Συμφωνία για την εμπορία LNG, υγροποιημένου φυσικού αέριου από το project του πεδίου Tamar στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει η ρωσική Gazprom. Υπέγραψε μη δεσμευτικό έγγραφο για αποκλειστική απόληψη από το Tamar project για 20 χρόνια, με την Levant LNG Marketing Corporation. Η κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία αυξάνει την εμπλοκή της στο LNG, καθώς η ζήτηση του αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγού στην Ευρώπη, την πιο επικερδή αγορά, υποχωρεί. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν στις ακτές του Ισραήλ. Το πεδίο Tamar περιέχει περίπου 9 τρις. κυβικά μέτρα αερίου, ενώ αναμένεται να παράγει 3 εκατ. τόνους LNG ετησίως.
Την ίδια ώρα ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας Μάθιου Μπράϊζα, διευθυντής του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και πρώην αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρασίας, ενώπιον του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Ελλάδα κατακεραύνωνε τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και προειδοποιούσε για τα δεινά της Ελλάδας σε περίπτωση που ο πλειοδοτικός διαγωνισμός των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καταλήξει στον … πλειοδότη, δηλαδή μία εκ των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez. Μιλώντας στο συνέδριο “Athens Energy Forum”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Μάθιου Μπράιζα, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της ρόλο στη Ευρώπη και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο θα πρέπει όποιος αποκτήσει τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να είναι προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοιχτής αγοράς και όχι στη λογική της μονοπωλιακής αγοράς».
Ο Μάθιου Μπράϊζα και οι Αμερικάνοι, αφού κατάφεραν να θέσουν την Ελλάδα εκτός South Stream,προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος – Ρωσίας. Βασικός τους στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια χώρα ενεργειακά υποδουλωμένη ενώ παράλληλα επικροτούν συμφωνίες της ρωσικής Gazprom με το Ισραήλ, Νο1 συμμάχου τους σε αυτή την πλευρά του πλανήτη, οι οποίες το καθιστούν ακόμα πιο ισχυρό στην περιοχή.
Η Ρωσία παραμένει ακόμα ένας σοβαρός παίχτης στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου. Κάθε ενεργειακή συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από γεωστρατηγικά οφέλη για το Ελληνικό Έθνος και μόνο η ανάληψη των ηνίων της χώρας από μία πραγματικά Εθνική Ηγεσία εγγυάται το μέλλον της Ελλάδας από οικονομική, γεωπολιτική και στρατηγική σκοπιά.