Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εθνικοί θησαυροί στο «σφυρί»!

pinakas8534Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προ των τειχών της Πόλης και οι Έλληνες αγωνιστές να πυρπολούν μια τουρκική ναυαρχίδα μέσα από τη ζωγραφική ματιά των Θεόφιλου και Κωνσταντίνου Βολανάκη. Οι παραπάνω πίνακες είναι μόνο δύο από τους συνολικά 108 που βγαίνουν στο σφυρί, στο πλαίσιο του Greek Sale του οίκου Bonhams, στις 24 Απριλίου, σε μια βραδιά-αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη. Μάλιστα στην ίδια δημοπρασία, αλλά σε ξεχωριστή ενότητα, θα προσφερθούν ακόμη 32 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, τα έσοδα των οποίων θα δοθούν στον μη κυβερνητικό οργανισμό GreeceDebtFree, με άμεσο στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Τα κορυφαία

* Από τα κορυφαία έργα της δημοπρασίας αναμφισβήτητα είναι ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας». Πρόκειται για μια δημιουργία που αποτυπώνει με εξαιρετική εκφραστικότητα και δεξιοτεχνία μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Η τιμή εκτίμησής του είναι 120.000-170.000 ευρώ.

* Το ελληνικό ηρωικό πνεύμα όμως εξυμνείται και μέσα από τον εξαιρετικό πίνακα του Θεόφιλου, «Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης». Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το εν λόγω έργο αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό και σπάνιο εικαστικό αριστούργημα. Η τιμή εκτίμησής του είναι 92.000-140.000 ευρώ.

* Το συλλεκτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει και το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Φθινόπωρο» (το κορυφαίο του ανοιξιάτικου Greek Sale), ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου με το αγαπημένο του μοντέλο Ντομινίκ. Η τιμή εκτίμησης του είναι 170.000-230.000 ευρώ.

* Ακόμη στη δημοπρασία της 24ης Απριλίου θα διατεθούν και δύο θεματικά σπάνια έργα του κορυφαίου Ελληνα σουρεαλιστή ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, που συνδυάζουν με πρωτοποριακό τρόπο την παράδοση της βυζαντινής τέχνης με τις κατακτήσεις της δυτικοευρωπαϊκής avant-garde. Μιλάμε φυσικά για τις «Δύο Γεωμετρικές Συνθέσεις» του 1961» με τιμή τα 92.000-140.000 ευρώ.

* Στο σφυρί ακόμη βγαίνουν τα «Συνθεμένα σπίτια, Υδρα» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (70.000-95.000 ευρώ), η «Επιστροφή από την Τροία» του Αλέκου Φασιανού (81.000- 100.000 ευρώ) αλλά και το «Πορτρέτο της κυρίας Σ» του Γεωργίου Μπουζιάνη, μία από τις 10 ελαιογραφίες που επέλεξε ο μεγάλος Ελληνας εξπρεσιονιστής για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1950, με τιμή εκτίμησης τα 58.000- 81.000 ευρώ.

Μεγάλες υπογραφές

Στο Greek Sale οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να βρουν έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Μιχάλη Οικονόμου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Οπυς Ζούνη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Κουλεντιανού, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Θεόδωρου Στάμου, Κώστα Τσόκλη.

Πριν από τη δημοπρασία, δηλαδή στις 9, στις 10 και τις 11 Απριλίου, όλα τα έργα, ως είθισται, θα εκτεθούν στην γκαλερί Image, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος.

Και 32 έργα για το ελληνικό χρέος

Στην ίδια βραδιά του οίκου Bonhams θα πουληθούν και συνολικά 32 έργα γνωστών καλλιτεχνών, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των δημοπρατηθέντων σε 140, τα οποία προσφέρουν αφιλοκερδώς οι εικαστικοί για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής συγκεντρώθηκαν δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Παναγιώτη Τέτση και του Αλέκου Φασιανού, και τα έσοδα που θα προκύψουν θα δοθούν στον μη κυβερνητικό οργανισμό GreeceDebtFree με στόχο την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσόν που οφείλεται στο ελληνικό κράτος.

Οπως μάλιστα εξηγούν και οι εμπνευστές του εγχειρήματος, «ο οργανισμός GDF εν συνεχεία ακυρώνει τα εν λόγω ομόλογα, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μείωση του χρέους».

Γιώτα Βαζούρα

πηγή

–  –  –  –  –  –  –  –  –

Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από το εθνοπροδοτικό κράτος, το οποίο αφού έχει ξεπουλήσει γη, νερό, αέρα γιατί να έχει αναστολές σε έργα τέχνης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Όλα στο βωμό του χρήματος για τους μεγαλοσχήμονες και αυτά περί ελληνικού χρέους, εμείς κρατάμε μικρό καλάθι… ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Exit mobile version