Διαστάσεις μείζονος εθνικού σκανδάλου λαμβάνει το ξεπούλημα σε Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι συνηθέστατα είναι “το μακρύ χέρι της ΜΙΤ”, (αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι που διαφημίζουν στη χώρα τους τα “θετικά” των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό) με πιο πρόσφατο “επίτευγμα” τη αγορά νησιού από Τούρκο επιχειρηματία! Ναι, αυτό που διαβάσατε είναι αληθινό: Πούλησαν σε Τούρκο Ελληνικό νησί!
Και το ερώτημα είναι πιο νησί; Αν και αυτό μικρή σημασία έχει, εν τούτοις αν το νησί βρίσκεται στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο επάνω στις γραμμές περιπολίας των τουρκικών υποβρυχίων που προέρχονται από την βάση που διατηρούν στην Αλβανία είναι ζήτημα κρίσιμο…
Και ποιος ενέκρινε την πώληση του νησιού; Μήπως πρέπει να ενημερωθούν στο υπουργείο Τουρισμού ότι υπάρχουν και ειδικά δικαστήρια, αλλά και στρατοδικεία που θα πρέπει να λογοδτήσουν αν κάτι πάει στραβά για τα Ελληνικά συμφέροντα στα ελληνοτουρκικά και κριθεί ότι π.χ. η τουρκική ιδιοκτησία στην μαρίνα της Μυτιλήνης έπαιξε πρακτόρικο ρόλο σε ένα “θερμό” επεισόδιο;
Έτσι, μετά το εξευτελιστικό ξεπούλημα των Ελληνικών μαρίνων στον μεγάλο τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, Doğus Grubu, τώρα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Türkiye, ένα μεγιστάνας, αναφέρει ότι πρόεδρος γνωστής τουρκικής λέσχης, αγόρασε πρόσφατα και για πρώτη φορά ένα Ελληνικό νησί για να το μετατρέψει, όπως υποστήριξε, σε τουριστικό παράδεισο, φυσικά με όλα τα οικονομικά οφέλη να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στην Τουρκία.
Το νέο αυτό σκάνδαλο παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, η πώληση αυτού του νησιού είναι η αρχή και νέων πωλήσεων Ελληνικών νησιώτικων εκτάσεων στους Τούρκους .
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Έλληνες αναγνώρισαν πως οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίζονται συνεχώς στην Ελληνική αγορά.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρόεδρος της Eurοpean Travel Tours, (το ευρωπαϊκό τους μάρανε), Παύλος Σωτηρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά στους Τούρκους ότι “Eνώ υπάρχουν περί τις δέκα ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά νησιώτικης γης στην Ελλάδα, (καθώς όλα πλέον ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας από την προδοτική κλίκα που μας κυβερνά), οι Τούρκοι φέροντα σαν οι πιο σοβαροί πελάτες και για τον λόγο αυτό προτιμούνται από την ελληνική κυβέρνηση και πληρώνουν όσο-όσο”!
Η διευθύντρια του Eurοpean Travel Tours, Κατερίνα Πάλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι οι πιο σοβαροί πελάτες για αγορά Ελληνικής τουριστικής γης και μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι Τούρκοι επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού έχουν ήδη ανοίξει επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων σε… 12 Ελληνικά νησιά.
Στην ερώτηση ποιος είναι ο περίφημος Τούρκος μεγιστάνας που πρώτος αγόρασε Ελληνική νησιώτικη γη, η Κ.Πάλα δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο όνομα του προφανώς για ευνόητους λόγους.
Το ζήτημα είναι ποιο Ελληνικό νησί αγόρασαν οι Τούρκοι; Όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στις 21/01/2013 αγγελία πώλησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.comέφερε να πωλούνται οι οι νησίδες Τοκμάκια στα ανοικτά του Μανταμάδου της Λέσβου, πολύ κοντά στην μικρασιατική ακτή με τιμή εκκίνησης τα 4.000.000 ευρώ.
Λεπτομέρεια: Οι βραχονησίδες όπως φαίνεται και στο χάρτη βρίσκονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι από την Β.Α ακτή της Λέσβου. Ελέγχουν το δίαυλο του νησιού με την μικρασιατική ακτή και κατά συνέπεια αποτελούν έδαφος υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Γράφαμε τότε ότι: “Προφανώς κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται την ανάδειξη και ενδεχομένως τον εποικισμό των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, με απώτερο στόχο την μείωση της Ελληνικής κυριαρχίας καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο: “Σε ένα νησί αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα μόνον όταν στο έδαφός του ασκείται έστω και μικρή οικονομική δραστηριότητα”.
Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους, σε βοσκούς. Βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λέσβου ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους σε βοσκούς. Η ομορφιά τους, αφήνει τους επισκέπτες άφωνους.
Πρόκειται για ομάδα μικρών νησιών ανατολικά της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τον τουρισμό. Χαρακτηρίζονται από απόκρημνες και βραχώδεις ακτές).
Συγκεκριμένα πρόκειται για περισσότερα από 1,900 στρ. της περιοχής που καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣIΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΣYΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΜΑΡΟΝΗΣIΩΝ, ΚIΔΩΝΑΣ, ΑΓIΟΣ ΓΕΩΡΓIΟΣ, ΓΛΑΡΟΝΗΣI, ΚΛΠ.).
Οι νησίδες Τοκμάκια πρωταγωνιστούσαν σε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση πολλών βραχονησίδων του Αιγαίου στα μέσα της δεκαετίας του 90’.
Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1995 η ελληνική κυβέρνηση μελετούσε ένα πρόγραμμα εποικισμού μικρονησίδων με κρατική επιδότηση. Ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας μορφής αγροτικού τουρισμού.
Και να πούμε και κάτι άλλο:Είναι γεγονος ότι με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, εξαιρέθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα το ΓΕΝ από την κατάθεση γνωμοδότησης, η οποία μπορούσε να μπλοκάρει τέτοιου είδους πωλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το ΓΕΝ ή το ΓΕΕΘΑ πρέπει να παρακολουθούν άπραγοι αυτό που συμβαίνει στην χώρα και να μην θέτουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας…
Ωστόσο, η Συναγωνίστρια Ζαρούλια είχε υποβάλει την ερώτηση για παραχώρηση νησιών σε ιδιώτες τον Σεπτέμβριο του 2012, στους κάτωθι υπουργούς, ως εξής:
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
5) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
6) ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ»
Είναι γνωστή η πρόθεση της συγκυβέρνησης σας να προβεί μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε παραχωρήσεις ακατοίκητων νησιών σε ξένες ή Ελληνικές ενδιαφερόμενες εταιρείες και ιδιώτες, με την μέθοδο της μακρόχρονης εκμίσθωσης από 50 έως 99 χρόνια.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκμίσθωση των νησίδων Δρακονησίου και Αποκόφτου στην Τήνο, εκτάσεως 20 και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα, στα οποία δεν επιτρέπεται να γίνει σύμφωνα με διατάξεις Νόμων καμία δόμηση ή αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος.
Στην Ζάκυνθο τα νησιά Στροφάδες, που ανήκουν στην Ιερά Μονή Διονυσίου και στον Δήμο Ζακυνθίων.
Στην Ηγουμενίτσα τα νησιά Μαύρο Ορος, Αγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα, εκτάσεως 742,540 και 154 στρεμμάτων αντίστοιχα.
Στην Κρήτη, το νησάκι Γράντες, στην πόλη της Σητείας, στο οποίο υπάρχουν μινωικά ερείπια .Επίσης πάλι στον Δήμο Σητείας το νησάκι Ελάσα, για το οποίο υπάρχουν και τίτλοι ιδιοκτησίας από το 1960.
Τα συγκεκριμένα νησιά, που είναι κάποια μόνο από αυτά που προτίθεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει, προστατεύονται από την ημεδαπή όσο και την διεθνή νομοθεσία περί προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, σε κάποια δε από αυτά υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Τι θα πράξει προκειμένου να προστατευθούν τα νησιά και να μην ξεπουληθούν ουσιαστικά στους ιδιώτες;
Πως θα διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν σε ορισμένα από αυτά;
Αθήνα, 20/09/2012
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β΄Αθηνών
Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
1ος απήντησε ο υπουργός του ΥΠΕΚΑ με λίγα λόγια δεν είναι αρμόδιος. Κατόπιν απήντησε ο υπουργός άμυνας, παρομοίως ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του. Ίσως γιατί δεν αναφέραμε τι γίνεται σε περίπτωση που τα νησιά είναι σε ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία…
Τρίτος μας απήντησε ο υπουργός οικονομικών και μας επισύναψε μία απάντηση από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μας ενημέρωνε ότι “δεν έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο…”. Ωστόσο, έχουν καταγράψει 585 νησίδες…
Ο υπουργός εσωτερικών και αυτός στην απάντηση που μας έδωσε δήλωσε αναρμόδιος. Μαντέψτε τι μας απάντησαν και τα υπόλοιπα δύο υπουργεία… Διαβάστε:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Με λίγα λόγια, πλην του υπουργού οικονομικών, που και αυτός απήντησε με ασάφεια, οι υπόλοιποι πέρα βρέχουν…
Και τώρα διαβάζουμε αυτό το αίσχος. Αν ισχύει είναι ξεφτίλες και ΠΡΟΔΟΤΕΣ!