Δυστυχώς για την χώρα, ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο έλεγχός τους από την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται οργανωμένο σχέδιο για την υπαγωγή του τομέα υδρογονανθράκων στο Ταμείο για την Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),στο οποίο θα υπαχθεί η διαμεσολάβηση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και εταιρειών ώστε τ’ αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταλήγουν απευθείας στα ταμεία τουΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχεται φυσικά 100% από την Task Force του Χορστ Ράϊχενμπαχ και κατ’επέκταση την Γερμανία!
Και επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται σύντομα να εισηγηθεί αλλαγή των κανόνων, μέσω πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έτσι ώστε αυτό και όχι το ΥΠΕΚΑ ή ο υπό ίδρυση φορέας υδρογονανθράκων, αναλάβει την διαχείριση των κατά τόπους κοιτασμάτων. Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει όπως αυτό είναι τελικά ο αντισυμβαλλόμενος κρατικός φορέας με τις εταιρείες, που θα επιλεγούν να οργανώσουν τις έρευνες, επενδύοντας σημαντικά ποσά με σκοπό την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση επενδυτών για αξιοποίηση του κοιτάσματος της Ν. Καβάλας και την μετατροπή του σε οργανωμένο αποθηκευτικό χώρο, απορρίπτοντας την επενδυτική πρόταση της Energean Oil & Gas, ύψους 400,00 εκατ. ευρώ η οποία εδώ και χρόνια είναι εγκατεστημένη στην περιοχή και διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με πρόφαση λοιπόν την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε και φρέναρε την διαδικασία επικύρωσης από την Βουλή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου, με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι πρέπει πρώτα να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την υπόγεια δεξαμενή και να δημοσιοποιηθούν οι όροι του και μετά να επικυρωθεί από την Βουλή η ανανεωμένη παραχώρηση της Energean Oil & Gas. Με άλλα λόγια το ΤΑΙΠΕΔ αυτόβουλα αναδείχθηκε σε ρυθμιστή του νομοθετικού έργου της Βουλής.
Η ουσία είναι ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Task Force, δηλαδή η Γερμανία, προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την διαδικασία παραχωρήσεων και ακολούθως την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα. Κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ρητές προβλέψεις του Ν. 4001/ 2011 βάσει τον οποίων το ΥΠΕΚΑ, και οι επιβλεπόμενοι από αυτό φορείς, έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο της όλης διαδικασίας στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων.