Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με την επαναγορά των ομολόγων

omologa

Τελικά φεύγοντας το 2012, ο Έλληνας θα είναι πλέον πολύ προβληματισμένος για το τι τον περιμένει το 2013.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup ως “μία άλλη μέρα” για την Ελλάδα. Την ώρα που οι Έλληνες λιμοκτονούν, οι Γερμανοί πληρώνουν και οι Αμερικάνοι εισπράττουν, κάποιοι εδώ απευθυνόμενοι σε χώρα ιθαγενών πανηγυρίζουν. Ο κύριος Θέρντ Πόιντ κέρδισε μέσα σε ελάχιστους μήνες 500 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας και πουλώντας Ελληνικά ομόλογα.

Η λεγόμενη επαναγορά ομολόγων, που θα λήξουν μετά το 2023 και σταδιακά μέχρι το 2043, βαφτίστηκε επιτυχία από την τραγική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Αν ήμασταν σε άλλη εποχή και σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα θα το ονόμαζαν θαύμα, αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν καταλαβαίνουμε, αν και τόσο μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τα υπερχρεωμένα – διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Λοιπόν Συναγωνιστές, δανειστήκαμε σήμερα το 2012, για να πληρώσουμε ομόλογα που θα λήγουν σε 10 χρόνια από σήμερα και μέχρι το 2050. Απορώ γιατί να δανειστώ έστω και με μικρό επιτόκιο το οποιοδήποτε ποσόν σαν χώρα, κόβοντας μισθούς , συντάξεις, διαλύοντας ταμεία ασφαλιστικά και γενικά εξαθλιώνοντας περαιτέρω την οικονομία για κάτι που δεν ξέρω αν θα υπάρχει  10-20-30-40 χρόνια από σήμερα; Ποιός επιστήμων μπορεί να μας πει πως θα είναι η Ευρώπη, μετά από κάμποσα χρόνια και τι μορφή θα έχει; Το αν θα πληρωθούν τα ομόλογα τότε ή όχι είναι κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι δανειστές του και συνοδεύει τα κέρδη που προσδοκούν. Άλλο πράγμα η επαναγορά ομολόγων που λήγουν σε ένα άντε δύο χρόνια και άλλο πράγμα η επαναγορά ομολόγων που λήγουν σε δύο – τρείς δεκαετίες! Συναγωνιστές μόλις θα περάσει λίγος καιρός θα είστε μάρτυρες ενός μεγάλου κόλπου-απάτης με ομόλογα που διαπράχτηκε ξανά στην χώρα των ιθαγενών. Το κράτος προσέφερε θεμελιώδη υπηρεσία στους κερδοσκόπους προσφέροντας τρελά κέρδη μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Λοιπόν 01-06-2012, στη δευτερογενή αγορά η αξία ενός ελληνικού ομολόγου ονομαστικής αξίας 1 ευρώ ήταν μόλις 13,5 λεπτά. Θεωρητικά μιλώντας και με δεδομένο ότι σε χέρια ιδιωτών βρίσκονταν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 60 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, με 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ αγόραζε κανείς ολόκληρο το τμήμα αυτό του δημοσίου χρέους που είχε ονομαστική αξία 60 δις. Μόλις άρχισε να “συζητείται” και να διαφημίζεται το θέμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η αξία τους την 1ηΣεπτεμβρίου ανέβηκε στα 18 λεπτά ανά ευρώ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα σε απεριόριστες ποσότητες, οπότε η τιμή των ελληνικών ομολόγων πήγε στα 25 λεπτά ανά ευρώ. Τον Οκτώβριο ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ειδικά τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επαναγοραστούν με δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF), οπότε τελικά στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 η τιμή τους είχε σκαρφαλώσει στα 35 λεπτά ανά ευρώ. Έτσι, αυτά τα 60 δις. που την 1η Ιουνίου αγοράζονταν με 8,1 δις. ευρώ, τώρα απαιτούσαν … 20 δισεκατομμύρια!

Στην τιμή αυτή έγινε η επαναγορά των ομολόγων. Η Ελλάδα χρεώθηκε και ξόδεψε 11,3 δις. ευρώ και αγόρασε μόνο τα μισά από τα ομόλογα που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών – ονομαστικής αξίας 31 δισεκατομμυρίων. Με την επαναγορά όμως ανέβηκε κι άλλο η τιμή των ελληνικών ομολόγων και αυτή την εβδομάδα έφτασε στα 50,4 λεπτά ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για την επαναγορά των υπόλοιπων ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δις. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών απαιτούνται πάνω από …15 δισεκατομμύρια! Επιπρόσθετα των 11,3 που ήδη δόθηκαν. Με άλλα λόγια, τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 60 δις. ευρώ που πριν από έξι μήνες κόστιζαν θεωρητικά 8,1 δις., τώρα κοστίζουν 26,3 δισεκατομμύρια! Πάνω από …200% ακριβότερα. Μέσα σε έξι μήνες.! Υπάρχει άραγε πιο κραυγαλέα απόδειξη ότι το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπλέκεται σε τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια, αν υποθέσουμε ότι έχει κύριο μέλημα του την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας;

Η χώρα και το Έθνος δεν μπορούν να περιμένουν. Οι κερδοσκόποι απροκάλυπτα πλέον με την βοήθεια εκ´ των έσω ζητούν όλο και περισσότερα , κάποιος θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν έχει παραδοθεί στην “μοίρα της”.
Αυτοί, αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν. Εμείς θα το δεχθούμε ή θα τους ανατρέψουμε για να ξαναδούμε άσπρη μέρα; Ως πότε θα ανταλλάσουμε ασημικά με καθρεφτάκια;

Η Χρυσή Αυγή και ο Ελληνικός λαός οφείλουν να δώσουν ένα υπέρ πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας, γιατί πραγματικά με δόλιο τρόπο σκλαβωθήκαμε οικονομικά Συναγωνιστές και η συνέχεια προβλέπεται μαρτυρική.

Παναγιώτης Παγκάκης, Oικονομολόγος
Τ.Ο. Καρδίτσας

ΠΗΓΗ

Exit mobile version