Ανεπανόρθωτη ζημιά για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας εκτιμά πως μπορεί να προκληθεί από την κατηγορία που βαραίνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι παραποίησε στοιχεία προκειμένου να καλύψει συγγενείς του. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung όλο και περισσότεροι Έλληνες αναμένεται να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά κόμματα και να στραφούν σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις.
Μπορεί βέβαια κανείς να θεωρήσει από δύο οπτικές γωνίες την υπόθεση, συνεχίζει: Από τη μία πλευρά φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι όλα στην Ελλάδα είναι σάπια. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Στο παρελθόν, τέτοιου είδους υποθέσεις θα τις συγκάλυπταν. Ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί δεν βρίσκονται τώρα πια στο απυρόβλητο. Όμως, πρωτίστως, οι κατηγορίες σε βάρος του Παπακωνσταντίνου αποτελούν νερό στον μύλο των εξτρεμιστικών δυνάμεων, όπως είναι η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, επισημαίνει το έντυπο. Κι αυτό δεν είναι καλό για την σταθερότητα της χώρας, καταλήγει.
Την ίδια ώρα , μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung αναφερει σε ρεπορτάζ της ότι, «η εκ νέου μεταφορά της επονομαζόμενης «λίστας Lagarde» στην Ελλάδα ήταν ο πρόλογος ενός νέου ελληνικού δράματος, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου». Προσθέτει μάλιστα ότι, «μέχρι τώρα ο 51χρονος απολάμβανε διεθνώς μίας καλής φήμης και για πολλούς Έλληνες ήταν ένας ακέραιος άνθρωπος. Τώρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην κατηγορία της παραποίησης της λίστας, με σκοπό να προστατεύσει τρεις συγγενείς του από τον έλεγχο της εφορίας. Τα ονόματα των τριών συγγενών του καταγράφονται στην λίστα που εστάλη από το Παρίσι, αλλά όχι στην αντίστοιχη του 2010, την οποία είχε τότε παραλάβει ο Παπακωνσταντίνου» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.
H μακρά περίοδος ανάκαμψης που θα χρειαστεί η Ελλάδα, οι φοροφυγάδες που διαφεύγουν και το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια μακρά περίοδο εξυγίανσης. «Η περίοδος ανάκαμψης θα διαρκέσει ακόμα μία με δύο δεκαετίες» δήλωσε ο πρώην πολιτικός των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung. Ο κ. Χόιερ που διοικεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εδώ και ένα χρόνο δήλωσε στην εφημερίδα, πως μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η πολιτική έδειξε έλλειψη θάρρους να «πάει πολιτικά μπροστά την Ευρώπη» σε αυτή την περίοδο της ευρωκρίσης. «Έχουμε τον μηχανισμό στήριξης ESM, o Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, με το πρόγραμμα ομολόγων αγόρασε χρόνο, τον οποίο τώρα οι πολιτικοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν».
«Οι φοροφυγάδες διαφεύγουν συχνά» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Stuttgarter Zeitung. «Συχνά οι αρχές δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα διότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πτωχεύσει ή διότι οι οφειλέτες δεν ζουν πια. Η Τρόικα πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρωθεί το 15 με 20% των οφειλών. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να διαγραφούν, τονίζουν οι ελεγκτές. Οι αρχές θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε υποθέσεις που μπορούν να φέρουν επιτυχία. Μια ‘πικάντικη’ λεπτομέρεια είναι ότι πολλές ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του δημοσίου με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο ΟΣΕ».