Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συνεργασία: Η βράβευση τριών Ούγγρων της Διανόησης και της Τέχνης που ενόχλησε τους «δημοκράτες»

story_3_insideΕίναι γνωστό ότι το ουγγρικό εθνικιστικό κόμμα Τζόμπικ στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε το 16,7% των ψήφων και είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο κοινοβούλιο.

Το Τζόμπικ κατηγορείται από τα παπαγαλάκια της παγκοσμιοποίησης και του αντιρατσισμού για ακραία ρατσιστική ρητορική, η οποία έχει ως στόχο πρωτίστως τους Εβραίους και τους Ρομά της Ουγγαρίας. Τα πολιτικά ανδρείκελα της Ευρώπης αποδίδουν ευθύνες στην τωρινή ουγγρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Όρμπαν, κατηγορώντας την ότι δεν αντέδρασε δυναμικά στην εξάπλωση της εθνικιστικής ιδεολογίας, που βρίσκει απήχηση σε όλο και περισσότερους Ούγγρους πολίτες.

Επίσης κατηγορούν την ουγγρική κυβέρνηση ότι κατήργησε το σύνταγμα του 1989 με αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τρόπο, άλλαξε τη δομή της δικαιοσύνης, φίμωσε την ελευθεροτυπία, άλλαξε το εκλογικό σύστημα, θεσμοθετεί διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού, καταβαραθρώνει την οικονομία της χώρας και φλερτάρει απροκάλυπτα με το κόμμα Τζόμπικ προς άγραν ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες «δημοκρατικές» διαμαρτυρίες εναντίον του Τζόμπικ, αλλά και της κυβέρνησης Όρμπαν, έγιναν με αφορμή την απονομή βραβείων σε τρεις ανθρώπους της διανόησης και της Τέχνης, που κατηγορούνται ως «φασίστες» και «αντισημίτες».

Παραθέτουμε αποσπάσματα από ένα ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση της αριστερής ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» στις 17 Μαρτίου με τίτλο «Ο Orban παρασημοφορεί τρεις ρατσιστές αντισημίτες- Από την Ουγγαρία νέα πρόκληση για την Ευρώπη»:

«Δεν ήταν αρκετά ούτε  το λευκό πραξικόπημα, ούτε η πρόκληση προς την υπόλοιπη Ευρώπη με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος,  ούτε οι προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες, Βερολίνο, και Ουάσιγκτον, και ο ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban προχώρησε στην απονομή βραβείων  σε τρεις διανοούμενους αντισημίτες και ρατσιστές, που φλερτάρουν με το κόμμα της άκρας δεξιάς Τζόμπικ, το οποίο κατέχει το 17 τοις εκατό των εδρών του κοινοβουλίου, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις το δείχνουν να έχει γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας»

 

Και συνεχίζει σε μελοδραματικούς τόνους η εφημερίδα:

 

«Η είδηση παρόλο που φαίνεται να προέρχεται από ένα σενάριο πολιτικής φαντασίας-τρόμου,  είναι πέρα για πέρα αληθινή:

 

Το πρώτο το βραβείο Tancsics για την καλύτερη δημοσιογραφία  δόθηκε στον  Szanizslò Ferenc, σχολιαστή του τηλεοπτικού καναλιού Echo TV, το οποίο  πρόσκειται στο Φιντέζ , το κόμμα του κ. Orban. Ο Ferenc είναι γνωστός για τις απροκάλυπτα  ρατσιστικές θέσεις του, τις οποίες εκθέτει στο κοινό, όπως για παράδειγμα όταν πριν δύο χρόνια συνέκρινε τους Ρομά με τους πιθήκους. Η βράβευση αυτή ενόχλησε πολλούς δημοσιογράφους, που είχαν λάβει στο παρελθόν το βραβείο Tancsics, οι οποίοι έκαναν λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο».

 

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στον Kornel Bakay, έναν αρχαιολόγο γνωστό για τον ριζοσπαστικό αντισημιτισμό του, ο οποίος στο παρελθόν είχε  προκαλέσει παγκόσμιο σκάνδαλο, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι οι Εβραίοι ήταν αυτοί που οργάνωσαν το εμπόριο σκλάβων από τον Μεσαίωνα μέχρι την κατάργηση  της δουλείας.

 

Το τρίτο βραβείο (Χρυσός Σταυρός)  δόθηκε στον  Janos Petras, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος «Karpatia». Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα nazi-rock μουσικό συγκρότημα, πολύ αγαπητό στα νεαρά μέλη του κόμματος Τζόμπικ.

 

Πολλά από τα τραγούδια του συγκροτήματος  κάνουν λόγο για  την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνόρων με την ανασύσταση της «Μεγάλης Ουγγαρίας». Το συγκρότημα  Karpatia έχει συμμετάσχει σε πορείες της Magyar Garda (Μαγυάρικη Φρουρά), μια παραστρατιωτική ομάδα του κόμματος Τζόμπικ, τα μέλη της οποίας φορούν  μαύρες στολές με φασιστικά σύμβολα. Η ομάδα αυτή, αν και επίσημα έχει τεθεί εκτός νόμου, εν τούτοις κάνει την εμφάνισή της συχνά πυκνά, παίρνοντας μέρος σε πορείες και άλλου είδους εκδηλώσεις. 

 

Η πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης Orbán ακολουθεί εδώ και καιρό έναν ριζοσπαστικό προσανατολισμό. Έχει αποκαταστήσει  τον ναύαρχο Miklòs Horthy, τον αντισημίτη δικτάτορα, έναν από τους πλέον ένθερμους συμμάχους του Χίτλερ στην Ευρώπη και συνεργό του Ολοκαυτώματος και της επίθεσης προς την ΕΣΣΔ.

 

Στη χώρα έχουν ανεγερθεί αγάλματα του Horthy, ενώ το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους και πλατείες. Στη Βουδαπέστη έχουν ξηλωθεί μνημεία που ανήκαν σε μεγάλα ονόματα του δημοκρατικού πολιτισμού, από τον σοσιαλιστή Karoly Mihaly, τον  επονομαζόμενο και «Κόκκινο Κόμη»,  μέχρι τον ποιητή Attila Jozsef, ο οποίος υπήρξε φίλος του Τόμας Μαν. Ένα από τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η Roosevelt Ter (Πλατεία Ρούσβελτ) τώρα πλέον δεν φέρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υπήρξε σύμμαχος των Στάλιν και Τσόρτσιλ, και μαζί συνέτριψαν τον Άξονα».

 

Μετά  την απονομή του βραβείου Táncsics στον Ούγγρο δημοσιογράφο του  τηλεοπτικού καναλιού Echo TV Ferenc Szaniszló, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Βουδαπέστη, Ilan Mor, κάλεσε δημοσίως την ουγγρική κυβέρνηση να του αποσύρει το βραβείο.

 

Γράφει συγκεκριμένα ο Ισραηλινός Πρέσβης:

 

«Με έκπληξη έμαθα ότι στις 15 Μαρτίου του 2013 ο Ferenc Szaniszló, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού  Echo TV τιμήθηκε με το βραβείο Táncsics. Είναι ατυχές το γεγονός ότι το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί σε έναν δημοσιογράφο, απροκάλυπτα αντισημίτη, που διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας κατά των Εβραίων  και αποκαλεί το Ισραήλ «Κράτος – Τρομοκράτη». Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θεωρεί ότι το Ισραήλ είναι «η πηγή όλων των κακών στον κόσμο» και θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

 

Ο εν λόγω  δημοσιογράφος χρησιμοποιεί την ίδια ορολογία, διακηρύσσει τις ίδιες ιδέες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και του Ιρανού πρόεδρου Αχμαντινετζάντ, και στο ίδιο μήκος κύματος με αυτούς, προοιωνίζει την καταστροφή του ισραηλινού κράτους. O βραβευθείς Ούγγρος δημοσιογράφος ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που εχθρεύονται τους Εβραίους και το Ισραήλ, προπαγανδίζοντας ανοιχτά μέσω του προγράμματός του στο τηλεοπτικό κανάλι Echo TV.
Οι ιδέες του αυτές δεν πρέπει να έχουν θέση σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, όπως αυτή της Ουγγαρίας. Στο παρελθόν, ακόμη και η Δημόσια Αρχή για την εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είχε επιβάλλει στον Szaniszló  ποινή για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον των Εβραίων και των Ρομά μέσω καναλιού  Echo TV.

 

Οι δηλώσεις του αυτές αποτελούν  κλασικά παραδείγματα του νέου ευρωπαϊκού και ουγγρικού αντισημιτισμού που αναπτύσσεται. Αυτά τα κηρύγματα μίσους εναντίον του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού βάλλουν κατά των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια του ελεύθερου κόσμου. Οι ιδέες που πρεσβεύει αυτός ο άνθρωπος  πρέπει να καταδικάζονται και όχι να επιβραβεύονται.

 

Απευθύνω έκκληση προς την ουγγρική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποσυρθεί αυτό το βραβείο, που έχει απονεμηθεί σε ένα πρόσωπο ακατάλληλο, για απαράδεκτους λόγους.
Ενώ το Ισραήλ και η Ουγγαρία συνεργάζονται για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, βραβεία αυτού του είδους παράγουν αρνητικές εντυπώσεις και μας προσανατολίζουν προς μια λανθασμένη κατεύθυνση.

 

Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά να αποσύρετε το βραβείο. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα.

Ilan Mor
Πρέσβης του Ισραήλ
Βουδαπέστη, 18 Μαρ, 2013»

 

Ο πρόεδρος του κόμματος Τζόμπικ, Γκάμπορ Βόνα (Gábor Vona), απάντησε με την ακόλουθη ανοικτή επιστολή:

 

«Κύριε Πρέσβη,

 

Σας είχα  ήδη στείλει μια επιστολή πριν μερικούς μήνες. Σε αυτήν, σας ζητούσα να βοηθήσετε εμάς τους Ούγγρους να βρούμε τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διπλής υπηκοότητας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ας δούμε τι κάνει σε μια τέτοια περίπτωση το «προπύργιο της δημοκρατίας», το Ισραήλ! Δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, και μάλιστα δεν επιτρέπεται καν να μιλάμε για αυτό. Βέβαια, δεν μου απαντήσατε, πράγμα που το περίμενα. Αν μου είχατε απαντήσει, θα ανακαλύπτατε  ότι αυτό  για το οποίο διαμαρτυρηθήκατε,  είναι μια καθημερινή συνήθεια στη χώρα σας. Όχι πολύ καιρό πριν, αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί είχαν αποκλεισθεί, επειδή  είχαν και άλλη υπηκοότητα. Αυτό όσον αφορά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Εγώ δεν σας γράφω για αυτό το ζήτημα, αλλά για την σκανδαλώδη ανακοίνωση που έχετε αποστείλει σήμερα. Επιτίθεστε κατά του Ferenc Szaniszló, του δημοσιογράφου ο οποίος, όσον αφορά στην ουγγρική εξωτερική πολιτική, ανήκει σε εκείνο τον μικρό αριθμό ανθρώπων  που τολμούν να αντιμετωπίζουν κάποια θέματα ταμπού. Αν αρέσει ή δεν αρέσει σε εσάς ή σε κάποιον άλλον, αν είναι σωστά ή όχι αυτά που λέει – αυτό είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Ο καθένας μπορεί να έχει άποψη για οποιοδήποτε  θέμα. Ακόμα και ο Ferenc Szaniszló. Αν ο τελευταίος έχει πει ή έχει κάνει κάτι παράνομο, τότε να πάτε να υποβάλετε καταγγελία, και κανείς δεν θα σας το αποτρέψει. Αλλά εσείς έχετε ξεπεράσει τα όρια, δίνοντας εντολές, ως διπλωμάτης διαπιστευμένος στην Ουγγαρία, προς την ουγγρική κυβέρνηση. Εσείς μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε γνώμη, και όποιος θέλει την δέχεται,  αλλά πώς τολμάτε να δίνετε εντολές στις ουγγρικές Αρχές; Τι σχέση έχετε εσείς με τα βραβεία που απονέμονται στην Ουγγαρία και με εκείνους που τα λαμβάνουν;

 

Είστε διπλωμάτης μιας χώρας με το πιο ισχυρό λόμπι στον κόσμο. Έχετε με το μέρος σας όπλα, χρήματα, μέσα μαζικής επικοινωνίας, δύναμη και ούτω καθεξής. Εγώ είμαι μόνο ένας Ούγγρος. Επιπλέον, κατά τη γνώμη σας είμαι επίσης ένας «αντισημίτης»… Σέβομαι κάθε λαό, κάθε έθνος, όπως επίσης την υπερηφάνεια  κάθε λαού και κάθε έθνους. Ακόμα και των Εβραίων. Είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον ραβίνο Moshe Ber Beck. H θρησκευτική του ευλάβεια και η θαρραλέα αναζήτηση της αλήθειας με εντυπωσίασαν.

 

Αντίθετα, βρίσκω αηδιαστικές τις  προσπάθειες για παγκόσμια κυριαρχία οποιουδήποτε λαού ή έθνους επί των άλλων. Ακόμη και αυτές των Εβραίων. Και στη συμπεριφορά σας διακρίνω αυτή ακριβώς την αλαζονεία. Διότι, αφού εκτός από μένα, δεν υπάρχει άλλος πρόεδρος κόμματος να σας το πει, είναι σκόπιμο να σας το πω εγώ ο ίδιος. Θα ήταν καλό για σας να ακούσετε και μια διαφορετική γνώμη, ανάμεσα στις κολακείες που σας έχουν συνηθίσει. Άλλωστε, αυτά τα οποία  γράφω εκφράζουν την  υποκειμενική γνώμη πολλών Ούγγρων πολιτών. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι μια οποιαδήποτε χώρα θέλει να μας κάνει μαθήματα ή να μας δώσει διαταγές! Ειδικότερα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε μαθήματα και εντολές από μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, καθώς και για τα  ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών, …

 

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας πω, επίσης, ότι δεν σας φοβούνται όλοι, ακόμη και στη χώρα μου. Ούτε εγώ σας φοβάμαι. …Ποτέ δεν θα γίνω το σκυλί του Ισραήλ, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Καταλάβατε; Ποτέ! Δεν πουλιέμαι ούτε εκφοβίζομαι.

 

Σαν και μένα υπάρχουν πολλοί και κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότεροι. Και όταν κάποια στιγμή γίνουμε κυβέρνηση, ο Márton Gyöngyösi θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Ferenc Szaniszló πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσο για σας, θα σας  στείλουμε ευγενικά στο σπίτι σας. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα!

 

Gábor Vona
Πρόεδρος του Τζόμπικ, 18 Μαρτίου 2013»

 

Παύλος Γκάστης
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/sunergasia-h-brabeush-triwn-ouggrwn-ths-dianohshs-kai-ths-technhs-pou-enoch#.UU-Q8xyePRM#ixzz2OVKSBKTq

Exit mobile version