ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
ΕΡ.:Η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο μνημόνιο ή υπήρχε τότε, το 2010, άλλος δρόμος;
Ε.Σ.: Η αλήθεια είναι πως τότε υπήρχαν και άλλες επιλογές, μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Όταν το 56% του χρέους ήταν στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καμία από αυτές δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πτωχεύει, γιατί αυτό θα σήμαινε θανάσιμο πλήγμα στη ρευστότητά τους και, άρα, στη στήριξη της γαλλικής και γερμανικής βιομηχανίας. Απλά, η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει πίσω από το μνημόνιο την αναγκαστική της στροφή σε διαρθρωτικές αλλαγές και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Από τους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες της κυβέρνησης Σημίτη και τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα εκείνης της περιόδου, φτάσαμε στο «λεφτά υπάρχουν» και στην κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς επισήμαναν τότε τη διαφορετική επιλογή τους, τις αποφάσεις, όμως, τις πήρε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και όχι η ΝΔ.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Ενώ παραδέχεται ότι “υπήρχαν και άλλες επιλογές, μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο” εν τούτοις πιο κάτω δικαιολογεί την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι ΕΠΕΙΔΗ έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την διάσωση της Ελληνικής οικονομίας ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!!! Και το άγριο δούλεμα συνεχίζεται ότι τάχα μου “Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς επισήμαναν τότε τη διαφορετική επιλογή τους, τις αποφάσεις, όμως, τις πήρε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και όχι η ΝΔ.”!!!! Και το ερώτημα που τίθεται είναι: ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η Ν.Δ. ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΤΑΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
ΕΡ.: Ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει πολλές φορές κατά του μνημονίου και αναφερόταν σε διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Σήμερα ο κ. Σαμαράς κάνει αυτά που είχε στο πρόγραμμά του το 2010 ή αναγκάζεται ο ίδιος και εσείς ως κυβέρνηση να συμφωνήσετε σε μείγμα πολιτικής με το οποίο διαφωνείτε;
Ε.Σ.: Κληρονομήσαμε μια δεδομένη κατάσταση. Όταν σε έχουν βάλει μέσα στον σωλήνα, δεν έχεις επιλογές να πας ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε πίσω. Πρέπει να φύγεις γρήγορα μπροστά, επισπεύδοντας την έξοδό σου από την κηδεμονία. Αυτό κάνει η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που κληρονόμησε από την προηγούμενη και δεν μπορεί να τις παρακάμψει, γιατί το κράτος έχει συνέχεια ή πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης που είχε ανάγκη η Ελλάδα για να επιβιώσει. Σαφώς υπάρχουν επιφυλάξεις για μια σειρά οριζόντιων και αντικοινωνικών μέτρων. Αν αποφασίζαμε μόνοι μας, θα τα κάναμε διαφορετικά. Ωστόσο, πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, και κυρίως αποκρατικοποιήσεις, είναι και δικές μας επιλογές, στις οποίες πιστεύαμε και οι οποίες αν είχαν αφεθεί από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν νωρίτερα, κάθε φορά που τις επιδίωξε η ΝΔ, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης είναι τιτάνια και νομίζω ότι περιγράφηκε εξαιρετικά από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του, όπου ανέφερε πως η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το τελευταίο διάστημα όσα οι άλλες χώρες χρειάζονται μια ολόκληρη γενιά.
ΣΧΟΛΙΟ Κ.Ε.: Μέγα ψέμμα ότι επειδή η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μία δεδομένη κατάσταση δεν μπορεί να την αλλάξει. Σαφώς και μπορούσε, αρκούσε να το ήθελε και να εφάρμοζε ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μία άρνηση να βάλει και ο Σαμαράς την υπογραφή του στα εθνοκτόνα μνημόνια ήταν αρκετή για να άρχιζε η Ελλάδα να βγαίνει από τον… σωλήνα και την κηδεμονία!