Η «λίστα Λαγκάρντ» θα ανατρέψει, όταν αποκαλυφθεί πλήρως, την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, έγραψαν προ καιρού οι περίφημοι «New York Times». Όπως αποδεικνύεται και στον σημερινό φάκελο, ξένοι είχαν τη λίστα διαθέσιμη από την άνοιξη του 2009, έναν χρόνο πριν φτάσει επίσημα στην Ελλάδα. Άρα, είχαν όλο τον καιρό να ψάξουν και, επομένως, μπορεί να γνωρίζουν και ποιοι κρύβονται πίσω από τις δεκάδες εξωχώριες εταιρείες-μαϊμούδες, πού είναι καταχωρισμένες κ.λπ.
Παράλληλα, αυτόν τον καιρό γίνεται λόγος και για άλλες λίστες καταθετών σε άλλες τράπεζες ή χώρες, αλλά και καταλόγους με εξαγωγή χρημάτων κ.λπ. Στο εσωτερικό αποκαλύπτεται ότι οι ηγεσίες για να εξασφαλίσουν τη σιωπή στελεχών, βουλευτών και άλλων επέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνενοχής με παροχές οικονομικού και μόνιμου χαρακτήρα σε χιλιάδες πρόσωπα.
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα γίνει και διακοπή παροχών και δικαστική έρευνα σε 45.000 Έλληνες πολίτες που εμφανίζονται ως δικαιούχοι συντάξεων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, ως δικαιούχοι επιδομάτων και με μέτριους υπολογισμούς υπολογίζουν και το ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το κράτος. Μας είπαν, λοιπόν, ότι με μέτριους υπολογισμούς το ποσό είναι θηριώδες και φτάνει στα 350 εκατ. τον χρόνο. Τουλάχιστον τόσα. Και θα κυνηγήσουν ανηλεώς και τους πολίτες που, παρότι αθλητές, έπαιρναν σύνταξη αναπηρίας, παρότι είχαν τέλεια όραση, σύνταξη τυφλού κ.λπ. Το κυνήγι θα περιλαμβάνει και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αν δεν επιστραφούν τα χρήματα, αλλά και δικαστικό κυνήγι.
Στο εξωτερικό αποκαλύφθηκαν βουλευτές που έπαιρναν χωρίς να δικαιούνται μικρά οικονομικά βοηθήματα και μετά τη δημόσια διαπόμπευση εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.
Το θέμα μάς αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ο διάσημος Ελληνοαμερικανός πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην γερουσιαστής στη Γερουσία των ΗΠΑ και σήμερα πρόεδρος της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, Κρις Σπύρου, ανοίγει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, ένα νέο θέμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλύψεις πολύ σοβαρές που μπορεί να κάψουν πολιτικούς.
Ο κ. Σπύρου ζήτησε με επιστολή του από το υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τους Έλληνες που μοιράστηκαν όχι εκατομμύρια αλλά 1,5 δισ. ευρώ αμέσως μόλις ανέβηκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Το ποσό διανεμήθηκε ως «επίδομα αλληλεγγύης». Ο κ. Σπύρου ζήτησε τον κατάλογο όλων όσοι πήραν επίδομα για να φροντίσει να ενισχυθούν οι έχοντες ανάγκη.
Αν δοθεί η λίστα, είναι βέβαιο ότι μεταξύ αυτών που πήραν ως φτωχοί «επίδομα αλληλεγγύης»» θα είναι και πλούσιοι που μένουν σε πανάκριβα ακίνητα, άνθρωποι με άνετη και χλιδάτη ζωή κ.λπ. «Η λίστα Σπύρου είναι βέβαιο ότι θα δώσει δουλειά σε δικαστές για πολύ καιρό» μας είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προέβλεψε ότι «θα γίνει μεγάλος αγώνας και είναι αμφίβολο αν θα δοθεί, τελικά».
Οι «άποροι»
Ιδού η από 21 Δεκεμβρίου 2012 επιστολή του κ. Σπύρου προς τον υπουργό Οικονομικών και τα συμπεράσματα είναι εύκολα:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Επικοινώνησα με το γραφείο σας πριν από τρεις εβδομάδες και ζήτησα να συναντηθώ μαζί σας. Κατανοώ, κύριε Υπουργέ, τη δυσκολία να συναντηθούμε αυτόν τον καιρό. Γνωρίζω πολύ καλά τις εθνικές υποχρεώσεις σας και τις μεγάλες προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενέτειρα.
Το θέμα που θέλω να συζητήσω μαζί σας αφορά τους ‘‘άπορους’’ πολίτες συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω, κύριε Υπουργέ, πώς το ελληνικό κράτος καθορίζει τον όρο “άπορος πολίτης”. Έχω πληροφορηθεί, όμως, ότι το 2010 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας πρότεινε και έδωσε “επίδομα αλληλεγγύης” στους “άπορους” κατοίκους της χώρας. Άκουσα πρόσφατα σε μία τηλεοπτική διαφήμιση ότι “στην Ελλάδα τρία (3) εκατομμύρια άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”.
Από όσα γνωρίζω, το “επίδομα αλληλεγγύης” το 2010 δόθηκε σε πολίτες συμπατριώτες μας των οποίων το δηλωθέν εις την εφορία εισόδημά τους το 2009 ήτο κάτω από δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000 ευρώ). Αυτές οι δηλώσεις προσδιορίζουν το “όριο της φτώχειας” στη γενέτειρα;
Επειδή προσωπικά εγώ όσο και πολλοί άλλοι απόδημοι Έλληνες θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους “άπορους” συμπατριώτες που ζουν στην Ελλάδα σήμερα, οι οποίοι ενδεχομένως βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ζούσαν το 2010 και επειδή αδυνατώ να βρω άλλον τρόπο επικοινωνίας με αυτούς τους “άπορους” συμπατριώτες μας, θα παρακαλούσα να μας χορηγηθεί αντίγραφο των καταστάσεων εκείνων, βάσει των οποίων δόθηκε το ‘‘επίδομα αλληλεγγύης’’ το 2010.
Κύριε Υπουργέ, πρόθεση και δική μου και πολλών άλλων συμπατριωτών της Διασποράς είναι να βρούμε “σπόνσορες”, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνδράμουν στους “άπορους” συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα Χρειάζεται, όμως, να γνωρίζουμε το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επικοινωνίας έχετε στη διάθεσή σας για αυτούς που πήραν “επίδομα αλληλεγγύης” το 2010.
Όπως γνωρίζετε, οι Αμερικανοί ‘‘σπόνσορες’’ άπορων κατοίκων ξένων χωρών έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους απόρους στη χώρα όπου κατοικούν και να τους επισκέπτονται, αν θέλουν, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τον “υιοθετημένο” για ένα χρονικό διάστημα “άπορο”.
Κύριε Υπουργέ, εγώ προσωπικά είμαι πρόθυμος να διαθέσω όποιον χρόνο ή κόπο χρειασθεί προκειμένου να βοηθηθούν οι “άποροι” συμπατριώτες μου. Δηλώνω, δε, ότι εγώ και η οικογένειά μου θα αναλάβουμε να βοηθήσουμε για τα επόμενα δύο (2) χρόνια, δύο (2) από τους “άπορους” συμπατριώτες που έλαβαν “επίδομα αλληλεγγύης” το 2010.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».