Ποιοι έφαγαν τα 76 ακίνητα φιλέτα επί δημαρχίας του Μ. Καρέλλη;
Μια πρωτοφανής υπόθεση με πρωταγωνιστές το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και τον δήμο Ηρακλείου
Πριν λίγο καιρό ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μ. Καρέλλης με επιστολή του στον τοπικό τύπο, επιτέθηκε κατά της Χρυσής Αυγής με ύβρεις και συκοφαντίες άνευ προηγουμένου. Ο δήμος Ηρακλείου είναι ένας δήμος ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με το αμαρτωλό πασοκικό παρελθόν του τόπου. Την δεκαετία του ’80 αμέσως μετά την εκλογή του Μ.Καρέλλη στην δημαρχία Ηρακλείου ο τότε «πολιτικός του προϊστάμενος» και πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου είπε το αμίμητο, “φωτογραφίζοντας” τον Μ. Καρέλλη: «Ακόμα και τον σκύλο μου να κατέβαζα στο Ηράκλειο θα κέρδιζε». Η δημαρχεία του Μ.Καρέλλη χαρακτηρίστηκε ως η πιο αποτυχημένη και η παντελής απουσία του από την καθημερινότητα τον χαρακτήρισε όπως θα χαρακτηρίζαμε κάποιον προπονητή ποδοσφαίρου ο οποίος κοιμάται στην άκρη του πάγκου. «Μυρωδιάς» δηλαδή… Ήταν όμως έτσι; Όχι, διότι τελικά όσο «μυρωδιάς» κι αν είναι ένας πασόκος την λαμογιά την έχει στο αίμα του. Το φως της δημοσιότητας λοιπόν βλέπει αυτές τις μέρες ένα μεγάλο σκάνδαλο επί εποχής του πράσινου δημάρχου Μ.Καρέλλη.
Μια τρελή όσο και σκανδαλώδης υπόθεση που αφορά στην παραχώρηση 76 ακινήτων- φιλέτων και δείχνει πώς «χάνονται» εκατομμύρια για τα ιδρύματα! Ήταν το 1987 που το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αποφάσισε να χαρίσει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 76… φιλέτα γης, αγρούς, μετόχια, οικόπεδα, σπίτια και καταστήματα που είχε στη διάθεσή του-κυρίως από κληροδοτήματα – στο δήμο Ηρακλείου για να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς “εντός των επόμενων τριών ετών”.
Η περίεργη αυτή δωρεά, που ουδέποτε αξιοποιήθηκε φυσικά από τον δήμο αλλά ως φαίνεται από επιτήδειους, στηριζόταν σε ένα νόμο της εποχής (του 1985) και…ανακαλύφθηκε τώρα από την κοινή διοίκηση των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειου που ψάχνει εναγωνίως έσοδα! Εδώ και εβδομάδες η διοίκηση του νοσοκομείου ερευνά την υπόθεση και διαπίστωσε διά των νομικών συμβούλων ότι το νοσοκομείο είχε μια τεράστια περιουσία (από δωρεές χρόνων) που όμως την πέταξε στην κυριολεξία στον δήμο όπου κάποιοι φρόντισαν να κάνουν «μπίζνες»! Και ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έμειναν…άφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τότε και τα επόμενα χρόνια καθώς χαρίστηκε μια τέτοια περιουσία χωρίς λόγο και αιτία στο δήμο Ηρακλείου. Ο δήμος με βάση την συναπόφαση (διοικητής στο Βενιζέλειο ήταν ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης και δήμαρχος ο Μ.Καρέλλης) θα έπρεπε εντός τριών ετών να αξιοποιήσει κοινωνικά όλη αυτή την περιουσία…Τώρα όλοι ψάχνουν πως “αξιοποιήθηκαν”… μετόχια, ελαιόφυτα, κατοικίες και οικόπεδα στο… Καστέλι, στη Μαχαιρά, στο Διαβαιδε, στο Ζουρίδι Ρεθύμνου, στις Μελέσσες, στη Βιάννο, αλλά κυρίως πως αξιοποιήθηκαν κεντρικά καταστήματα στην πόλη του Ηρακλείου.
Το ΦΕΚ και τα φιλέτα
Η απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και το διοικητικό συμβούλιο του Πανανείου Βενιζελείου (23/23.1.1987) δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 47 της 15ης Μαρτίου 1987 και καταγράφει ένα προς ένα τα οικόπεδα, τα ακίνητα, καταστήματα –το σύνολο των 76 φιλέτων που παραχωρούσε το νοσοκομείο στο δήμο.
Μεταξύ αυτών είναι:
– Ισόγειο κατάστημα στην οδό Αργυράκη (Ηράκλειο)
-Ισόγειο κατάστημα 45,37 τ.μ. στην Ιδης (Ηράκλειο)
– Ισόγειο κατάστημα 58,31 τ.μ. στην Καλοκαιρινού (Ηράκλειο)
– Ισόγειο κατάστημα 15 τ.μ. στην οδό Κόσμων (Ηράκλειο)
– Ισόγειο κατάστημα 48,35 στην οδό Ιδης (Ηράκλειο)
– Ισόγειο κατάστημα 20τ.μ. στην Καλοκαιρινού (Ηράκλειο)
– Ισόγειο κατάστημα στην Καλοκαιρινού (25,41 τ.μ.)
Επίσης μεταξύ άλλων:
– Ισόγειο κατάστημα στην 1866 18τ.μ.
– Παλαιά διώροφη πλακοσκεπής αποθήκη με πατάρι και συνεχόμενη αυλή που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου και στην οδό Αρχ. Μακαρίου αρ. 66 έκτασης 354,32 τ.μ.
– Διώροφο παλιό πλακοσκεπές κτίσμα με δύο ισόγεια καταστήματα και α’ όροφο που βρίσκεται στην πόλη Ηρακλείου στην οδό 1866 αρ. 72 και 74
– Παλαιά διώροφη κεραμοσκεπής κατοικία με αυλή που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου στην οδό Γιαμαλάκη αριθ. 18 έκτασης 123,24 τ.μ.
– Οικόπεδο με παλιά κτίσματα και παράγκες που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου στην οδό Βουβάχων έκτασης 316,32 τ.μ.
– Οικόπεδο που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου στην οδό Παλμέτη έκτασης 78,30 τ.μ.
– Οικόπεδο με παλιά ισόγεια κτίσματα, εστεγασμένα με λαμαρίνα και διώροφο κεραμοσκεπές ημιερειπωμένο που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου στην οδό Εύας αριθμ. 7, 9, 11 και 13 έκτασης 337,42τ.μ.
– Οικόπεδο με διώροφη οικοδομή έκτασης 460 τ.μ. στην 25ης Αυγούστου
– Τριώροφη οικοδομή με υπόγειο στην 25ης Αυγούστου και Κορωναίου
– Τριώροφη οικοδομή 103 τ.μ. στην Ανδρόγεω
– Κατάστημα στην οδό Μ. Κωνσταντίνου
– Οικοδομή έκτασης στις Πατέλλες 4580 τ.μ.
– Οικία στην Μονή Καρδιωτίσσης
– Οικοδομή στην Σμύρνης και Γιαννιτσών
– Οικόπεδο στην Πλαστήρα και Ρωμανού
– Ισόγειο στην πλατεία Λιονταριών
Ακόμη στα 76 ακίνητα περιλαμβάνονται αγροί, πέριξ του Ηρακλείου, στο Καστέλι, στη Βιάννο, οικίες στα χωριά, ελαιόφυτα, στη Μαχαιρά, στο Ίνι, αλλά και ένα μετόχι αποτελούμενο από μια μεγάλη έκταση που γύρω υπάρχουν αποθήκες και σταύλοι και μια αναώγειος οικία, στο εσωτερικό. Σε ρωτούμε λοιπόν Μ. Καρέλλη, πώς «αξιοποιήθηκε» αυτή η τεράστια περιουσία, ακίνητα στο κέντρο της πόλης, καταστήματα, ακόμη και σπίτια; Ποιοι τα έχουν σήμερα, ποιοι… καρπώνονται την μεγάλη τους αξία και τι απέγιναν όλοι αυτοί οι αγροί, τα ελαιόφυτα από το Καστέλλι, το Ίνι, τη Μαχαίρα, το Ρέθυμνο, τη Βιάννο; Ελπίζουμε να επέμβει εισαγγελέας και να ερευνήσει πως έφτασαν οι περιουσίες αυτές στους «διαχειριστές» τους. Ποιοι έκαναν την μεγάλη μπάζα. Όσο για τον πρώην δήμαρχο Καρέλλη… τι παραπάνω να σχολιάσουμε; Αξίζει τον κόπο; Άλλος ένας υβριστής μας ξεφτιλίζεται.
Σταύρος Καρεφυλλάκης