Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Κηρύσσουν” την έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών

ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ!

Με το ραντεβού των κ. Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου στις 6 το απόγευμα αρχίζει ο γύρος ελληνοτουρικών συνομιλιών στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που συνεδριάζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών και πολλών υπουργών.

Ο Αντώνης Σαμαράς και τα μέλη της ελληνικής υπουργικής αντιπροσωπείας -που αριθμεί 11 υπουργούς- θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη αύριο το πρωί. Η παραμονή τους θα είναι ολιγόωρη και… οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Η ελληνική πλευρά θεωρεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία και οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν ωφελημένες.

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών θα είναι άτυπη και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνουν σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που είχε γίνει στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, οι συζητήσεις ξεκινούν στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Με απόφαση του ΥΠΕΞ, στην ατζέντα του Συμβουλίου τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής αντικαθίστανται ως όρος με την “πολιτική της καθημερινότητας”, καθώς προβάλλει ως αντικείμενο συνεργασίας η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και του Ταγίπ Ερντογάν και με τη συμμετοχή 20 υπουργών από τις δύο πλευρές, και στο περιθώριο της συνεδρίασης αναμένεται να υπογραφούν πολλές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Κοινή δήλωση αναμένεται για το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Παρόντες στις εργασίες στη γειτονική χώρα θα και περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες στους οποίους αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση “θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλά για μια συνεργασία την οποία η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει “στρατηγική” και επιθυμεί να της δώσει μία διαφορετική διάσταση, ώστε “να μην υπάρχει στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά”.

“Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά” δηλώνει ο κ. Ερντογάν στη ΝΕΤ.

πηγή

Exit mobile version