Χιλιάδες λαθρομετανάστες δεν απελαύνονται όπως ορίζουν οι νόμοι του κράτους λόγω των πλαστών αδειών παραμονής που έχουν εξασφαλίσει.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους καταγράφονται φέτος σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μετά από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, 15.746 αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους από την αρχή του έτους έως και το μήνα Νοέμβριο συγκριτικά με 11.357 αλλοδαπούς που απελάθηκαν εθελοντικά ή αναγκαστικά το 2011. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία (24 Δεκεμβρίου) της Επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», το τελευταίο πεντάμηνο προσήχθησαν συνολικά 64. 786 αλλοδαποί εκ των οποίων συνελήφθησαν μόνο οι 4.128, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Πώς προκύπτει αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ προσαχθέντων και συλληφθέντων; Μία αναζήτηση της φράσης «πλαστές άδειες παραμονής» στο Google είναι αρκετή: Εκατοντάδες υποθέσεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που πλαστογραφούσαν και συνεχίζουν να πλαστογραφούν δελτία διαμονής, υπεξαιρούν έγγραφα και σφραγίδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη βοήθεια επίορκων υπαλλήλων Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η απόκτηση μιας πλαστής άδειας παραμονής αποτελεί προτεραιότητα για κάθε μετανάστη που φτάνει παράνομα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς ούτε την ταυτότητα του ούτε το συνολικό αριθμό διαμενόντων στη χώρα. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αριθμό 1.200.000 αλλοδαπούς αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι και ποιοι είναι, αποδεικνύει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Η πραγματικότητα είναι εξίσου αμείλικτη: Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεωκοπίας και της διάλυσης του κοινωνικού της ιστού. Από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την εκπαίδευση μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες και τα σωφρονιστικά ιδρύματα, οι “νόμιμοι” ή μη μετανάστες επιταχύνουν την ήδη εκτεταμένη φθορά στις υποδομές του κράτους, απομυζώντας υπερπολύτιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Εντελώς ενδεικτικά:
– 150 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος της δωρεάν περίθαλψης μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας με το 50% των νοσηλευόμενων στο ΕΣΥ να είναι αλλοδαποί (στοιχεία 2010)
– 922 εκατ. ευρώ τα εμβάσματα “νόμιμων” και μη μεταναστών που φεύγουν από τη χώρα μας ετησίως (στοιχεία 2011)
– 81,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τις ανάγκες σωφρονισμού των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές που αποτελούν το 65% των 12.261 φυλακισμένων (στοιχεία 2012)
– 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος των συμβάσεων του ειδικού προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές) για την υποστήριξη των νεοεισερχομένων λαθρομεταναστών (στοιχεία 2011)
Με την ανεργία στο ιλλιγιώδες 25%, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να φιλοξενεί ούτε ένα μετανάστη.
Πέραν των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο που έχουν επισημανθεί στο παρελθόν, η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα για:
- Άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραμονής και την αντικατάστασή τους από ηλεκτρονική κάρτα με τα βιομετρικά τους στοιχεία.
- Χορήγηση της συγκεκριμένης κάρτας μόνο σε αλλοδαπούς που μπορούν να πιστοποιήσουν α) 15ετή συνεχή παραμονή στη χώρα ή β) νόμιμη εργασιακή σχέση κατά την τελευταία 5ετία.
- Συγκέντρωση των υπολοίπων σε ειδικούς χώρους και απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες στις χώρες καταγωγής τους.
- Απόλυση όλων των υπαλλήλων των ΟΤΑ ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστογραφίας αδειών παραμονής ή υπεξαίρεσης εγγράφων και σφραγίδων με παράλληλη άσκηση των αντίστοιχων ποινικών διώξεων. ΠΗΓΗ