτερη του 50% στην προμήθεια αντιδραστηρίων μεταξύ των ετών 2009- 2012). Η διοίκηση παρέχει και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποιος διοικεί το Ιπποκράτειο
Ο Γιώργος Χριστιανόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του «Ιπποκρατείου» επί υπουργίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου το 2010, ενώ, όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Κ», η θητεία του λήγει το Σεπτέμβριο του 2013. Πριν αναλάβει χρέη διοικητή ο κ. Χριστιανόπουλος βρισκόταν στο «τιμόνι» της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και όπως τονίζουν στην «Κ» άνθρωποι που τον γνωρίζουν «χειρουργούσε δωρεάν και ήταν από τους λίγους που δεν έπαιρναν φακελάκι». Ωστόσο, οι καλές σχέσεις που είχε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, μετέπειτα υπουργό Υγείας, τον διατήρησαν στη θέση του. «Αν και δεν ήταν φανατικά ΠΑΣΟΚ, όλοι γνωρίζουμε τι υποστήριζε» υπογραμμίζει για τον κ. Χριστιανόπουλο συνδικαλιστής εργαζόμενος του «Ιπποκρατείου». Την ίδια ώρα, οι καλές σχέσεις που διατηρεί με την βουλευτή της ΝΔ, Έλενα Ράπτη φαίνεται πως είναι αρκετές για να μην μετακινηθεί από τη θέση του πριν τη λήξη της θητείας του, την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση ανακοινώνει νέες διοικήσεις φορέων, ΔΕΚΟ και νοσοκομείων.
1 Comment