Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού στην Λευκωσία.
Το πρωί σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Στην Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο του, η οποία αναγνώσθηκε σήμερα, σε όλους τους ναούς και τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποδεικνύει ότι «τη δύναμη της άνωσης που προσδίδει στις ψυχές μας η Θεία Ενανθρώπηση αντιστρατεύεται, σήμερα, το βάρος των προβλημάτων τα οποία ως κυπριακός Ελληνισμός αντιμετωπίζουμε, με μέγιστο πρόβλημα να παραμένει ασφαλώς η κατοχή της πατρίδας μας για 38 και πλέον έτη».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η αναλγησία της Τουρκίας και τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της πατρίδας μας, πέραν από τη στήριξη των ισχυρών της γης, που αποβλέπουν στη γεωγραφική θέση και το μέγεθός της, ευοδούνται αυτή την περίοδο και από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθαμε και τη μετάθεση των προτεραιοτήτων μας στην οικονομική ανόρθωση του τόπου».
Σε σχέση με την οικονομική κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους πού διέτρεχε η Οικονομία μας και παρόλο που και άλλοι πολλοί ζητούσαν τη λήψη μέτρων για πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων, αφεθήκαμε, δυστυχώς να φτάσουμε στη σημερινή θλιβερή κατάσταση».
«Η ατμόσφαιρα είναι παντού καταθλιπτική. Πολλοί υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων τους, άλλοι πένονται από την απώλεια των εργασιών τους και μερικοί στερούνται ακόμα και αυτών των αναγκαίων για την επιβίωση. Η αβεβαιότητα πλανάται παντού και το άγνωστο της επιούσης δρα ως εφιάλτης στην πλειονότητα του λαού. Και το χειρότερο: Κυριαρχικά μας δικαιώματα υποθηκεύονται στους διεθνείς δανειστές μας και σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, επιδιώκεται η επιβολή φίμωτρου στη διεκδίκηση των δικαίων μας», πρόσθεσε.
Στη δύσκολη αυτή στιγμή, υπέδειξε ο Μακαριώτατος, «ανεξαρτήτως του ποιός ευθύνεται, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Εκκλησία κάνει ότι μπορεί για να μη μείνει ούτε και ένας άνθρωπος χωρίς τα ελάχιστα απαραίτητα για τη ζωή του και καλώντας όλους όπως στραφούν με ελεήμονα διάθεση προς τον στερούμενο συνάνθρωπο».
Σημείωσε, ωστόσο, πως «πέραν, όμως, αυτής της βασικής υποχρεώσεώς μας ως Χριστιανών, έχουμε και, ως Έλληνες, ένα σημαντικότερον καθήκον: «Δεν θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας, ούτε και να μας διαφεύγει ο αμετάθετος στόχος της Τουρκίας που είναι η πλήρης κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου».
«Προ πάντων θα πρέπει να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημα και ισχυρή τη θέληση για αγώνα μέχρι την κατίσχυση του δικαίου, την απελευθέρωση του τόπου μας και την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες», τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος, κάλεσε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, ο οποίος, όπως είπε, ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών και «θα πρέπει ανυποχώρητα να διεκδικήσει ότι δικαιούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».
Κάλεσε, ακολούθως, «όλους εκείνους οι οποίοι εξακολουθούν με διάφορους τρόπους να επισκέπτονται την κατεχόμενη γη μας και να ενισχύουν την κατοχή, με πράξεις και ενέργειές τους, να συναισθανθούν τη ζημιά που προκαλούν στην πατρίδα τους και να αλλάξουν τακτική. Η οικονομική ενίσχυση της κατοχής, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, ισοδυναμεί με προδοσία».
Τέλος, κάλεσε όλους, όπως «με υπομονή αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες των σημερινών χαλεπών καιρών, πιστεύοντας ότι ο «Μεγάλης Βουλής άγγελος, ο άρχων της Ειρήνης και πατήρ του μέλλοντος αιώνος», ο οποίος «κλίνας ουρανούς» σήμερον «κατέβη επί της γης», σύντομα θα μας εξαγάγει από την κρίση».
Καταλήγοντας, απέστειλε τον εόρτιο χαιρετισμό του σε όλους και ευχήθηκε όπως κατά το νέο έτος 2013, η Κύπρος βρει τη δικαίωση της και ο κυπριακός λαός τη λύτρωση από τα δεινά του.