Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τυνησία: Εκρηκτικό πολιτικό κλίμα μετά τη δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης (Videos)

photo

Διαδηλωτής τρέχει για να καλυφθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τύνιδα.

Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον πρωθυπουργό Τζαμπαλί

Την απόφαση να διαλύσει το παρόν υπουργικό συμβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας έλαβε ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπαλί, μετά τη δολοφονία του στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας εκφώνησε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, στο οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Πηγές έκαναν λόγο για «προσωπική απόφαση» του Τζεμπαλί, η οποία ελήφθη «με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας».

Η απόφαση έρχεται μετά από το κύμα διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Τυνησίας, κυρίως στην Τύνιδα και στην Σίντι Μπουζίντ, το οποίο δημιούργησε η πρωινή είδηση της δολοφονίας του Μπελάιντ, πολιτικού του κοσμικού αντιπολιτευτικού συνασπισμού «Λαϊκό Μέτωπο» και στελέχους του κόμματος «Δημοκρατικοί Πατριώτες».

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T0J_j_Xjbgw

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με πολλούς να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία διαδέχθηκε το καθεστώς Μπεν Άλι.

Στους δρόμους της Σίντι Μπουζίτ διαδήλωσαν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων καίνε λάστιχα και εκσφενδονίζουν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Από την πλευρά τους, άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων πυροβόλησαν επανειλημμένα στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aQJPa0gzFq4

Το Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση του νέου συντάγματος της χώρας.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση καλεί σε γενική απεργία σαν απάντηση στη δολοφονία Μπελάιντ.

Ο ηγέτης του κυβερνητικού ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, Ρασίντ Γκανουσί, επιβεβαίωσε ότι γραφεία του κόμματος σε διάφορες πόλεις της χώρας έχουν παραδοθεί στις φλόγες από διαδηλωτές.

Δικηγόρος και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Σόκρι Μπελάιντ ήταν σταθερός επικριτής της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούσε ως «μαριονέτα» του Κατάρ.

 

Ο Μπελάιντ δέχτηκε τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος.

Το Σάββατο ο ίδιος είχε κατηγορήσει «μισθοφόρους» του κόμματος Ενχάντα για επίθεση σε σύσκεψη στελεχών του αριστερού κόμματος των Δημοκρατικών Πατριωτών.

Βαθαίνει ο διχασμός ισλαμιστών – κοσμικών

Η δολοφονική επίθεση, η οποία έγινε έξω από την οικία του Μπελάιντ στην πρωτεύουσα της χώρας, έρχεται σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικής αντιπολίτευσης.

Η κοσμική αντιπολίτευση κατηγορεί το ισλαμιστικό Ενχάντα («Κόμμα Αναγέννησης») ότι γειτνιάζει πολιτικά με τους υπερσυντηρητικούς Σαλαφιστές, ενώ οι τελευταίοι το κατηγορούν ότι δεν πράττει αρκετά για την υπεράσπιση των ισλαμικών αξιών.

Ο πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι, από την πλευρά του, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε πρειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη ένταση θα μπορούσε να οδηγήσει έως και σε εμφύλιο πόλεμο, επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα, διακόπτοντας επίσκεψή του στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπάλι καταδίκασε τη δολοφονία, σημειώνοντας ότι η ταυτότητα του δολοφόνου παραμένει άγνωστη.

Κάθε εμπλοκή του Ενχάντα στη δολοφονία Μπελάιντ αρνήθηκε ο Ρασίντ Γκανουσί.

Τη δολοφονία καταδίκασε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στην πρώην γαλλική αποικία και χαρακτηρίζοντας τον δολοφονηθέντα πολιτικό μία από τις πλέον θαρραλέες και ελεύθερες φωνές της πατρίδας του.

Το Ενχάντα ελέγχει το 42% των εδρών της Βουλής, ωστόσο έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα κοσμικά κόμματα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» και «Ετακατόλ».

πηγή

Exit mobile version