Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η ώρα της απόφασης του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

W220-aerio

Σήμερα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ) με αντικείμενο την έγκριση της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και των τελικών όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζουμε ότι είχε αναβληθεί δύο φορές η απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων.

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΠΑ θεωρείται φιλέτο καθώς κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ ο οποίος κατέχει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει το 51% των Εταιρειών Διανομής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές.

Οι πέντε εταιρείες που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι εξής:
-Gazprom για την ΔΕΠΑ
-Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ
-Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
-PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
-Socar για την ΔΕΣΦΑ

Η ρωσική Sintez του Λεονίντ Λεμπέντεφ φέρεται να προσφέρει περί τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο τοποθετούν σε ανάλογα μεγέθη και την προσφορά της Gazprom. Οι υπόλοιπες υποψήφιες η Socar, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, η M&M Gaz (κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου) και η ΓΕΚ Τέρνα με τον τσεχικό όμιλο PPF που ενδιαφέρονται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.

Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα. Ήδη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έλαβε θέση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης, καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση ”να διασφαλίσει ποικίλες πηγές προσφοράς φυσικού αερίου, ώστε να μη μπορεί να κρατηθεί όμηρος”. Επί της ουσίας βέβαια, η ”φιλική” αυτή συμβουλή δεν αποτελεί παρά την έκφραση της αντίθεσης του αμερικανικού παράγοντος στην είσοδο των ρωσικών συμφερόντων στην ελληνική αγορά ενέργειας, ενώ την ίδια περίπου γραμμή, τηρεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υ.Γ. Οι Νομικοί σύμβουλοι για την αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έχουν οριστεί το Νομικό Γραφείο Κουταλίδη και Clifford Chance και ως οικονομικοί σύμβουλοι οι οίκοι UBS, Rothschild και Alpha Bank.

Ο στρατός των συμβούλων φαίνεται πως δεν είναι αρκετός για να λύσει το δύσκολο σταυρόλεξο.. Αναμένουμε την απόφαση..

ΠΗΓΗ

Exit mobile version