Τι λένε τα καθεστωτικά μέσα
Βορά στις εσωκομματικές τριβές αναμένεται να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αναμενόμενο, αφού όταν συνωστίζονται σε τόσο μικρό χώρο, τόσα πολλά λιγούρια της εξουσίας, λογικό είναι να εμφανίζονται δελφίνοι και αντιπαλότητες. Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν (και στο παρελθόν έχουν πολλάκις γίνει) σε οποιοδήποτε κόμμα του λεγόμενου «κοινοβουλευτικού τόξου», δηλαδή σε ένα οποιοδήποτε κόμμα της βουλής, πλην Χρυσής Αυγής. Πόσο μάλλον σε ένα συνονθύλευμα συνιστωσών τις οποίες συγκολλά μόνο η δίψα για εξουσία. Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, συστεγάζονται διαφόρων ειδών λιγούρια της εξουσίας. Από σταλινικά μέχρι τροτσκιστικά και από νοσταλγούς του Χότζα και του Τσαουσέσκου, μέχρι αναρχικούς.
Την αφορμή έδωσαν οι ειδήσεις που κατέκλυσαν τον τύπο σχετικά με τις επισκέψεις Τσίπρα στην Αμερική και την Γερμανία. Εκεί, θυμίζουμε, ο Τσίπρας πήγε με εντελώς άλλη «ατζέντα» μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και με το επιχείρημα ότι αυτός «δεν θα σκίσει τις δανειακές συμβάσεις». Είχαμε γράψει και στο παρελθόν για την εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει δημιουργηθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, μια αντιπολίτευση υπό το όνομα «Αριστερό Ρεύμα», με πρωτοστατούντα τον Λαφαζάνη.
Τώρα με φόντο την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη και βγαίνουν τα όπλα, αφού δεν κατόρθωσαν να φτάσουν ακόμα σε ένα κοινό κείμενο εισήγησης από την Πολιτική Γραμματεία προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη διαφωνία φαίνεται να εδράζεται στην στροφή Τσίπρα προς πιο κεντρώες θέσεις, μια στροφή που φαινομενικά δεν εγκρίνει το «Αριστερό Ρεύμα». Το προσκύνημα Τσίπρα στην USA, φαίνεται πως δεν άρεσε σε αρκετούς στην Κουμουνδούρου και έτσι τα «όργανα» άρχισαν.
Ποια είναι η πραγματικότητα
Αυτά αναφέρουν τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με το ζήτημα. Ας δούμε όμως μια άλλη ανάλυση των γεγονότων. Καταρχάς θα ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας ένα απλό αξίωμα στην σκέψη μας. Μια οποιαδήποτε κίνηση, κόμμα, κίνημα ή συνονθύλευμα συνιστωσών, θα μπορούσε ανέτως να αποκρύψει εσωκομματικές διεργασίες από τον τύπο. Αυτό, άλλωστε, θα ήταν προς χάριν του κομματικού συμφέροντος, αν μιλάγαμε πραγματικά για μια εσωκομματική κρίση. Οπότε η δημοσιοποίηση αυτών των τριγμών αποτελεί επιλογή της Κουμουνδούρου, είτε της Κεντρικής Διοικήσεως, είτε κάποιας συνιστώσας.
Το θέμα είναι αν αυτή η δημοσιοποίηση γίνεται προς το καλό του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μούντζωναν τις οθόνες των τηλεοράσεων τους, όταν άκουγαν για τα τεκταινόμενα, τα σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα των ενεργειών του Τσίπρα στο εξωτερικό ήταν να προσελκύσει περισσότερες μάζες φιλομνημονιακών αστών στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα θύμωσε την βάση των ψηφοφόρων του, οι οποίοι αγνοούν τους τακτικισμούς του αμερικανοπρόβλητου Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι επιστρατεύτηκε η «χρυσή εφεδρεία» του «αριστερού ρεύματος». Είχαμε γράψει επί τη εμφανίσει του εν λόγω ρεύματος, πως η συγκεκριμένη εσωκομματική φράξια, έχει ένα βαρύ «άρωμα» (μπόχα θα λέγαμε καλύτερα) από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» του παρελθόντος.Σκοπός και στόχος του εν λόγω ρεύματος είναι η παγίδευση των πιο αγνών ψηφοφόρων του εν λόγω συνονθυλεύματος, λειτουργώντας ως το «αντισυστημικό» άλλοθι του Τσίπρα, το οποίο θα «επαναστατεί», εκ του ασφαλούς, σε συγκεκριμένες κρίσιμες χρονικές περιόδους, προκειμένου να αποκρύπτει τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύουν στην αλίευση ψήφων από την «κεντρώα δεξαμενή». Έτσι τώρα η εν λόγω κίνηση θα «μαλώσει» τον Τσίπρα και θα τον επαναφέρει σε «αριστερά» μονοπάτια, ώστε να ικανοποιηθούν οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι. Έτσι θα λειτουργήσει και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και εσωτερικού.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως ανάλογη δράση στο παρελθόν είχε και άλλη μία παρόμοια συνιστώσα, ενός άλλου πολιτικού αρχηγού που είχε την συνήθεια να λέει άλλα έξω και άλλα μέσα. Αυτός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η «συνιστώσα» ήταν το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», το οποίο αποτελούσε το άλλοθι του Ανδρέα για να κοροϊδεύει τον κόσμο και να αποτελεί το «μακρύ χέρι» του ΠΑΣΟΚ στις πατριωτικές ψήφους. Το έχουμε ξαναδεί, οπότε, το «έργο» σύντροφοι. Η διαφορά της τότε εποχής με το τώρα, είναι ότι «έχουν γνώση οι φύλακες».