Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαμάχη πυροδοτεί η αναθεώρηση των διδακτικών βιβλίων ιστορίας του Κοσόβου για να είναι αρεστά στους Τούρκους

Οι εκφράσεις μίσους που σχετίζονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενδέχεται να διορθωθούν στα διδακτικά βιβλία του Κοσσυφοπεδίου

Μια επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου Ράμε Μπούγια πραγματοποίησε πρόσφατα αξιολόγηση των διδακτικών βιβλίων για εκφράσεις μίσους που σχετίζονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και έκρινε διάφορες λέξεις, όπως “βία” και “δολοφονία”, ως ακατάλληλες.
Η επιτροπή εισηγήθηκε την αντικατάσταση των λέξεων με άλλες πιο ενδεδειγμένες, προκαλώντας διαμάχη σχετικά με το αν οι αλλαγές στη γλώσσα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της αλβανικής ιστορίας του Κοσσυφοπεδίου”.
“Αυτή η διαδικασία έχει παρεξηγηθεί από ορισμένους και παρερμηνευθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την αλλαγή της ιστορίας …. Η ιστορία δεν αναθεωρείται, αλλά κάποιες εκφράσεις θα διορθωθούν”, είπε ο Άρμπερ Μορίνα, επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου, στους SETimes.
Ο Μορίνα εξήγησε ότι η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Το 2005, η ΕΕ ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσει τις εκφράσεις μίσους που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας.
Πολλοί, όπως ο Μπαρντ Κράσνικι, διαφώνησαν με το πόρισμα του υπουργείου, δηλαδή ότι τα σχολικά βιβλία του Κοσσυφοπεδίου περιέχουν εκφράσεις μίσους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή των Τούρκων. “Τα βιβλία Ιστορίας είναι γραμμένα με βάση τα ιστορικά γεγονότα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αλλάξουν”.
Η Αστρίτι υποστήριξε ότι οι Αλβανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. “Θα παραμείνει πάντα βάρβαρη εξαιτίας αυτών που έκαναν στο λαό μας, ενώ εξακολουθούμε να υποφέρουμε ως σήμερα από τις συνέπειες αυτών των πράξεων”.
Υπάρχουν μερικοί, όπως η Τάντι, η οποία είπε ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για περιορισμό των εκφράσεων μίσους στα σχολικά βιβλία, αλλά για όλες τις ιστορικές περιόδους και τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για την Αλβανία. “Τα σχολικά βιβλία θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να μην περιέχουν εκφράσεις μίσους και όχι μόνο για την οθωμανική περίοδο”.
Ο Τανούσι είπε ότι θα ήταν καλύτερα για την περιοχή, αν συντελεστεί μια διαφορετικού είδους αλλαγή. “Η Τουρκία θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντί να ζητάει από τους άλλους να αποστασιοποιηθούν από την αλήθεια”, ανέφερε.
“Ο υπουργός Μπούγια δεν λέει την αλήθεια, γιατί αυτό είναι ένα αίτημα του Ερντογάν της Τουρκίας, ο οποίος θέλει να έρθει εδώ ως σωτήρας των Αλβανών“, είπε ο Σεμπούς Ντερμάκου .
Η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου επισκέφθηκε τουρκικά ιδρύματα για να συζητήσουν το θέμα των σχολικών βιβλίων και να ακούσουν τους προβληματισμούς τους.
“Τα σχολικά βιβλία Ιστορίας παρουσιάζουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως ένα κράτος που διέπραξε εγκλήματα εναντίον Αλβανών, αλλά ποτέ δεν περιγράφουν τις αληθινές σχέσεις μεταξύ των λαών και πώς αυτή η αυτοκρατορία υπηρέτησε ως προστάτης των Αλβανών. Είναι λυπηρό ότι έχουμε τέτοιου είδους ιστορικούς“, πρόσθεσε ο Ντερμάκου .
Λίγοι ιστορικοί έχουν πραγματοποιήσει αρχειακή έρευνα και οι παλιές βιβλιοθήκες της Ιστανμπούλ είναι γεμάτες από ανέγγιχτα οθωμανικά χειρόγραφα, σύμφωνα με τον Έρντοαν Σίπολι, βοηθό διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Fatih της Ιστανμπούλ.
“Αν οι συγγραφείς των βιβλίων της ιστορίας δεν ξέρουν πώς να διαβάζουν και να γράφουν στην οθωμανική τουρκική, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα βιβλία της ιστορίας τους …. είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς για περίπου 500 χρόνια ιστορίας κατόπιν έρευνας και με αντικειμενικότητα“, είπε ο Σίπολι στους SETimes.
 Ο Σίπολι είπε ότι η επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να λάβει υπόψη της τις απόψεις όσο περισσότερων ιστορικών είναι δυνατό, καθώς και να διεξάγει αρχειακή έρευνα στην Ιστανμπούλ.
Οι εκφράσεις μίσους θα πρέπει να διαγραφούν από τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, των σερβικών, των αλβανικών και των Ελληνικών βιβλίων. Αυτό πρέπει να βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα και ιστορικά αρχεία, όχι σε ό,τι θέλουν οι πολιτικοί ή ό,τι είναι πολιτικά σωστό,” πρόσθεσε.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com
ΠΗΓΗ
Exit mobile version