Τροφή για την εξαγωγή κρίσιμων και απολύτως χρήσιμων συμπερασμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι, εις ότι αφορά το ενεργειακό ζήτημα της Ελλάδος, έδωσε η παρουσία του πρώην υφυπουργού ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, σε εργασίες συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο οποίο μίλησε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Ο κύριος Μπράιζα, υπήρξε ομιλητής στο συνέδριο “Athens Energy Forum”, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, από την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της Lockheed Martin και όσα είπε, είναι αρκούντως ενδεικτικά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στις τάξεις των υπερατλαντικών μας «συμμάχων».Κεντρικός άξονας των θέσεών του, η απαραίτητη ένταξη της Τουρκίας στο ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου και η απεγνωσμένη προσπάθεια να τεθούν εκτός μερίδας στο κεφάλαιο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, οι ρωσικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο Μάθιου Μπράιζα τόνισε ότι η ενδεικνυόμενη λύση στο θέμα της διοχέτευσης του αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη, είναι η μεταφορά τους διά της Τουρκίας και κατόπιν της Ελλάδος. Δικαιολόγησε μάλιστα την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως αυτή η λύση είναι οικονομικώς ορθότερη από εκείνη της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με τα κυπριακά κοιτάσματα. Η παραπάνω δήλωση, φυσικά, συνάδει και με τις άκρως φιλόδοξες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη, ο οποίος υποστήριξε τις ενέργειες στην περιοχή Ισραηλινής εταιρίας.
Ενδεικτικές της έντονης ανησυχίας των ΗΠΑ, οι δηλώσεις του αμερικανού παράγοντος για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πιστός στη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, όπως αυτή εκφράστηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν από επίσημα χείλη του State Department, τάσσεται ανοιχτά και δίχως περιστροφές κατά της πιθανής πώλησης των οργανισμών στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν τείνουν να αποδεχτούν τη λύση του αγωγού Nabucco, όσον αφορά το ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη, επιδιώκοντας να αποκλείσουν την ρωσική ηγεμονία μέσω του αγωγού South Stream, από τον οποίο η Ελλάδα αποσύρθηκε, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Μπράιζα, διετέλεσε και πρέσβης της πατρίδος του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σημαντική λεπτομέρεια που δίνει ειδικό βάρος στις εκτιμήσεις του, είναι το γεγονός πως η σύζυγός του είναι τουρκικής καταγωγής, ειδική στα θέματα των σχέσεων Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, επί της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρασία και με θητεία στα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Ο Μπράιζα έδωσε το στίγμα του ενεργειακού δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάς και ο John Baldwin, αντιπρόεδρος της BP, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: παρουσίασε ένα πλάνο των επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του φυσικού αερίου από Γεωργία και Τουρκία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απλά λόγια δηλαδή, είναι κι εκείνος βέβαιος πως η Ε.Ε. θα επιλέξει την προώθηση της λύσης του αγωγού Nabucco, θέση που υποστήριξε με ζήλο και ο αμερικανός Hugh Pope, παράγοντας του κέντρου Διεθνών Κρίσεων.
Τι είπε, όμως, στο ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς; Εν ολίγοις, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά πρόθυμος για να γίνει το ξεπούλημα, όσο όσο και όπου να ναι. Όπως τις προάλλες κατά τη διάρκεια επισκέψεως του Γάλλου προέδρου, ο οποίος μετέφερε τις απαιτήσεις της γαλλικής εταιρίας “Total”, έτσι και τώρα με τους εντολείς της ισραηλινής εταιρίας. Εμφανίστηκε δε άκρως ενδοτικός όπως πάντα στην θέληση των αμερικανών να συμπεριλάβουν στην «συνδιαχείριση» και τους τούρκους, λέγοντας επί λέξει: «όλα αυτά δεν αφορούν μόνον εμάς. Αφορούν τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μία σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε.Αφορούν και τους γείτονές μας. Όλους τους γείτονές μας».
Καθίσταται σαφές, πως η κυβέρνηση των υποτακτικών της Αθήνας είναι έτοιμη να παραδώσει «γη και ύδωρ» ή για να είμαστε πιο ακριβείς, πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον ξένο παράγοντα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και μάλιστα σε «συνεργασία» με τους τούρκους, οι οποίοι θα μπουν με το στανιό «συνέταιροι», σε μια ξεκάθαρα Ελληνική υπόθεση. Η εμπειρία των περασμένων δεκαετιών δειλίας και υποχωρητικότητος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η κρισιμότητα των αποφάσεων που πρέπει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ληφθούν, είναι μείζονος σημασίας για την οικονομική πορεία του Ελληνικού Έθνους. Επί της ουσίας, η αντικατάσταση της κυβέρνησης των ψοφοδεών από μια στιβαρή Εθνική κυβέρνηση, καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η Ελλάς έχει την ευκαιρία να μετατραπεί από κομπάρσος του διεθνούς ενεργειακού σκηνικού σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή. Μία μόνο πολιτική δύναμη στη χώρα έχει τη θέληση να προχωρήσει στην πραγμάτωση αυτής της καταστάσεως κατά τρόπο ωφέλιμο για τα ελληνικά συμφέροντα κι αυτή τη γνωρίζουν εντός κι εκτός των συνόρων: είναι η Χρυσή Αυγή.