Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Aποκυήματα φαντασίας o αγωγός μέσω Τουρκίας;

agogos

Στη μέση διασταυρούμενων… συμφερόντων, η Κύπρος. Όπως αποκάλυψαν τα προχθεσινοβραδινά 60 Λεπτά, εσωτερική αλληλογραφία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει ότι τα δημοσιεύματα που θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης του φυσικού αερίου της Κύπρου με τον τουρκικό αγωγό Ναμπούκο, δεν αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, αλλά σενάρια που έθεσε υπό εξέταση η Ευρωπαϊκή Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα υμετέρων εταίρων. Τα δεδομένα που καταγράφονται στην εν λόγω επιστολή- που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, το οποίο με τη σειρά του την μεταβίβασε και στο Υπουργείο Εμπορίου- σχολίασε ο Νεολής Συλικιώτης που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή, τονίζοντας εμφαντικά ότι δε στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

 

Σημείωσε δε, ότι και να ήταν αληθινά είναι πλέον ετεροχρονισμένα εφόσον στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συγγραφή του πολυσέλιδου εγγράφου μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά προς το συμφέρον της Κύπρου, και αυτό είναι και η απάντηση προς όλους τους επικριτές, αλλά και όσους εποφθαλμιούν τον φυσικό πλούτο του νησιού.

 

Αναφερόμενος γενικότερα στις εξελίξεις γύρω από το Β’ γύρο αδειοδότησης ο Νεοκλής Συλικιώτης επανέλαβε ότι το γεωπολιτικό ήταν το πρώτο κριτήριο στην επιλογή των εταιριών που θα προβούν σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του νησιού, όπως επίσης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο Υπουργός Εμπορίου πρόσθεσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί και η επιβεβαιωτική γεώτρηση της NOBLE στο τεμάχιο 12, καθώς τον επόμενο μήνα τελειώνει η παράταση συμβολαίου που της είχε παραχωρηθεί και πλέον αρχίζει η διαδικασία ανανέωσης του συμβολαίου, που δε θα είναι δυνατή εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης συμφωνίας στο έπακρο.

Σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού, ο Υπουργός τη χαρακτήρισε κλειδί στο να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής, ενώ αναφερόμενος στο κόστος ανέγερσής του τερματικού δήλωσε ότι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν και οι εταιρείες που εξασφάλισαν αδειοδότηση επιχειρήσεων στα τεμάχια της ΑΟΖ μας.

Αποκάλυψε ακόμα ότι ανατέθηκε συνολική μελέτη για το έργο στο περίφημο MIT και ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στη Δημοκρατία το πρώτο μέρος εντός μερικών ημερών, ενώ η συνολική μελέτη θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δυο ετών.

Η ανέγερση τερματικού, με μια μονάδα παραγωγής 5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου αερίου το χρόνο,αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 6-7 δις ευρώ, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλικιώτης μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο με τα έσοδα από τα κοιτάσματα του τεμαχίου 12.

πηγή

 

 

 

Exit mobile version