«Επίδειξη δύναμης» της γαλλικής Δεξιάς και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αποτέλεσε την Κυριακή η «απόβαση» εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών όλων των ηλικιών στο Παρίσι, οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει εντός του έτους στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα στον γάμο και την υιοθεσία παιδιών.
Έως και 800.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατέκλυσαν τη γαλλική πρωτεύουσα την Κυριακή, πολλοί καταφθάνοντας με τρένα και λεωφορεία. Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων κρατούσαν στα χέρια πανό που ανέγραφαν «Δεν θέλουμε το νόμο σου Ολάντ» και «Μην αγγίζεις τον αστικό μου κώδικα».
Τρεις μεγάλες πορείες «συναντήθηκαν» το απόγευμα στο Champs de Mars (Πεδίο του Άρεως), που καταλήγει στον Πύργο του Αϊφελ.
Κατά την αστυνομία, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος, περίπου 340.000, αλλά και πάλι ξεπερνά το στόχο των 300.000 διαδηλωτών που είχαν θέσει οι διοργανωτές. Ανάλογη διαμαρτυρία τον περασμένο Νοέμβριο είχε προσελκύσει 100.000 διαδηλωτές.
Η επικεφαλής του συλλόγου «Διαδήλωση για όλους», κωμικός Φριζίντ Μπαρζό (ψευδώνυμο με αναφορά στην Μπριζίτ Μπαρντό) που ηγήθηκε της συγκέντρωσης, δήλωσε μέσω Twitter ότι το «πλήθος είναι απέραντο» και υποστήριξε στη γαλλική τηλεόραση πως ο γάμος ομοφυλόφιλων «δεν έχει κανένα νόημα» διότι ένα παιδί πρέπει να έρχεται στον κόσμο από έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Η γαλλική νομοθεσία επιτρέπει ήδη την πολιτική ένωση ατόμων του ιδίου φύλου, όμως η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και προτίθεται να την κάνει πράξη εντός του 2013.
Απέναντί του βρίσκει την Καθολική Εκκλησία και φυσικά τη γαλλική δεξιά με τον πρόεδρο του Μετώπου για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ να δηλώνει πως η διαδήλωση αποτελεί «δοκιμασία» για τον Ολάντ, καθώς «εκατομμύρια Γάλλοι ανησυχούν γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση».
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επίσης αντιτάσσεται στην τροποποίηση της νομοθεσίας, αν και η ηγέτης του Μαρίν Λεπέν προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από τη συγκέντρωση επιχειρηματολογώντας πως πρόκειται για αντιπερισπασμό των πολιτικών από τα πραγματικά προβλήματα της Γαλλίας.
Παρά την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας και της δεξιάς, οι οργανωτές τονίζουν ότι το κίνημά τους δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε θρησκευτικό, και σε καμία περίπτωση ομοφοβικό.