Σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας, στην Ζαρούχλα, στα 1760 γεννήθηκε ο Σωτήρης Χαράλαμπης, γιος του Αναστασίου. Ο Σωτήρης από μικρό παιδί μεγάλωσε με αγάπη για την πατρίδα και μίσος κατά των τούρκων που καταδυνάστευαν τους δύστυχους Έλληνες. Ο πατέρας του ήταν προύχοντας στον τόπο του, έτσι κι ο Σωτήρης με την σειρά του ο Σωτήρης, έγινε προύχοντας της επαρχίας Καλαβρύτων. Από νωρίς ο Σωτήρης Χαραλάμπης εντάχθηκε στην Φιλική Εταιρεία για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κτηνότουρκους.
Το 1820 ορίστηκε από την Φιλική Εταιρεία σαν γενικός επίτροπος στην περιοχή του. Τον Ιανουάριο του 1821 συμμετείχε στην μυστική συνέλευση όλων των Φιλικών στον Αίγιο και στην σύσκεψη της Αγίας Λαύρας, όπου είπε να επισπευθεί όσο πιο γρήγορα γινόταν η επανάσταση κατά των τούρκων. Τότε βέβαια, άλλοι έλεγαν πως δεν ήταν προετοιμασμένοι και ότι οι τούρκοι δεν θα άφηναν τίποτα όρθιο. Ο Σωτήρης Χαραλάμπης επέμενε να ξεκινήσουν άμεσα τον αγώνα κατά των τούρκων, πριν να είναι πολύ αργά. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διάβηκε με τον Ιερό Λόχο τον Προύθο ποταμό (αρχαίος Πυρετός ή Ιεράσιος) στην Μολδοβλαχία (σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας), κηρύσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την επανάσταση.
Όταν ο βοεβόδας των Καλαβρύτων, Ιμπραήμ Πασάς Αρναούτογλου, πηγαίνοντας για την Τριπολιτσά (Τρίπολη), έπεσε σε ενέδρα των Ελλήνων και αναγκάστηκε να κλειστεί μαζί με τους στρατιώτες του μέσα σε τρεις πύργους στα Καλάβρυτα. Τότε ο Σωτήρης Χαραλάμπης τους πολιόρκησε μέσα στους πύργους από τις 17 Μαρτίου του 1821 μαζί με τα παλληκάρια του, ξεκινώντας έτσι από τα Καλάβρυτα τις πρώτες επιθετικές κινήσεις κατά των τούρκων στην μητροπολιτική Ελλάδα. Τα βόλια των αγωνιστών του Χαραλάμπη έσχιζαν τον αέρα τραυματίζοντας και σκοτώνοντας τους τούρκους. Ο Αρναούτογλου μετά από ημέρες πολιορκίας, παραδόθηκε στον Σωτήρη Χαραλάμπη. Τότε έπεσαν και οι πρώτοι δυο Έλληνες νεκροί που κι αυτοί πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη, κάνοντας το δέντρο της Ελευθερίας να καρπίσει. Κάπως έτσι ξεκίνησε η επανάσταση των Ελλήνων μέσα στο βαθύτερο σκότος της σκλαβιάς.
Στις 20 προς 21 Μαρτίου ορκίστηκαν στην μονή Αγίας Λαύρας φωνάζοντας όλοι μαζί το «Ελευθερία ή θάνατος». Η σπίθα πια είχε γίνει πυρκαγιά που θα έκαιγε στις καρδιές όλων των υπόδουλων Ελλήνων. Στις 23 Μαρτίου επιτέθηκαν στην Πάτρα και την πολιόρκησαν σκοτώνοντας όποιον τούρκο συναντούσαν. Ο Χαραλάμπης συμμετείχε στην πολιορκία, συντηρώντας το δικό του σώμα επαναστατών και αναγνωρίστηκε αρχιστράτηγος της επαρχίας Καλαβρύτων. Εκλέχτηκε στην Πελοποννησιακή γερουσία και το 1821 ήταν πληρεξούσιος της επαρχίας Καλαβρύτων στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και στην Β’ Εθνοσυνέλευση του Άστρους Κυνουρίας. Το 1822 πήρε μέρος στο βουλευτικό και το 1823 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος στο εκτελεστικό της Εθνοσυνέλευσης. Οι μάχες κατά των τούρκων ήταν συνεχείς και παρά τα 60 του χρόνια ήταν πάντα πρώτος.
Η σκλαβωμένη Ελλάδα είχε πάρει φωτιά από την Μακεδονία και την Θράκη ως την Κρήτη και από την Ήπειρο ως την Πελοπόννησο. Όλη η Ελλάδα ήταν σε αναβρασμό! Η επανάσταση πια ήταν γεγονός, με τους Έλληνες να κερδίζουν τις περισσότερες μάχες. Ο Σωτήρης Χαραλάμπης πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Μεταξύ αυτών ήταν στο Σαραβάλι, στο Πουρναρόκαστρο και στην πολιορκία της Πάτρας.
Πέθανε στο Ναύπλιο το 1826 σε ηλικία 66 ετών, ευτυχισμένος γιατί αυτός μαζί με κάποια παλληκάρια από τα Καλάβρυτα άρχισαν την επανάσταση.
Αίας ο Τελαμώνιος
Τ. Ο. Καβάλας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-swthrhs-charalamphs#.UVBAlhyePRM#ixzz2OYNfUol4