Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Υπόγειες διεργασίες με σκοπό τον αποκλεισμό της Ρωσίας

gaz-south-stream__article

Ξαναγράφονται τα σενάρια για τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Σε νέα φάση έντονων διεργασιών και υπόγειας επιχειρηματικής κινητικότητας μπήκε η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, μετά την «ανατροπή» που προέκυψε την περασμένη Πέμπτη, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να κάνει πιο ευέλικτο το διαγωνισμό και να επιτρέψει τη σύναψη συμμαχιών.

Τελικά στα τεύχη του διαγωνισμού που εστάλησαν στους πέντε μνηστήρες, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε έναν από αυτούς να συνάψουν συμμαχίες, εάν το επιθυμούν, όχι μόνον μεταξύ τους (πράγμα που επιτρεπόταν ούτως ή άλλως), αλλά και με κάποια από τις εταιρείες που είχαν καταθέσει το ενδιαφέρον τους στην αρχική φάση του διαγωνισμού.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα σημαντικότερο καθώς σχετίζεται με το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω της «πληθωρικής» διεκδίκησης της ΔΕΠΑ εκ μέρους των Ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez, και της «παρότρυνσης» αμερικανών και ευρωπαίων να μην γίνει η χώρα «όμηρος» των προμηθευτών της και συγκεκριμένα των Ρώσων. Πρακτικά, με τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών, διευκολύνεται η επιχειρηματική κινητικότητα που πιθανόν να καταλήξει ακόμα και στην επάνοδο, «από άλλη πόρτα», ευρωπαϊκών ή άλλων μεγάλων εταιρειών που είχαν καταθέσει αρχικά το ενδιαφέρον τους χωρίς εν τέλει να καταθέσουν προσφορά.

Παραμένει βέβαια δεδομένο, ότι αυτός που έχει αέριο προς πώληση διατηρεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα για να πάρει τη ΔΕΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις επιχειρηματικές διεργασίες και «μαγειρέματα» του προηγούμενου διαστήματος ενεπλάκη ακόμα και Αμερικανική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή «σχιστολιθικού» αερίου (η εκμετάλλευση του οποίου τείνει να αναδιατάξει την παγκόσμια αγορά) και αναζητά αγορές στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τη μελλοντική παραγωγή της.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του προμηθευτή ισχύει για τους Ρώσους, που έχουν στα χέρια τους το ισχυρό χαρτί της ανανέωσης της σύμβασης προμήθειας της χώρας με αέριο που λήγει το 2016. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα θερμό σε επίπεδο επιχειρηματικό αλλά και διπλωματικό.

Οι προσφορές
Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη φάση των ενδεικτικών προσφορών, οι δύο Ρωσικοί όμιλοι έχουν πλειοδοτήσει δίνοντας η μεν Gazprom 900 εκατ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ και η Sintez περίπου 1,9 δις. ευρώ για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Οι υπόλοιποι διεκδικητές πρόσφεραν: Η κοινοπραξία Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη 550 εκατ. ευρώ μόνον για τη ΔΕΠΑ, η Αζέρικη Socar  460 εκατ. μόνον για το ΔΕΣΦΑ, ενώ η κοινοπραξία του Τσεχικού fund PPF με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 400 εκατ. ευρώ, επίσης μόνον για τον ΔΕΣΦΑ.

Ποιοι ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι
Οι 10 εταιρείες που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ (ή κάποια εκ των δύο) και «ξαναμπαίνουν στο κάδρο», καθώς δικαιούνται πλέον να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες με κάποιον από τους πέντε επίσημους μνηστήρες είναι οι εξής:

CEZ Group (Τσεχία): Πρόκειται για το μεγαλύτερο όμιλο ενέργειας της Τσεχίας που έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Edison (Ιταλία): Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας της Ευρώπης με παρουσία σε 10 χώρες.
Enagas (Ισπανία): Πρόκειται για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ισπανίας.
ENI (Ιταλία): Ένας εκ των μεγαλυτέρων ομίλων ενέργειας στην Ευρώπη με παρουσία σε 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
ΕΝΝ (Κίνα): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της διανομής φυσικού αερίου κατά κύριο λόγο στην Κίνα.
Gas Natural (Ισπανία): Με έδρα τη Βαρκελώνη, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην αγορά φυσικού αερίου της Ισπανίας .
Israel Corp. (Ισραήλ): Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών του Ισραήλ, η οποία διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία.
Mitsui (Ιαπωνία): Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιαπωνίας με παρουσία σε διάφορους κλάδους .
Sonatrach (Αλγερία): Η εταιρεία ελέγχεται από την κυβέρνηση της Αλγερίας και διαχειρίζεται τους ενεργειακούς πόρους της χώρας.
Vopak (Ολλανδία): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ

Exit mobile version