Με ένα άρθρο κόλαφο στους πολιτικά ασπόνδυλους υπερασπιστές της μνημονιακής λαιμητόμου απάντησε με άρθρο του ο αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Mιας οικονομικής λαιμητόμου που ακρωτηρίασε την Κύπρο, καταστρέφοντας το κοινωνικο-οικονομικό της κορμό και αποστερώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή από τους πολίτες της και τα παιδιά τους για πολλά πολλά χρόνια. Ο δρόμος αυτός που επιβάλλεται στην υπερήφανη Κύπρο, θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, που λένε πως προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά.
Φευ! Μόλις χθες ο διάσημος Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος χωρίς περιστροφές, γράφει αναφερόμενος στο θέμα της Κυπριακής οικονομικής τραγωδίας χωρίς λεκτικές πιρουέτες κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού καθωσπρεπισμού πως η λύση θα μπορούσε να δοθεί από μία… ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ κυβέρνηση! Ειδικότερα, ο Νομπελίστας οικονομολόγος, απαλλαγμένος προφανώς από καριερίστικες εξαρτήσεις και σκοπιμότητες, γράφει με άρθρο του στους New York Times: “Η παραμονή στο ευρώ σημαίνει βαθιά ύφεση, η οποία θα κρατήσει για πολλά χρόνια την ώρα που η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει τον νέο της εξαγωγικό κλάδο. Φεύγοντας από το ευρώ και αφήνοντας το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά, τότε θα δώσει ώθηση στο νέο κτίσιμο των εξαγωγών. Αν εξετάσουμε το εξαγωγικό προφίλ της Κύπρου, τότε θα δούμε τη ζημιά που θα πρέπει να υποστεί η χώρα. Είναι μια ανοιχτή οικονομία με δύο κύριες εξαγωγές, τον τραπεζικό κλάδο και τον τουρισμό, με τον ένα από αυτούς ουσιαστικά να εξαφανίζεται. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε καθίζηση την οικονομία. Και πέρα από αυτό, η τρόικα ζητά νέα μέτρα λιτότητας, αν και η χώρα θεωρητικά διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού.
Δεν θα μου έκανε εντύπωση, αν έβλεπα πτώση 20% στο πραγματικό ΑΕΠ. Ποιος όμως είναι ο δρόμος μπροστά; Η Κύπρος χρειάζεται ένα οικονομικό άλμα στον τουρισμό, συν μια ταχεία ανάπτυξη σε εξαγωγικούς κλάδους, η πρόβλεψή μου είναι ότι ο αγροτικός τομέας θα πρωτοστατήσει, αν και δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο φανερός τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσω μεγάλης υποτίμησης. Ναι, γιατί πιθανότατα αυτό θα φέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσει τα βρετανικά τουριστικά πακέτα. Η Κύπρος μπορεί να φθάσει στο ίδιο σημείο κόβοντας τους μισθούς, αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα προκαλέσει περισσότερη καταστροφή. Όμως, είναι πιθανό να αποχωρήσει κανείς από το ευρώ; Το επιχείρημα του Eichengreen -ότι ακόμη και η υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε άτακτη φυγή κεφαλαίων και bank runs- δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση: Οι τράπεζες της Κύπρου είναι κλειστές και έχουν επιβληθεί περιορισμοί κεφαλαίων. Οπότε, εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω τη χώρα για το νέο νόμισμα. Και τι θα γίνει με τα χαρτονομίσματα; Δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, αλλά έχω ακούσει προτάσεις ότι είναι πιθανό να τεθούν σε κυκλοφορία χρεωστικές κάρτες, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δουλέψουν χωρίς να περιμένουν να τυπωθεί νέο χρήμα”.
Αυτά λοιπόν λέγονται και γράφονται από τον διεθνούς φήμης και αναγνώρισης νομπελίστα. Η ανωτέρω αναδημοσιευόμενη δημόσια εκτίμηση του εκ της καπιταλιστικής μητροπόλεως ορμώμενου οικονομολόγου, ενδεχομένως να προκαλέσει τα συγχρονισμένα πυρά των υπερασπιστών του συστήματος που γεννά Τσοχατζόπουλους και να αποπειραθούν να τον εκβιάσουν πιέζοντάς τον και αυτόν να… ανασκευάσει τη πρωτόλεια επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμησή του. Μια άποψη του Νομπελιστα που ακολούθως ολοκληρώθηκε με το εντυπωσιακά ριζοσπαστικό σχόλιο της κατακλείδας που λέει ολοκληρώνοντας το σκεπτικό του και επισημαίνοντας το αδιέξοδο των υπηρετών της τρόικας.
Τι άραγε μπορούν να απαντήσουν οι υπερασπιστές του κοινοβουλευτισμού που με σαφήνεια μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης ο διαπρεπής Νομπελίστας οικονομολόγος δηλώνει πως την ιδανική λύση για τον ίδιο θα μπορούσε να δοθεί ΜΟΝΟ αν κάποιος ήταν δικτάτορας; Δηλαδή θέλει να μας πει, αν λειτουργούσε απαλλαγμένος από τη δουλεία του ψηφοσυλλεκτικού και ψηφοθηρικού κυνηγιού; Προφανώς, η οργή τους θα κάνει… “γαργάρα” την ευθεία απόρριψη του κοινοβουλευτισμού να δώσει επαρκείς λύσεις στο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει και εξαθλιώνει τον αδελφό Κυπριακό λαό.
Μάκης Τουμάση
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/krougkman-mia-diktatoria-tha-edine-lush#.UVbnbxyePRM#ixzz2P1s6szMa