Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά τελικά κάλπες

vouliΠροηγήθηκαν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, διαφωνίες επί διαφωνιών για να φτάσουμε τελικά στη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής που έχουν κατατεθεί, αλλά και επτά κάλπες!

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε τελικά να τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής με την έναρξη της συνεδρίασης στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, οι διαδοχικές ψηφοφορίες με την εξής σειρά:

Η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον παραπεμπόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, δηλαδή οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος. Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, τότε θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που επιδιώκουν να παραπέμψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τη στήριξη της “Χρυσής Αυγής”.

Το πως φτάσαμε σε αυτήν την “λύση” δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο αφού υπήρχαν συνεχώς αντικρουόμενες πληροφορίες. Ενδεικτικό της ασάφειας που επικράτησε είναι το γεγονός ότι για αρκετή ώρα οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερη λύση αυτή με τις τρεις κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις των κομμάτων για την προανακριτική επιτροπή, με τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες.

Οι πληροφορίες για την αποχώρηση των βουλευτών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά την ψηφοφορία επί της δικής τους κοινής πρότασης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές αλλά και να διαχωρίσουν με τον τρόπο αυτό την θέση τους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ώθησαν την ΝΔ, βουλευτές του κόμματος του κ. Σαμαρά, να δηλώνουν ανεπίσημα πως “δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για αποχώρηση”. Μάλιστα συμπλήρωναν χαρακτηριστικά ότι “θέμα αποχώρησης της ΝΔ δεν υπάρχει”.

Την τελική της στάση θα καθορίσει η ΔΗΜΑΡ (ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΣΟΝΤΑ) μια ώρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. 

Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ τώρα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στελεχών του, δεν αποκλείεται να τεθεί και για τον ίδιο θέμα αποχώρησης σε κάποια από τις ψηφοφορίες.

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την διαφωνία του για την διαδικασία που επελέγη και την οποία αποδίδει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ. Για αυτόν τον λόγο προέβη και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο επισκέφθηκαν οι κκ. Αλ. Τσίπρας, Ι. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης και διατύπωσαν τη διαφωνία τους προειδοποιώντας ότι προκύπτουν κίνδυνοι όσον αφορά την διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πρότασή του για τέσσερις κάλπες ανά πολιτικό πρόσωπο με υποχρεωτική την ψήφο των βουλευτών και στις τέσσερις, ενώ ως εναλλακτική σκέψη ανέφερε την μια κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα περιλαμβάνουν το ονόματα και τα αδικήματα.

Ειδικότερα, για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηθούν επτά κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών”. Όπως επισημαίνεται μάλιστα “αναδεικνύεται η πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Αντ. Σαμαρά προσωπικά, να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου”. “Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο Ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αναμένεται θυελλώδης.

Σημειώνεται ότι έντονα αντιδρά και το ΚΚΕ το οποίο επισημαίνει ότι αν δεν στηθούν τέσσερις κάλπες, αυτό “θα σημαίνει ότι η υπόθεση με την λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα”.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες. Καθώς και η Χρυσή Αυγή όπως αναφέρει και στο σχετικό δελτίο τύπου: Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την “υπόθεση Λαγκάρντ” και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες. Πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν 4 κάλπες για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου.

Exit mobile version