Τις συζητήσεις του… leader of SYRIZA (αλλιώς μπορούμε να το πούμε «τις εντολές που έπαιρνε…») πίσω από τις κλειστές πόρτες των «Ινστιτούτων» στην Αμέρικα, αποκαλύπτει το καλά πληροφορημένο (εκ των έσω) καθεστωτικό «Βήμα», με άρθρο υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ, η ΑΟΖ, τα G15και ο Τσίπρας». Πρόκειται για ένα δημοσίευμα πολύ κομψό θα λέγαμε, το οποίο βεβαίως ανακοινώνει κάποια απ’ αυτά που συζητήθηκαν, τα πιο ανώδυνα. Ας παρακολουθήσουμε 2-3 σημεία του:
«No maps. Drilling is good! (Οχι χάρτες. Οι γεωτρήσεις είναι καλές)». Με αυτή τη φράση περιέγραψαν το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στο μέτωπο των υδρογονανθράκων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αμερικανοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον κ. Αλ. Τσίπρα. Οι Αμερικανοί τόνισαν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ερικ Ρούμπιν, ότι θα επισημάνουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι μια στρατηγική βαρύγδουπων ανακοινώσεων για ανακηρύξεις και οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, καθώς και παρουσιάσεις χαρτών, δεν θα βοηθήσουν τη χώρα μας να εκμεταλλευθεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Αντίθετα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αλλά και να δημιουργήσουν νέες «γκρίζες ζώνες»…
Συμπέρασμα 1ον: η θέση των Αμερικανών είναι σαφής: ή θα βάλετε και τους Τούρκους μέσα στο παιχνίδι με τις ΑΟΖ ή αλλιώς… γιοκ!
Πάμε παρακάτω:
«Η εκτίμηση που αποκόμισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι Αμερικανοί δεν ενθουσιάζονται από την προοπτική μιας «γερμανικής Ευρώπης». Αισθάνονται ότι το Βερολίνο τους αποκλείει και πιστεύουν ότι κινήσεις όπως μια πιθανή υπογραφή Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ θα αποτελέσει μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμφανίστηκαν δε να ακούν με ενδιαφέρον τις απόψεις των ελλήνων συνομιλητών τους…».
Συμπέρασμα 2ον): η μελλοντική (αν και όταν υπάρξει…) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια μαριονέτα στα χέρια των Αμερικανών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Τέλος:
«Στην κλειστή συνάντηση του Brookings παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Ντερβίς, «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας το 2001, όταν η Τουρκία υποχρεώθηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ, και σήμερα αντιπρόεδρος του γνωστού αμερικανικού think tank, οι Πόουλ Τόμσεν και Ολιβιέ Μπλανσάρ από το ΔΝΤ, ο οικονομικός αναλυτής Φρανκ Κίρκεγκαρντ από το Peterson Institute for International Economics.
Στη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» ο Κρίστοφερ Σμαρτ, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών για θέματα Ευρώπης, αλλά και ο Λιούις Μπόνο, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας… Πέραν του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήθελαν επίσης να μάθουν ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της βάσης της Σούδας, που για αυτούς είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, δεν υπάρχει πρόθεση απεμπόλησης των δικαιωμάτων που απορρέουν για τη χώρα μας από την Ατλαντική Συμμαχία».
Συμπέρασμα 3ον) : Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα θα παραμείνουν και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Τα υπόλοιπα πολιτικά συμπεράσματα δικά σας!