Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Βγάζουν και οι Αλβανοί γλώσσα για την ΑΟΖ

katsapliades-alban__articleΜετά τις τουρκικές αντιδράσεις, κατόπιν των δημοσιευμάτων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σειρά πήραν οι Αλβανοί, του κόμματος PDIU. Με μια ανακοίνωση, η οποία διοχετεύτηκε προς τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το κόμμα των ”Τσάμηδων” κατηγορεί την Ελλάδα πως παράγει αστάθεια στα Βαλκάνια.

”Το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας δεν επιλύεται με μία μονομερή δήλωση εκ μέρους της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα δημιουργεί ένταση με όλες τις γειτονικές της χώρες και με την πράξη αυτή παράγει αστάθεια στα Βαλκάνια. Το κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας – PDIU παρακολουθεί με προσοχή την απαράδεκτη συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνει πως ”το PDIU προτρέπει την αλβανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και να προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι η διπλωματική αυτή κίνηση είναι προκατειλημμένη και θα βλάψει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις και θα αναγκάσει την Αλβανία να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Η Ελλάδα αποδεικνύει τον πανικό της και δημιουργεί εχθρούς στα Βαλκάνια. Με μια τέτοια πράξη, η ελληνική πολιτεία προχωρεί περαιτέρω προς την απομόνωσή της και μετατρέπεται σε εστία αστάθειας στα Βαλκάνια”.

Το ύφος της ανακοινώσεως του PDIU θα πρέπει να συσχετιστεί με τις αντίστοιχες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, οι οποίοι σε αυστηρό τόνο προειδοποίησαν την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, αν πρώτα δε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Είναι πασιφανές και στους πλέον αδαείς, το γεγονός οτι η νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία, με εμπνευστή και εκτελεστή της τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προχωρά βήμα-βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρέως ανθελληνικού μετώπου, στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Πρόσφατο παράδειγμα, η αρνητική ανταπόκριση της Λιβύης στις αντίστοιχες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη. Εργαζόμενη μεθοδικά, η τουρκική εξωτερική πολιτική, προσεταιρίζεται τις γειτονικές της Ελλάδος χώρες, καλλιεργώντας ή εντείνοντας το κλίμα ανθελληνισμού σ’ αυτές, επιδιώκοντας την απομόνωση της ελληνικής πλευράς και τη στέρηση πιθανών συμμαχιών στη διπλωματική σκακιέρα. Η ανακοίνωση του αλβανικού PDIU, καταλήγει υποδεικνύοντας στην Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ, όσα υποστήριξε και ο κύριος Νταβούτογλου: ”Το PDIU προτρέπει την Ελλάδα να καθίσει να συζητήσει χωρίς προκαταρκτικούς όρους για την οριστική διευθέτηση του τσάμικου ζητήματος, την τελική λύση για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων καθώς και κάθε άλλου ανοιχτού θέματος μεταξύ των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μια καλύτερη γειτονία”.

Σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο Κράτος, η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος θα οδηγούσε στη χάραξη μιας αταλάντευτης και αδιαπραγμάτευτης εξωτερικής πολιτικής. Η δειλή, υποτελής και ψοφοδεής στάση των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων όμως, στερεί από την Ελλάδα την πολυτέλεια τούτη. Το κενό και την απραξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έρχεται να καλύψει με ξεκάθαρα επιθετικό τρόπο η τουρκική πλευρά, καθιστώντας την κυβέρνηση των Αθηνών, παρατηρητή και όχι πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Εν κατακλείδι, ο Ελληνικός Λαός, δεν πτοείται από τους τουρκικούς και αλβανικούς λεονταρισμούς, αλλά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά να κατοχυρώσει και να εξασφαλίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

ΠΗΓΗ

Exit mobile version