Σε νέες δηλώσεις με τις οποίες εξωτερικεύεται ο αλβανικός επεκτατισμός, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Οι δηλώσεις έγιναν από βήματος της 49ης Διάσκεψης για την ασφάλεια, στο Μόναχο της Γερμανίας, δίχως ακόμη να έχει δοθεί επίσημη ελληνική απάντηση.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο, δήλωσε: «Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωρισθεί σε 5 χώρες. Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με τη ιδέα ότι οι Αλβανοί παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις». Συμπλήρωσε δε, οτι «υποστηρίζω και επικροτώ το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες. Προφανώς έχουν επιτευχθεί βασικές επιτυχίες. Αλλά νομίζω ότι η συμπεριφορά η οποία απελευθερώνεται από την αλβανοφοβία και κινείται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται σε πέντε κράτη, ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα. Αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία».
Απύθμενο το θράσος του Αλβανού πρωθυπουργού, το οποίο τροφοδοτείται από την αδράνεια και υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Επανέλαβε μάλιστα, παλαιότερη δήλωση η οποία είχε δοθεί στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του αλβανικού κράτους, δήλωση στην οποία ο Μπερίσα είχε ισχυριστεί πως τα σύνορα της Αλβανίας ξεκινούν από την Πρέβεζα!.. Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε πως η αλβανική κυβέρνηση θα απορρίψει εκ των προτέρων, οποιεσδήποτε ιδέες τεθούν στο τραπέζι, από τις πέντε βαλκανικές χώρες οι οποίες φιλοξενούν αλβανικούς πληθυσμούς.
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, είναι η ηττοπαθής προσέγγιση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας εκείνη η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά του αλβανικού αλυτρωτισμού. Οι Αλβανοί εγείρουν ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας για το Ελληνικό Έθνος, βασιζόμενοι σε ανύπαρκτα πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά και στρατιωτικά στοιχεία. Είναι λοιπόν φυσική απόρροια της ελληνικής κωλυσιεργίας, η εντεινόμενη αλβανική προκλητικότητα.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, σε αντίθεση προς όλα τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα, απάντησε με ιστορικά στοιχεία στις αλβανικές ανοησίες και εξέφρασε την θέλησή του, για την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, το οποίο ορίζει αυτονομία για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Εν προκειμένω, ο Ελληνικός Λαός οφείλει να αντιληφθεί πως η συγκυβέρνηση του ενδοτισμού και της ηττοπάθειας βλάπτει σοβαρά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.