Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συνεργασία: Πώς αντιμετώπιζε το κράτος τους οφειλέτες του Δημοσίου πριν έναν αιώνα και τώρα

Στα τέλη του 19ου αιώνα για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα οξυμένα οικονομικά του προβλήματα εξαπέλυσε συντονισμένο διωγμό κατά των χρεοφειλετών του Δημοσίου αλλά κυρίως των μικρών όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε κατά τη παραβολική ρήση του Σόλωνος πως “οι νόμοι είναι σαν τους ιστούς της αράχνης που επιτρέπουν στη διέλευση των μεγάλων εντόμων, αλλά παγιδεύουν κι αιχμαλωτίζουν τα μικρά”. 

Τότε λοιπόν, που υπήρχε πρόβλημα, αυτά κατά τόπους Δημόσια Ταμεία εξέδιδαν εντάλματα σύλληψης και οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες συλλάμβαναν τους οφειλέτες και τους οδηγούσαν σε πολιτικές φυλακές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προκειμένου και να τους τιμωρήσουν αλλά και για αν παραδειγματιστούν οι επίδοξοι μιμητές τους, έφταναν στο σημείο μέχρι και να να διαπομπεύουν τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστική μια ανταπόκριση από το Πύργο, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (φύλλο της 29ης Μαρτίου 1901 – Μεγάλη Εβδομάδα) με τίτλο: «Σκάνδαλον εις τον Πύργον. Διαπόμπευσις οφειλετών του Δημοσίου». Έγραφε ο ανταποκριτής: «Πύργος 28 Μαρτίου. Δύο οφειλέται προς το δημόσιον, οι Στεφανόπουλος και Μοσχονάς, συλληφθέντες σήμερον ωδηγούντο δέσμιοι διά μέσου της αγοράς εις τας φυλακάς, δυνάμει εντάλματος του υποταμίου Λεχαινών. Το πρωτοφανές τούτο γεγονός κατ’ αυτάς τας αγίας ημέρας διήγειρε την αγανάκτησιν της κοινωνίας». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας δεν περιορίστηκε στην καταγραφή της είδησης. Σε σημείωμα πρόσθεσε: «Ευλόγως η κοινωνία του Πύργου εξηγέρθη κατά του πρωτακούστου αυτού σκανδάλου της συλλήψεως και διαπομπεύσεως οφειλετών του Δημοσίου κατά τον ανωτέρω τρόπον, καθ’ ας ημέρας όχι μόνον η σύλληψις των χρεοφειλετών του Δημοσίου δεν επιτρέπεται, αλλά και οι διά τοιαύτα χρέη κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι ένεκα των μεγάλων εορτών. Το Υπουργείον ελπίζομεν ότι θα πράξη αμέσως το επιβαλλόμενον εις την περίπτωσιν καθήκον του».

Αντί επιλόγου: Την τελευταία τριετία βαρεθήκαμε να ακούμε από πρωθυπουργούς, από υπουργούς, από βουλευτές του χρεωκοπημένου και ανήθικου κλεπτοκρατικού μας συστήματος, αλλά και από κάποιους δημοσιογράφους που υποδύονται τους επαΐοντες και παντογνώστες, υπηρετώντας δολίως και εν κρυπτώ το σύστημα των εκμεταλευτών μας πως σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας μας θα βιώναμε καταστάσεις που έζησε η ελληνική κοινωνία κατά τη δεκαετία του 1950. Όμως, με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, που ακρωτηριάζει μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει ασφυκτικούς αι εξοντωτικούς φόρους, με άρνηση παράλληλα της τρόικα για παροχή διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες του Δημοσίου (ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών τους) και με την εκπεφρασμένη από παράγοντες του υπουργείου των Οικονομικών πρόθεση για προσωποκράτηση των χρεοφειλετών όχι μόνο δεν μας επιστρέφουν στη δεκαετία του 1950, αλλά μας κατακρημνίζουν σε εκείνη του 1900!

Τουλάχιστον όμως τότε γλίτωναν τη φυλάκιση όσοι προσκόμιζαν «πιστοποιητικό ακτημοσύνης». Αντίθετα, σήμερα,από τη μία πλευρά θα καταντήσουμε ακτήμονες λόγω κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας μας αλλά και θα καταλήξουμε στις φυλακές για τα χρέη μας προς το λεηλατημένο Δημόσιο και για χρέη που δεν τα δημιουργήσαμε εμείς αλλά μας τα επέβαλαν με την ανελέητη φορολογική πολιτική τους οι μνημονιακές των Πρετωριανών που μας κυβερνούν. Έτσι λοιπόν με τον υπ’ αριθ. 3943/2011 νόμο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απειλούνται με παραπομπή στο αυτόφωρο και με ποινές φυλάκισης  όσοι οφείλουν στο Δημόσιο 5.000 ευρώ και άνω και είναι πολίτες που είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε έκλεισαν τα μαγαζιά τους είτε λόγω περικοπής του εισοδήματός τους μειώθηκε η φοροδοτική τους δυνατότητα. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή το πολιτικό σύστημα που μας έχουν επιβάλλει και έχουν παρουσιάσει σαν ιδανικό για το λαό, δεν έχει τη βούληση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή των οικονομικών καρχαριοειδών και να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους κεφαλαιοκράτες μεγαλοοφειλέτες με τους οποίους συνδέονται τα κυβερνώντα συστημικά τσιράκια.Για να εφαρμοσθεί όμως μια πραγματικά φιλολαϊκή, κοινωνικά ωφέλιμος και εθνικά ανεξάρτητη πολιτική, πρέπει να περάσουν στο περιθώριο της Ελληνικής πολιτικής σκηνής τα πολιτκά σκύβαλα που διαλύουν τις ζωές μας και υποθηκεύουν το μέλον των παιδιών μας. Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μονάχα από μια Εθνική κυβέρνηση που θα έχει συγκροτημένο σχέδιο και κοινωνικοπολιτικό όραμα προσανατολισμένο στις αξιακές αρχές του Εθνικισμού και του λαικού κοινωνισμού που υπερασπίζεται και προωθεί η Χρυσή Αυγή!

Μάκης Τουμάσης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ofeiletes-dhmosiou#.UTeDMhyeN_U#ixzz2Mme5g0rv

Exit mobile version