Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συνεργασία: Το λάθος στον πολλαπλασιαστή

imf-headquarters__article

Σάλος έχει προκύψει από το λάθος του ΔΝΤ να προσδιορίσει επακριβώς το μέγεθος του «πολλαπλασιαστή». Τι είναι όμως κατʼ αρχήν αυτός ο «πολλαπλασιαστής»; Ονομάζουμε έτσι, για την ακρίβεια «πολλαπλασιαστή δημοσιονομικής πολιτικής» ή «πολλαπλασιαστή κρατικών δαπανών», τον αριθμό εκείνο με τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την αύξηση (ή τη μείωση) των κρατικών δαπανών, έστω x, για να πάρουμε την αντίστοιχη αύξηση (ή μείωση) του ΑΕΠ ισορροπίας δQ0 . Υποθέτω ότι ο αναγνώστης έχει διαβάσει προηγουμένως το άρθρο μου «Η συρρίκνωση της εθνικής μας οικονομίας» (ιστοσελίδα της Χ.Α.), όπου και παραπέμπω σχετικά με τα σύμβολα, το διάγραμμα και τις σχετικές μαθηματικές εξισώσεις. Ο πολλαπλασιαστής λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από τον λόγο δQ0/x. Για να τον υπολογίσουμε ξεκινάμε από τη σχέση (1) αυτού του άρθρου και λαμβάνουμε

δQ0/x = 1/[1 – tan(45o-φ)],     (1΄)

από όπου μετά τις σχετικές πράξεις προκύπτει για τον πολλαπλασιαστή ότι

δQ0/x = (1 + tanφ)/2tanφ.     (2΄)

Για να βρούμε πόσο αυτός μεταβάλλεται, ξεκινάμε από την προφανή σχέση φ<45ο, το οποίο μεταφράζεται tanφ<1, από το οποίο προκύπτει 2tanφ < 1+tanφ , και βλέπουμε ότι η σχέση (2΄) μας δίδει δQ0/x > 1 .     (3΄)

Αρκεί μόνο να λεχθεί ότι οι εγκληματίες του ΔΝΤ είχαν προβλέψει αρχικά δQ0/x = 0,5 ! Σοβαροί οικονομολόγοι είναι όλοι τους αυτοί! Αν έχουν έστω και λίγο φιλότιμο το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να σκίσουν τα πτυχία τους και να τα καταπιούν! Εκτός και αν έκαναν αυτή την πρόβλεψη επίτηδες για να «τσιμπήσουμε». Άλλωστε ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Ρουμελιώτης έχει αποκαλύψει ότι στο ΔΝΤ γνώριζαν ότι το πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» της Ελλάδος θα αποτύγχανε!

Βέβαια το κακό είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί εκείνο που μετράει είναι το πραγματικό ΑΕΠ Q* και όχι το ΑΕΠ ισορροπίας Q0 . Και τούτο γιατί Q*<Q0 αφού βρισκόμαστε σε ύφεση, όπως έχει δε αποδειχθεί στο παραπάνω άρθρο μου δQ*>δQ0 όταν φ>18ο,5 , όπως και πράγματι συμβαίνει. Έτσι λοιπόν αν πολλαπλασιάσουμε τη σχέση (8) επί την σχέση (2΄) κατά μέλη, λαμβάνουμε για τον πραγματικό πολλαπλασιαστή

δQ*/x = (1+tanφ)/(1-tanφ).     (4΄)

Λόγω δε της σχέσης (6) έχουμε για την πραγματική περίπτωση tanφ>1/3, οπότε 1 + tanφ > 4/3     (5΄)

και

1 – tanφ < 2/3     (6΄)

έτσι ώστε (1 + tanφ)/(1 – tanφ) > (4/3)(3/2),     (7΄)

δηλαδή τελικά δQ*/x > 2 !     (8΄)

Γιʼ αυτό και η οικονομία μας πάει κατά διαβόλου. Βρισκόμαστε πλέον σε ελεύθερη πτώση και αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως αύξηση μισθών και συντάξεων καθώς και μείωση της φορολογίας με σκοπό την άμεση αύξηση της κατανάλωσης, θα συντριβούμε από την πρόσκρουση με το έδαφος!

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει εν προκειμένω ιστορική ευθύνη όσον αφορά την πορεία των οικονομικών μας από εδώ και πέρα. Οφείλει να απαιτήσει άμεσο και μονομερή κατάργηση των μνημονίων και λογιστικό έλεγχο για να βρεθεί το ακριβές μέγεθος του πραγματικού  χρέους, που οπωσδήποτε είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που μας παρουσιάζουν. Αν δε αυτό δεν συμβεί οφείλει να απαιτήσει να γίνουν αμέσως εκλογές για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Όσον αφορά δε τον Λαό μας οφείλει να μας υπερψηφίσει για να βάλουμε επί τέλους τέρμα στην εγκληματική κοροϊδία και να καθίσει ο κάθε υπαίτιος γιʼ αυτή την τραγωδία, Έλληνας ή ξένος, στο σκαμνί της Δικαιοσύνης για εσχάτη προδοσία ή δολιοφθορά αντίστοιχα!

Ο άγνωστος Χ

Συνεργασία: Η συρρίκνωση της Εθνικής μας Οικονομίας

ΠΗΓΗ

Exit mobile version