Υπογράφτηκε σήμερα η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία, μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία αφορά την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline(TAP) για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Η συμφωνία επετεύχθη κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, σε μια σαφή προσπάθεια να περιοριστεί η ρωσική διείσδυση στην αγορά της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Εκείνο το οποίο εγείρει πλήθος ερωτημάτων είναι η υποχώρηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, το οποίο είχε από το 2009 ακόμη, θέσει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας, τον καθορισμό της ΑΟΖ εκ μέρους της Αλβανίας. Ως γνωστόν, η συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί μεταξύ των δυο χωρών για το εν λόγω ζήτημα, ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας. Η αλλαγή της αλβανικής στάσης έχει προφανώς να κάνει με την τουρκική πίεση, η οποία ασκήθηκε κατά τρόπο παρόμοιο προς όλες τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, με τις οποίες η Ελλάς ευρίσκετο σε συζητήσεις και διερευνητικές επαφές.Το ελληνικό ΥΠΕΞ, αγνοώντας την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, απεμπόλησε τη δυνατότητα της χώρας μας να ασκήσει την επιβεβλημένη πίεση προς την αλβανική πλευρά, ώστε να προχωρήσει θετικά και το φλέγον ζήτημα το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδος στην περιοχή.
Η συμφωνία για τον αγωγό, υπεγράφη το μεσημέρι, από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Corrado Passera και τον Αλβανό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ακόμη μία άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Σαμαρά επί των κρίσιμων θεμάτων που άπτονται όχι μόνο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και της ενεργειακής, μιας και οι αποφάσεις επί των ενεργειακών ζητημάτων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πορεία του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, σηματοδοτεί την ηγεμονική θέση της Τουρκίας στην Βαλκανική, καθώς είναι ο ισχυρός εκείνος παράγων ο οποίος έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του με κάθε τρόπο. Πόσο μάλλον, όταν έχει απέναντί του μια ψοφοδεή και δειλή κυβέρνηση, με έναν άφαντο υπουργό Εξωτερικών.
Το γεγονός τέλος, πως η Ελλάς υπέκυψε στην άρνηση της Αλβανίας να προχωρήσει σε συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, καθίσταται βέβαιο πως θα δώσει μια νέα ώθηση στην αδιαλλαξία και την επιθετικότητα της αλβανικής πλευράς, επί των ζητημάτων που έχουν ανακύψει τα τελευταία έτη. Εις ότι δε αφορά την Τουρκία, δε χρειάζεται καν να γίνει λόγος. Η παρουσία της κυβέρνησης των αχυρανθρώπων της Αθήνας αποτελεί την σημαντικότερη εγγύηση της επίτευξης των στόχων της εξωτερικής πολιτικής του Νταβούτογλου.