Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Από την αρχαιότητα γνωρίζουμε την ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα

ereynes_fysiko_aerio__article

Πετρέλαια στην Ελλάδα υπάρχουν παρά τις έντονες προσπάθειες των ελληνικών (;) κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να πείσουν για το αντίθετο. Τι συμβαίνει όμως και δεν υπήρχε πολιτική βούληση εκμετάλλευσης πλουσιοτάτων διαπιστωμένων κοιτασμάτων;  Μήπως η ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα είναι άλλος ένας μύθος ή μήπως περίμεναν την «κατάλληλη» ώρα;
Ιστορικώς:

1. Ο  Όμηρος στιχουργεί στην Ιλιάδα (Δ 277-82) «μαύρο σαν πίσσα» (οι Αχαιοί καλαφάτιζαν τα πλοία με πίσσα, από την περιοχή της Πίσσης, στην δυτική Πελοπόννησον.)
2. Ο Παυσανίας, περνώντας από την Μεθώνη, περιγράφει ένα «πηγάδι με πίσσα», που ανέβλυζε βαρύ πετρέλαιον.
3. Και ο Ηρόδοτος αναφέρεται κατ’ επανάληψιν στα… πετρέλαια της Ζακύνθου στα Ιστορικά. Άλλωστε η λέξη πετρέλαιο είναι Ελληνική.
Στην σύγχρονη εποχή είναι γνωστό ότι:
1. Στην χώρα μας παρήχθησαν ήδη 130 εκατομ. βαρέλια στην περιοχή ΠΡΙΝΟΣ της Θάσου και
2. Περισσότερο ενός δισεκατομμυρίου μ3 φυσικού αερίου, στο Θρακικό πέλαγος.
3. Στον υποθαλάσσιο χώρο του Κατακώλου, έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων (Υ/Α) και διενεργήθησαν δοκιμές καύσεως, χωρίς όμως να προχωρήσει η εμπορική εκμετάλλευση.
Στατιστικώς, πιθανολογείται ότι το 10% των υδρογονανθράκων που «εγεννήθησαν» γεωλογικώς σε μια περιοχή, είναι εκμεταλλεύσιμα.
Γεωλογικώς έχει διαπιστωθεί ότι:
• Στο Θρακικό πέλαγος, «εγεννήθησαν» 2,5 δις. βαρέλια πετρελαίου και 44 δις. μ3 ΦΑ.
• Στον Θερμαϊκό κόλπο, «εγεννήθησαν» 1 δις. βαρέλια πετρελαίου, 140 δις. Μ3 ΦΑ, που ανεκαλύφθησαν από την κρατική ΔΕΠ-ΕΚΥ, προ του 1996.
• Στο Ιόνιο Πέλαγος, το πετρέλαιο που «εγεννήθη» στα ώριμα πετρελαϊκά πετρώματα, υπολογίζεται σε 22 δις. βαρέλια. Απεκαλύφθησαν 120 εκατ. βαρέλια.
• Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Έβρου, στην θέση «Λαδοξέρα», αναβλύζει κατά καιρούς πετρέλαιο, εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων των 12 μιλίων (συμφώνως προς το ισχύον Διεθνές Δίκαιον της Θαλάσσης).
• Στη γειτονική Αλβανία διενεργείται από πολλών ετών εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εκμεταλλεύονται δύο Ιταλικές εταιρίες και μία Καναδική. Η Αλβανία είναι αυτάρκης σε πετρέλαιο το οποίο διυλίζει με δικό της διυλιστήριο! Η γεωλογία του Αλβανικού υπεδάφους είναι παρεμφερής με της Ηπείρου. Ήρθε φυσικά και η πρόσφατη μελέτη για τα τεράστια κοιτάσματα στην Κρήτη.
Στην Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Επανωμή (απολήψιμα αποθέματα Φ/Α 450 εκατομ. μ3).
• Στην Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Κατερίνη έχουν εντοπισθεί γεωλογικώς κοιτάσματα Υ/Α.
• Επίσης, στο Κιλκίς, στην Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Πάτρα είναι λίαν πιθανή η ανεύρεση Υ/Α επί τη βάσει γεωλογικών ενδείξεων.
• Ομοίως, στο Αιτωλικό, στη Κυλλήνη, στο Κατάκωλο έχουν ανοιχθεί δύο πηγάδια Φ.Α. αποδόσεως 12 εκατομ. κυβικών ποδών και 1500 βαρελίων πετρελαίου ημερησίως. Η έρευνα δεν έχει προχωρήσει παρά μόνον εις βάθος μόλις 350 μέτρων!
• Εξ άλλου, στην Ζάκυνθο αναβλύζει αργό πετρέλαιο, από της εποχής του… Ηροδότου αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο από την Γερμανική κατοχή.
• Ενδείξεις Υ/Α υπάρχουν στα Φιλιατρά και στους Παξούς.
• Το κοίτασμα ΠΡΙΝΟΣ της Νοτίου Καβάλας δεν έχει εξαντληθεί, παρά την ληστρική εκμετάλλευση του από ξένα και εγχώρια κεφαλαιουχικά συμφέροντα.
• Το μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου και Υ/Α «Μπάμπουρας», ανατολικώς της Θάσου δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη, ως ευρισκόμενο πέραν των 6 μιλίων…
• Προσφάτως εντοπίστηκε μέγα κοίτασμα υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή Σχώραφα της Σαμοθράκης, γνωστή ως «Λαδοξέρα» μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.
• Η εταιρία «Ενεργειακή Αιγαίου» που έχει αναλάβει την Καβάλα Οΐλ και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, ολοκλήρωσε τον Αύγουστο του 2009 επιτυχή γεώτρηση στο κοίτασμα του βορείου Πρίνου, εις βάθος 4.370 μέτρων και ξεκίνησε παραγωγή 3.000 βαρελίων ημερησίως.
• Η ίδια εταιρία προγραμμάτισε την έναρξη εργασιών στο πεδίο Έψιλον με γεώτρηση 5.500 μ.

Συνεπώς, κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν σημαντικά στην χώρα μας και η ανακάλυψη τους είναι βεβαία. Άρα, η ύπαρξη πετρελαίου δεν είναι μύθος. Παραμύθια αντιθέτως είναι η πρόθεση των κομματικών κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν τα Πετρέλαια της Ελλάδος. Ο βραχύς «εκλογικός κύκλος» (προσφάτως περιορισθείς εις διετία ή και λιγότερο) δεν συμφέρει τα κόμματα εξουσίας ν’ αξιοποιήσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας , δεδομένου ότι τούτο απαιτεί πολυετή προγραμματισμό, δαπάνες και κινδύνους, που δεν είναι διατεθειμένα ν’ αναλάβουν. Ο φόβος της Τουρκίας, οι εσφαλμένες ενεργειακές επιλογές και τα κομματικά συμφέροντα υπαγορεύουν την Ενεργειακή «πολιτική» της εκάστοτε κυβερνήσεως, να στηρίζεται αποκλειστικώς στις εισαγωγές πετρελαίου. Με το αζημίωτο, βεβαίως.  Ωστόσο η τακτική αυτή φαίνεται να αλλάζει μετά και την παράδοση της χώρας μας στο… αγγλικό δίκαιο. Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ και λειτουργία γεωτρύπανων απαιτείται να δοθεί μόνο από μια Εθνική Διακυβέρνηση της Χρυσής Αυγής ώστε ο ορυκτός μας πλούτος να μην καταληστευθεί.

Σταύρος Καρεφυλλάκης

ΠΗΓΗ

Exit mobile version