Μετά τα δραματικά στοιχεία της Eurostat για την εκτόξευση των ορίων της φτώχειας στο 31%, έρευνες έρχονται να προσθέσουν στοιχεία στην εξαθλίωση που βιώνουν οι Έλληνες από την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν ΔΝΤ και Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία της Public Issue 8 στα 10 νοικοκυριά που έχουν δάνειο (84%) δηλώνουν δυσκολία ή αδυναμία να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου τους. Συγκεκριμένα τα στοιχεία για το 2012, καταδεικνύουν ότι τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά. Τα δάνεια αυτά, κυρίως αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).
Όσον αφορά στο ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 (άρα το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα), το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 31% από 27,7% το 2010 ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,4 εκατομμύρια, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22,5%!
Η πολιτική του μνημονίου έχει βυθίσει την Ελλάδα σε σκληρή φτώχεια. Η ανέχεια είναι μια καθημερινότητα δυστυχώς για μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών. Τα (απο)κόμματα που κυβερνούν την χώρα, πάντα υπάκουα στις επιταγές των διεθνών και εγχώριων τοκογλύφων, αφήνουν την Ελλάδα έρμαιο της οικονομικής αφαίμαξης.