Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΤΟ ΚΚΕ, ΤΟ ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ ΚΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

stalin23

Όπως ανακοινώθηκε, το τοπικό κοινοβούλιο της ρωσσικής πόλης Βόλγογκραντ (πρόκειται για το πρώην Στάλινγκραντ – την αλλαγή της ονομασίας της πόλης επέβαλλαν οι διάδοχοι του «πατερούλη», το 1961) αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα που είχαν υποβάλει κάποιοι ζώντες βετεράνοι του Β΄Π.Π και να μετονομάζεται η πόλη σε «Στάλινγκραντ» για… έξι ημέρες το χρόνο. Η αρχή έγινε το προηγούμενο Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από τη λήξη της μάχης που δόθηκε εκεί κατά τον Β΄Π.Π. Η ονομασία Στάλινγκραντ θα χρησιμοποιείται επίσης άλλες πέντε ημέρες κάθε χρόνο: στις 9 Μαΐου (κατά την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη τους κατά των Γερμανών), στις 22 Ιουνίου (ημέρα της έναρξης της επιχείρησης Μπαρμπαρόσσα), στις 23 Αυγούστου (ημέρα μνήμης των σφοδρότερων από αέρος αεροπορικών βομβαρδισμών της πόλης), στις 2 Σεπτεμβρίου (ημέρα τέλους του Β΄Π.Π.) και στις 19 Νοεμβρίου (ξεκίνημα της αντεπίθεσης του ερυθρού στρατού).

Η ονομασία θα χρησιμοποιείται στις δημόσιες τελετές, τις παρελάσεις και τις ομιλίες που θα γίνονται τις συγκεκριμένες ημέρες. Η σχετική είδηση προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στο εγχώριο σταλιναριό. Από τη μία χάρηκαν και βρήκαν την ευκαιρία να υμνήσουν τον μεγαλύτερο χασάπη των λαών, υποστηρίζοντας πως ο Στάλιν ασκεί ακτινοβολία στον ρωσσικό λαό κι από την άλλη βρήκαν την ευκαιρία να… γκρινιάξουν για τον… χαμένο (σοσιαλιστικό) παράδεισο:

«Βεβαίως, η επαναφορά της ονομασίας «Στάλινγκραντ», για 6 μέρες το χρόνο στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σχετίζεται από τη μία με την ακτινοβολία που ασκεί στο ρωσικό λαό η περίοδος του Σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης, το ίδιο το όνομα του Στάλιν, και από την άλλη με την προσπάθεια των σημερινών αρχών να καπηλευτούν το ένδοξο παρελθόν της ΕΣΣΔ, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού. Και βεβαίως να αξιοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς την πόλη που γονάτισαν οι φασίστες…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Exit mobile version